ΚΚΕ: Όσο υπάρχουν «Ζήμενς», θα υπάρχουν μίζες

Στο ΚΚΕ εκτιμούν ότι το σκάνδαλο αυτό θα χρησιμοποιηθεί από τα άλλα κόμματα στις εκλογές, αλλά τονίζουν με νόημα ότι δεν πρέπει να είναι το μόνο πρόβλημα που θα πρέπει να συζητηθεί και ούτε θα ωφελήσει τον λαό η μονοπώληση της από εδώ και πέρα περιόδου μόνο από τα σκάνδαλα. Και αυτά απασχολούν, αλλά ο λαός στενάζει από την ακρίβεια και την ανεργία, ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή της Α. Παπαρήγα όταν ρωτήθηκε σχετικά, τονίζοντας ότι το κόμμα της θα προσπαθήσει στην πορεία προς τις ευρωεκλογές να αναδείξει και αυτά τα θέματα.
Υπογραμμίζουν με νόημα ότι εάν τα σκάνδαλα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον, συνήθως δεν οδηγούν σε ουσιαστική αποκάλυψη, αφού το σύστημα όχι μόνο μπορεί να «χωνέψει» τα σκάνδαλα αλλά έχει τον τρόπο του να κάνει και τον λαό να τα «χωνέψει». Μάλιστα, εκτιμούν στο ΚΚΕ, η μονοπώληση των σκανδάλων προβάλλεται συνήθως ως η χρυσή ευκαιρία για να έρθουν στο τραπέζι μια σειρά σενάρια τα οποία υπήρχαν και στο παρελθόν και βέβαια έγιναν πιο έντονα μετά τις τελευταίες εκλογές και μπροστά στο ενδεχόμενο μη αυτοδύναμης κυβέρνησης.
Τα σενάρια αυτά που αφορούν τη διακυβέρνηση κατά τον Περισσό περιλαμβάνουν αρκετά δίδυμα. Πρώτη προτεραιότητα φυσικά είναι η αυτοδύναμη μονοκομματική κυβέρνηση, αλλά επειδή το ενδεχόμενο αυτό ολοένα και απομακρύνεται, τότε το κατεστημένο θα έβλεπε θετικά μια κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, κατά το πρότυπο της Γερμανίας, η οποία θα μπορούσε να ρυμουλκήσει τον λαό σε μια πλήρη συναίνεση. Ωστόσο, και αυτό το σενάριο έχει δυσκολίες, γιατί τα δύο αυτά κόμματα ενδεχομένως δεν θα τα βρουν, αφού θα αναδεικνύουν τις επιμέρους διαφορές τους σε δευτερεύοντα θέματα.
Τότε, λένε στο ΚΚΕ, σειρά έχει το σενάριο συνεργασίας ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τον
ΣΥΡΙΖΑ, σενάριο που «συγκεντρώνει αρκετές προτιμήσεις». Κρίνουν τα στελέχη του ότι πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εξελιχθεί σ’ ένα «καλό»
ΠΑΣΟΚ σχεδόν ομογάλακτο και αυτό φαίνεται και από τον τρόπο που ασκεί αντιπολίτευση, όπου ακολουθεί κατά πόδας το ΠΑΣΟΚ.
Με βάση αυτήν την ανάλυση ερμηνεύουν και τη δημοσκοπική άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι υπάρχει ένα τμήμα ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που δεν έχει ακόμα απογαλακτιστεί από την ουσία της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και θεωρούν ότι με το να μεταπηδήσουν ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ είτε διευκολύνουν τη συνεργασία
ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ είτε ασκούν πίεση στο ΠΑΣΟΚ να εξελιχθεί όπως αυτοί θέλουν.
«Δεν είναι δύσκολο να φύγει κανείς από το ΠΑΣΟΚ και να πάει στον ΣΥΡΙΖΑ», τονίζουν χαρακτηριστικά και προειδοποιούν ότι μια τέτοια επιλογή είναι αποτυχημένη, αφού δεν βοηθάει στη ριζοσπαστικοποίηση του λαού.
Φυσικά ξεκαθαρίζουν ότι το ΚΚΕ όχι μόνο δεν παίζει στα διάφορα σενάρια κυβερνητικής συνεργασίας, αλλά και δεν υπάρχει περίπτωση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού στην ουσία, παρά τις φραστικές διακηρύξεις, ούτε στον
ΣΥΡΙΖΑ θέλουν τη συνεργασία, η οποία εάν ευδοκιμούσε θα διέλυε το κόμμα της Κουμουνδούρου σε πέντε κομμάτια.
Την ίδια στιγμή ο Περισσός αντέδρασε με οργή σε διάφορα υπονοούμενα ότι και άλλα κόμματα, εκτός από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, είναι μπλεγμένα στο σκάνδαλο Ζήμενς. Όποιος επιδίδεται σε τέτοιες αναφορές, τονίζουν, οφείλει καταθέτοντας τα σχετικά στοιχεία να κατονομάσει τα κόμματα που υπονοεί και όχι να αοριστολογεί, αφήνοντας έτσι να πέφτει η κατηγορία επί όλων. Σε αντίθετη περίπτωση, καταγγέλλουν, ας σιωπούν για να μην εκτίθενται, αφού η αοριστολογία δεν είναι δημοσιογραφία ούτε και έντιμος πολιτικός σχολιασμός.


Σχολιάστε εδώ