Ως «κοινωνικό φόρουμ» και όχι ως συμμαχία θα λειτουργεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Αυτό ήταν το συμπέρασμα της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που έγινε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο και έτσι ησύχασαν κάπως τα στελέχη του ΣΥΝ -κυρίως της εσωκομματικής αντιπολίτευσης- που φοβούνταν ότι η υπό τον Α. Τσίπρα ηγεσία προωθεί την ενιαιοποίηση των σχημάτων του ΣΥΡΙΖΑ και τη διάχυση του ΣΥΝ μέσα σ’ αυτόν. Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη διαδικασία ενοποίησης του τότε ενιαίου ΣΥΝ στις αρχές της δεκαετίας του 90 οδήγησε στη διάσπαση του σχήματος και στην αποχώρηση του ΚΚΕ από αυτόν. Τα έμπειρα στελέχη του ΣΥΝ δεν ξεχνούν αυτήν την τραυματική εμπειρία και έτσι είναι αποφασισμένα να προχωρήσουν με προσεκτικά βήματα που δεν θα προκαλέσουν ανεπιθύμητους κραδασμούς στην πορεία προς τις ευρωεκλογές τη στιγμή που όλα τα δημοσκοπικά ευρήματα συνεχίζουν να ευνοούν τον ΣΥΡΙΖΑ.
Έτσι, το μόνο πρακτικό θέμα που προέκυψε από την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή είναι ότι το επόμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει σε πιο συστηματική επεξεργασία των προγραμματικών του θέσεων, με καταληκτική ημερομηνία το τέλος του 2008 ή τις αρχές του 2009, όταν και θα γίνει η «προγραμματική πανελλαδική συνέλευση» της συμμαχίας. Τα στελέχη του σχήματος, έχοντας επίγνωση των διαφωνιών και των δυσκολιών που υπάρχουν στο εσωτερικό του σχετικά με τα ευρωπαϊκά ζητήματα, διαφωνιών που μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στην πορεία προς τις Ευρωεκλογές, ζητούν γρήγορη αντιμετώπιση και κατάληξη στα θέματα της διακήρυξης για τις Ευρωεκλογές καθώς και του ψηφοδελτίου. Είναι δεδομένο ότι όλες οι τάσεις θα επιδιώξουν την εκπροσώπισή τους στο ευρωψηφοδέλτιο και μάλιστα στις εκλόγιμες θέσεις, κάτι που δεν είναι και απλή υπόθεση, δεδομένου ότι εκλόγιμη θέση διεκδικεί και η «εσωκομματική αντιπολίτευση» του ΣΥΝ και έτσι θα είναι δύσκολο να χωρέσουν όλοι στις εκλόγιμες θέσεις.
Στο μεταξύ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση «ελέγχου» των μέσων ενημέρωσης του κόμματος («Αυγή» και ραδιοσταθμός «Στο Κόκκινο») από την ηγεσία του ΣΥΝ, όπως έγραψε το «ΠΑΡΟΝ» την περασμένη Κυριακή. Το θέμα συζητήθηκε στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος και με τον εύσχημο τίτλο «αναδιάρθρωση στα μέσα ενημέρωσης» προωθείται η ενοποίηση των δύο εταιρειών, αλλά και η αλλαγή της ηγεσίας των δύο μέσων ενημέρωσης. Αποφασίστηκε να προτείνει η Πολιτική Γραμματεία στα διοικητικά συμβούλια του ραδιοφώνου και της εφημερίδας τη συγχώνευση των δύο εταιρειών σε μια ενιαία δομή και να ζητηθεί να τεθούν όλα τα στελέχη με θέσεις ευθύνης σε αυτά τα μέσα ενημέρωσης. Στη διάθεση της νέας προσπάθειας και στην κατεύθυνση αυτή ο Α. Τσίπρας θα συναντηθεί με τα στελέχη και τους εργαζομένους. Με την απόφαση διαφώνησε η «Ανανεωτική Πτέρυγα», η οποία φοβάται τη στεγανοποίηση της ενημέρωσης και τον αποκλεισμό των απόψεών της από τα επίσημα κομματικά μέσα. Στελέχη της υπενθυμίζουν ότι αυτή η προωθούμενη αλλαγή αποτελεί έναν κρίκο στη συνολική αλυσίδα της προσπάθειας ελέγχου της δημόσιας εικόνας του κόμματος, η οποία περιλαμβάνει ακόμα και την άδεια από το γραφείο Τύπου, προκειμένου κάποιο στέλεχος να εμφανιστεί σε κάποιο μέσο ενημέρωσης.


Σχολιάστε εδώ