Λύκοι φύλακες προβάτων…

Άλλο ένα δώρο από τον υπουργό Οικονομίας στους τραπεζίτες και ιδιαίτερα στον εκλεκτό του πρόεδρο της Ένωσης Τραπεζών κ. Τάκη Αράπογλου: Με το νομοσχέδιο για το ξέπλυμα ιδρύεται και ένας φορέας διαβούλευσης των ιδιωτικών φορέων που είναι υπόχρεοι σε ελέγχους για ξέπλυμα χρήματος.
Πρόεδρος του φορέα ορίζεται (αντί να εκλέγεται από τους ίδιους τους φορείς) ο γραμματέας της Ένωσης Τραπεζών Χρ. Γκόρτσος, χωρίς να εξηγείται στην εισηγητική έκθεση γιατί από όλους τους φορείς επιλέγονται οι τράπεζες για τον έλεγχο του νέου πόστου και όχι π.χ. οι ορκωτοί ελεγκτές, οι συμβολαιογράφοι ή οι δικηγόροι.
Ίσως γιατί ο κ. Γκόρτσος προσπάθησε να διευκολύνει την κυβέρνηση και ψήφισε, ως μέλος του ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κατά της επιβολής προστίμων για τη χειραγώγηση της μετοχής της Γερμανός – μάλλον έχει μυωπία στις παραβάσεις ο κ. Γκόρτσος, όταν εμπλέκονται και τραπεζικοί όμιλοι όπως η Eurobank.
Ίσως γιατί ο κ. Γκόρτσος παίρνει 30.000 ευρώ τον μήνα από τον κ. Αράπογλου και χρειάζεται να του ανατεθεί ένα πρόσθετο καθήκον για να δικαιολογήσει τον «σεμνό και ταπεινό» μισθό του.
Ίσως γιατί έκανε φιλότιμη -πλην ανεπιτυχή- προσπάθεια να διαλύσει τον Σύνδεσμο των Χρηματιστών, με πυκνή αλληλογραφία προς όλες τις χρηματιστηριακές εταιρείες, για να τις πείσει ότι το μέλλον τους είναι στη νέα Ένωση Χρηματιστηριακών Εταιρειών που θα έλεγχαν οι τράπεζες, ως παράρτημα της Ένωσής τους.
Ίσως, πάλι, επειδή οι τράπεζες αποδεδειγμένα εφαρμόζουν με τόση συνέπεια τη νομοθεσία και τους κανόνες της Τράπεζας της Ελλάδος για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος, που τους έχουν επιβληθεί πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ από την ΤτΕ – αλήθεια, τι έγινε με εκείνες τις ψευτο-τράπεζες της Εθνικής και της Alpha στα Νησιά της Μάγχης και γιατί δεν έχει απαντήσει ακόμη ο υπουργός Οικονομίας σε σχετική ερώτηση του ΠΑΣΟΚ, που κάτι ανέφερε για διευκόλυνση ξεπλύματος;
Ίσως, όμως, και επειδή η Ένωση Τραπεζών είναι μια δημοκρατικότατη αστική εταιρεία, όπου οι ψήφοι των μελών σταθμίζονται με βάση τα οικονομικά μεγέθη των μελών της, δηλαδή τρεις-τέσσερις τράπεζες κάνουν πάντα κουμάντο.
Θα μπορούσαμε να σκεφτούμε και άλλους λόγους, αλλά προς το παρόν αρκούμαστε να συγχαρούμε τον κ. Αλογοσκούφη για άλλη μια θαυμάσια επιλογή: Ως γνωστόν, οι λύκοι είναι άριστοι φύλακες προβάτων…

Ν. Χαλδούπης


Σχολιάστε εδώ