Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια…

Ζητείται στήριξη, αναζητείται κατεύθυνση. Ποιος να βρεθεί να μας στηρίξει όμως την ώρα που το σύνολο των διεθνών αγορών καταρρέει…
δδ Κανονικά τέτοιες ημέρες θα έπρεπε να γράφουμε για τη βαθμιαία… εξασθένηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος, για θερινή ραστώνη των επενδυτών και άλλα τέτοια γλαφυρά των ημερών. Μόνο που με τα όσα συμβαίνουν εσχάτως στη διεθνή χρηματιστηριακή κοινότητα και φυσικά και στη δικιά μας αγορά, αναρωτιέται κανείς πόσο θα μας λείψει η… ραστώνη περασμένων καλοκαιριών!

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά ΔΕΝ κατάφερε να αποτελέσει την εξαίρεση στον κανόνα και να διατηρήσει μια -σχετική έστω- ψυχραιμία την ώρα που όλες ανεξαιρέτως οι διεθνείς χρηματαγορές βούλιαζαν υπό το βάρος των ειδήσεων από την αμερικανική τραπεζική σκηνή. Τουλάχιστον κράτησε εξαιρετικά χαμηλά τον συνολικό τζίρο της εβδομάδας, κάτι που στην προκειμένη περίπτωση ήταν καλοδεχούμενο, αφού περιόρισε αρκετά τις πιθανές απώλειες που θα είχαν καταγραφεί σε «φουλ ρυθμούς»!

Μεσοβδόμαδα καταγράφηκε και μία από τις μεγαλύτερες πτώσεις για το ΧΑ, που οδήγησε τον Γενικό Δείκτη πίσω στα επίπεδα του καλοκαιριού του 2005 (!).

Δυσκολίες παρουσιάστηκαν ακόμα και στη συντονισμένη προσπάθεια να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα, μια προσπάθεια που τελικά κράτησε ελάχιστη ώρα την Τετάρτη το πρωί! Κομβικό σημείο εδώ είναι η διαπίστωση πως, ενόσω κάποιοι προσπαθούσαν να δώσουν μιαν ανάσα στην αγορά, κάποιοι άλλοι περίμεναν απλώς την ευκαιρία. Και αμέσως μόλις ισορρόπησε ο δείκτης, βγήκαν πωλητές στα blue chips, για πολλοστή φορά, με αποτέλεσμα να επιστρέψει η αγορά στα «κόκκινα». Δείγμα του τι μπορούν να κάνουν όλοι όσοι πρακτικά πιέζουν την αγορά, θησαυρίζοντας από τις θέσεις που έχουν λάβει προκαταβολικά στο Χρηματιστήριο Παραγώγων.

Μην ψάξετε να βρείτε λύσεις. Μία είναι η δραστική απάντηση σε τέτοιου είδους «προβλήματα» κι αυτήν την υιοθέτησαν οι αμερικανικές εποπτικές αρχές μόλις την Τετάρτη και μάλιστα για πρώτη φορά εδώ και 35 χρόνια! Ποια είναι αυτή; Η απαγόρευση του short selling
stock lending, δηλαδή το άνοιγμα βραχυπρόθεσμων θέσεων με δανεισμό τίτλων και το «ποντάρισμα» σε περαιτέρω πτωτική κίνηση μιας μετοχής, με σκοπό την αποθάρρυνση των κερδοσκόπων! Αλλά εδώ ΔΕΝ είναι Αμερική…

Επομένως, μην απορείτε γιατί μόλις 19 μετοχές καταφέρνουν μέχρι στιγμής να ΜΗΝ καταγράφουν απώλειες, γιατί πάνω από 105 μετοχές διαπραγματεύονται σε χαμηλά διετίας ή τριετίας και κυρίως γιατί οι μικροεπενδυτές απλώς απουσιάζουν από τα καθημερινά δρώμενα στο ΧΑ.

ΥΓ.: Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει η πρόβλεψη των ειδικών της αγοράς πως το σύνολο των ελληνικών τραπεζών θα χρειαστεί «ενέσεις ρευστότητας» άνω των 40 με 42 δισ. ευρώ μέσα στην τρέχουσα χρονιά. Φανταστείτε μόνο τι έχει να συμβεί εάν, με τα υπάρχοντα δεδομένα, προσπαθήσουν οι τράπεζες να αντλήσουν τέτοια ποσά από την αγορά μας. Γιατί είτε δεν θα τα βρουν ποτέ είτε θα τα βρουν μεν, αλλά θα «στεγνώσει» κάθε άλλη πτυχή ή ίχνος δραστηριότητας στο υπόλοιπο ταμπλό!


Σχολιάστε εδώ