ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΡΗΞΗΣ!

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «ΠΑΡΟΝ», αυτό το κλίμα, αυτή η κατάσταση, έχει οδηγήσει τον πρωθυπουργό σε σκέψεις για ορισμένες κινήσεις εντυπωσιακές, ακόμα και ρηξικέλευθες.

Δύο απ’ τις εντυπωσιακότερες κινήσεις στις οποίες προτίθεται να προβεί το επόμενο διάστημα, με κομβικό σημείο αναφοράς την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη στις αρχές Σεπτέμβρη, είναι:

– Διεύρυνση της Νέας Δημοκρατίας με προσωπικότητες απ’ τον χώρο της ευρύτερης Κεντροαριστεράς, καθώς και με ΠΑΣΟΚογενείς προσωπικότητες που είναι αυτήν τη στιγμή στο περιθώριο. Πρόκειται για μια πρόταση που συζητείται στο πρωθυπουργικό επιτελείο εδώ και καιρό, αλλά τώρα φαίνεται ότι στην πρόταση αυτή τείνει ευήκοον ους ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής. Υπάρχει η φιλοδοξία να είναι μια διεύρυνση ανάλογης εμβέλειας μ’ αυτήν που είχε επιχειρήσει ο θείος του Κ. Καραμανλής με τους Μητσοτάκη, Θανάση Κανελλόπουλο και άλλες προσωπικότητες απ’ τον χώρο του Κέντρου πριν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
– Ένας ανασχηματισμός από εντυπωσιακός έως και σαρωτικός. Μέχρι τώρα ο πρωθυπουργός δεν ήταν θετικός σε διάφορες προτάσεις που του είχαν υποβληθεί για να προχωρήσει σε ανασχηματισμό. Πλέον όμως το αρνητικότατο κλίμα, απ’ το οποίο εισπράττει πολλά αρνητικά και η κυβέρνηση, αλλά και ο ίδιος προσωπικά, τον έχει οδηγήσει σε αναθεώρηση της αρνητικής θέσης του έναντι ενός ανασχηματισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και στενοί του συνεργάτες και με θεσμικό ρόλο εμφανίζονται τις τελευταίες ημέρες εξαιρετικά ανήσυχοι απ’ την περιρρέουσα αρνητική ατμόσφαιρα. Και αυτή τους την έντονη ανησυχία την έχουν μεταφέρει στον Κώστα Καραμανλή και μάλιστα με τα μελανότερα χρώματα.

Σε δύσκολη θέση ο Αλογοσκούφης

Όλα δείχνουν ότι αν ο Κώστας Καραμανλής προχωρήσει τελικά σε σαρωτικό ανασχηματισμό, τότε κεντρικό πρόσωπο θα είναι, αλλά με αρνητικό τρόπο, ο «τσάρος της Οικονομίας» Γιώργος Αλογοσκούφης.

Ήδη την τελευταία περίοδο έχουν συγκεντρωθεί μαύρα σύννεφα στις σχέσεις Καραμανλή – Αλογοσκούφη, που μέχρι και πρόσφατα ήταν ειδυλλιακές. Αιτία τόσο η υπόθεση Βουρλούμη και η αγοραπωλησία της Γερμανός από την Cosmote, που έχει χρεωθεί αποκλειστικά στον Αλογοσκούφη, αλλά και το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομίας έχει εκ των πραγμάτων συνδεθεί με μια οικονομική πολιτική που χτυπά τα λαϊκά στρώματα.

Στους σχεδιασμούς του πρωθυπουργού είναι να εμφανιστεί, με αφετηρία τα εγκαίνια της ΔΕΘ τον Σεπτέμβρη, με ένα πιο φιλολαϊκό και κοινωνικό πρόσωπο. Εκ των πραγμάτων όμως μια τέτοια στροφή δεν μπορεί να υλοποιηθεί με την παραμονή Αλογοσκούφη στην Πλατεία Συντάγματος. Οπότε αυτό που φαινόταν μέχρι και πριν από λίγες εβδομάδες ως απίθανο, δηλαδή η αποπομπή Αλογοσκούφη από το ΥΠΕΘΟ, να είναι πλέον εξαιρετικά πιθανό.

Υπενθυμίζεται ότι ακόμα και τις τελευταίες ημέρες ο υπουργός Οικονομίας έχει βρεθεί στο επίκεντρο καταγγελιών, ακόμα κι από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας για ανάλγητες επιλογές, όπως οι καταγγελίες Γιάννη Μανώλη για μη αποδέσμευση κονδυλίων για τη διευκόλυνση των ατόμων με ειδικές ανάγκες (μειωμένο εισιτήριο απ’ τα ΚΤΕΛ), ενώ το αρμόδιο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ήταν έτοιμο για τη συνέχιση αυτών των διευκολύνσεων προς τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Επίσης ένα θέμα που θα «σκάσει» τις επόμενες ημέρες είναι η αναβολή της επιστροφής του φόρου πετρελαίου στους αγρότες. Ενώ η επιστροφή αυτή έπρεπε να γίνει τον Ιούνιο, το υπουργείο Οικονομίας το ανέβαλε για τον… Αύγουστο, και έχει ο Θεός… Για το θέμα αυτό και συγκεκριμένα για τους αγρότες Πλατυκάμπου και Ναρθακίου έχει κάνει επανειλημμένες παρεμβάσεις ο βουλευτής της ΝΔ στη Λάρισα Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Επιλογή πόλωσης;

Εντύπωση προξένησε το πολωτικό χρώμα που χαρακτήρισε την προχθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στο κλείσιμο του φεστιβάλ της ΟΝΝΕΔ στην Ολυμπία.

Για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό και ενώ κάτι τέτοιο δεν συνάδει προς το προφίλ του Κώστα Καραμανλή, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε εξαιρετικά επιθετικός έως και πολωτικός κατά του ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου Παπανδρέου. Μεταξύ άλλων κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι «ήταν κυβερνητική οδηγία οι μίζες» κατά την περίοδο της κυβερνητικής θητείας του ΠΑΣΟΚ.

Εγκάλεσε επίσης με οξύτητα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι επί των ημερών του δημιουργήθηκε το παραδικαστικό κύκλωμα, απαντώντας μ’ αυτόν τον τρόπο στις οξύτατες επιθέσεις που έχει εξαπολύσει το ΠΑΣΟΚ τις τελευταίες μέρες κατά της Δικαιοσύνης.

Μια πρώτη εκτίμηση γι’ αυτή την επιλογή της πόλωσης απ’ τη μεριά του Κώστα Καραμανλή είναι ότι ο πρωθυπουργός μ’ αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να αυξήσει τη συσπείρωση του κόμματός του που εμφανίζεται εξαιρετικά χαμηλή την τελευταία περίοδο. Εκτιμάται ότι σ’ αυτό το κλίμα θα συνεχίσει να κινείται ο πρωθυπουργός και το επόμενο διάστημα.

Επισημαίνεται ωστόσο ότι η προχθεσινή συγκέντρωση των νεολαίων της Νέας Δημοκρατίας στην οποία μίλησε ο Κώστας Καραμανλής δεν είχε τη μαζικότητα ανάλογων εκδηλώσεων των τελευταίων χρόνων, όπως για παράδειγμα της προπέρσινης στη Λευκάδα.

Βαρύ το κλίμα στο Μαξίμου

Όλοι στο Μέγαρο Μάξιμου γνωρίζουν πολύ καλά ότι η κυβέρνηση διανύει μια πολύ δύσκολη -αν όχι τη δυσκολότερη- περίοδο της θητείας της και ουδείς φαίνεται να έχει τη διάθεση να προσποιηθεί, έστω για τα μάτια του κόσμου (για επικοινωνιακούς λόγους, όπως θα ‘λεγε κι ο Ρούσοπουλος), ότι όλα πάνε καλά. Το κλίμα είναι βαρύ και οι περιπέτειες δεν φαίνεται να έχουν τελειωμό. Η γνώση των δυσκολιών δεν παραμένει πλέον σε θεωρητικό επίπεδο. Η κρίση που χτύπησε την πόρτα του κυβερνητικού στρατοπέδου εδώ και μερικούς μήνες είναι πολυεπίπεδη. Θα έλεγε κανείς μάλιστα ότι έχει καταστεί βιωματική κατάσταση για τους συνεργάτες του πρωθυπουργού. Η προετοιμασία για κάθε νέο γεγονός που διαφαίνεται στον ορίζοντα ή εμφανίζεται εντελώς ξαφνικά, είναι κάτι σαν καθημερινή άσκηση. Το επικοινωνιακό επιτελείο υπό τον υπουργό Επικρατείας δουλεύει πυρετωδώς προκειμένου να βρει επιχειρήματα για να περισώσει ό,τι είναι δυνατόν.

Οι γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα στο πρωθυπουργικό περιβάλλον ισχυρίζονται ότι αυτό που κυρίως απασχολεί τον πρωθυπουργό δεν είναι ούτε η υπόθεση Ζήμενς, αλλά ούτε και η υπόθεση του ΟΤΕ. Αυτό που βασανίζει εβδομάδες τώρα τόσο τον Κώστα Καραμανλή όσο και τους στενούς του συνεργάτες είναι από τη μια η συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας και από την άλλη η οικονομική κρίση που έχει πλέον περάσει τα ελληνικά σύνορα και έχει για τα καλά εγκατασταθεί στη χώρα μας.

«Στην υπόθεση Ζήμενς εμείς απαντήσαμε. Το ΠΑΣΟΚ είναι υπόλογο. Αλλά και για την υπόθεση του ΟΤΕ σχετικά με την αγορά της Γερμανός θα δοθούν επαρκείς απαντήσεις. Εκείνο που έχει σημασία είναι να ξεκαθαρίσει τόσο η οικονομική μας πολιτική όσο και η δυσάρεστη κατάσταση που επικρατεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα», τονίζει κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας. Όπως είναι φυσικό, το κυβερνητικό στέλεχος προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις σχετικά με τα σκάνδαλα, αλλά έχει σημασία το γεγονός ότι επιμένει σε δύο βασικά, άκρως πολιτικά ζητήματα.

Πρώτον, στην οικονομική πολιτική που ασκεί το επιτελείο του κ. Αλογοσκούφη και δεύτερον, στους ψιθύρους βουλευτών που έχουν σιγά σιγά μετατραπεί σε κραυγές.

Πακέτο παροχών ή αλλαγές

Είναι συνεπώς προφανές ότι ο Καραμανλής έχει αρχίσει να πείθεται ότι πρέπει ν’ αλλάξει τη σκληρή πολιτική στάση που κρατάει τα τελευταία τριάμισι χρόνια και να περάσει σε μια πολιτική πρακτική κοινωνικών παροχών. Καλά πληροφορημένες πήγες υποστηρίζουν ότι ήδη εκπονείται ένα πρόγραμμα παροχών εν όψει της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης. Μάλιστα δεν πρόκειται για την πρώτη προσπάθεια που γίνεται. Επανειλημμένως ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας παρόμοιες προτάσεις, αλλά δεν φαίνεται να έχει μείνει ικανοποιημένος από τις προθέσεις αλλαγής πλεύσης του Αλογοσκούφη. Και όπως δείχνουν τα πράγματα, οι επιλογές του Καραμανλή περιορίζονται ασφυκτικά. Γιατί αν ο μέχρι τώρα ισχυρός άνδρας της οικονομίας δεν καταφέρει να ικανοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τις απαιτήσεις του πρωθυπουργού, τότε θα πρέπει να περιμένουμε άμεσες πρωτοβουλίες του Καραμανλή, που δεν είναι άλλες από έναν ευρύ και δομικό ανασχηματισμό. Η κ. Ντόρα είναι γνωστό από καιρό ότι θέλει να γίνει η πρώτη «τσαρίνα της Οικονομίας», αλλά μάλλον πολύ δύσκολα θα της πρόσφερε άλλο ένα φιλέτο ο Καραμανλής. Ο Αντώνης Σαμαράς θα ήταν ο διάδοχος του Αλογοσκούφη, λένε όσοι αντιλαμβάνονται καλά τις προθέσεις του πρωθυπουργού. Φυσικά σε μια τέτοια περίπτωση δεν είναι μόνο ο Αλογοσκούφης που θα κληθεί να πληρώσει τη νύφη. Λέγεται ότι και άλλοι πρωτοκλασάτοι υπουργοί θα στερηθούν των υπουργικών παροχών!

Σχετικά με την Κοινοβουλευτική Ομάδα τα πράγματα είναι μάλλον μαύρα και άραχλα. Πρώτα ο Τατούλης και τώρα καμιά δεκαριά δυσαρεστημένοι έχουν βγει στο κλαρί δημιουργώντας ανεξέλκτες καταστάσεις. «Το θέμα είναι μέχρι πότε ο Καραμανλής θα ανέχεται τον Τατούλη, αλλά και κάνα δυο ακόμα. Είναι βέβαιο ότι το ζήτημα δεν θα μείνει έτσι», σημειώνει κομματικός παράγοντας, ο οποίος στη συνέχεια διευκρίνισε ότι «ακόμα και εκλογές θα επέλεγε ο κ. Καραμανλής, αφού δεν είναι του χαρακτήρα του να εκβιάζεται από κανέναν».

Το ενδεχόμενο των εκλογών πάντως δεν φαντάζει πλέον σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας γιατί αρκετοί εκ των συνεργατών του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για να βγει η κυβέρνηση από το αδιέξοδο. Ο πρωθυπουργός πάντως δεν φαίνεται να έχει λάβει προς το παρόν οριστικές αποφάσεις. Ωστόσο, θεωρείται σίγουρο ότι λίαν συντόμως θα αποφασίσει ποιες είναι οι πρωτοβουλίες εκείνες που θα λάβει. Αυτό μάλιστα λέγεται ότι θα γίνει πολύ πριν από την Έκθεση Θεσσαλονίκης.


Σχολιάστε εδώ