Σκηνικό αλληλοεξόντωσης

Όπου κυριαρχεί το μικροκομματικό όφελος, χώρος νηφάλιας και ειλικρινούς συζήτησης και συνεργασίας δεν υπάρχει. Άλλωστε χρειάζεται μεγάλη γενναιότητα και αυτοκριτική διάθεση, για να αναγνωρίσουν όλα τα κομματικά επιτελεία ότι είναι συνυπεύθυνα για την κρίση που απαξιώνει και αποσαθρώνει το κομματικό σύστημα. Και τέτοια διάθεση δεν υπάρχει – το κάθε κόμμα εκκινεί από την αφελή θέση ότι αντιπροσωπεύει το «απόλυτο καλό» και οι αντίπαλοι το «απόλυτο κακό» και κάπως έτσι πορεύονται.
Ασφαλώς, για την κρίση που μαστίζει το πολιτικό σύστημα δεν φταίνε μόνο τα κόμματα. Μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχουν και τα Μέσα Ενημέρωσης, όπως και το σύστημα απονομής δικαιοσύνης, όπως και οι εκπρόσωποι του μεταπρατικού κεφαλαίου. Με άλλα λόγια όλοι οι θεσμοί είναι συμμέτοχοι της κρίσης και συμπαρασύρονται στον κύκλο της αναξιοπιστίας. Α, μια και αναφέραμε την ευθύνη των Μέσων Ενημέρωσης, να σας περιγράψω το τελευταίο ανέκδοτο που κυκλοφορεί ευρέως στο επιτελείο του ΠΑΣΟΚ και έχει ως εξής: «Ποιος θέλει την επανίδρυση του ΠΑΣΟΚ;». Απάντηση: «Οι δημοσιογράφοι που το λένε και το γράφουν». «Ποιος θέλει την εσωστρέφεια στο ΠΑΣΟΚ;» Απάντηση: «Οι δημοσιογράφοι που το λένε και το γράφουν». Κάπως έτσι μεταξύ σοβαρού και αστείου, οι επιτελείς του ΠΑΣΟΚ «καρφώνουν» συγκεκριμένα Μέσα Ενημέρωσης που «έχουν αναλάβει εργολαβικά» και «με το έτσι θέλω», «να ανακαλύπτουν μη ειδήσεις», προκειμένου «να πλήξουν» τον Γιώργο Παπανδρέου. Αυτά λένε εκεί στη Χαριλάου Τρικούπη, κι αν έχουν δίκιο, τότε όντως υπάρχει θέμα, διαφορετικά θα πρόκειται για άλλη μία «θεωρία συνωμοσίας».
Όμως θεωρία συνωμοσίας ανακάλυψε και το ΚΚΕ, μετά τις καταγγελίες για σχέσεις με την υπόθεση Γερμανός. Αλήθεια, γιατί η ηγεσία του ΚΚΕ, αφού, ως γνωστόν, το κόμμα έχει δικές του επιχειρήσεις, παλαιόθεν, δεν δηλώνει δημόσια και ευθαρσώς ότι εμείς έχουμε αυτές τις επιχειρήσεις κι έτσι θέλουμε να λειτουργούμε, ώστε κάπου εκεί να σταματήσει το κακό αντί να καταγγέλλει «αντικομμουνιστική επίθεση;».


Σχολιάστε εδώ