Καταστροφές και προβλήματα υγείας προκαλεί το πεδίο βολής στη Νέα Ζίχνη!

Στις σοβαρές παρενέργειες για τους κατοίκους της όμορης περιοχής λόγω των τακτικών ασκήσεων του στρατού στον ευρύτερο χώρο του πεδίου βολής Σφελινού, που βρίσκεται στα διοικητικά όρια του Δήμου Νέας Ζίχνης του νομού Σερρών, αναφέρεται με εξώδικη διαμαρτυρία του προς το Γενικό Επιτελείο Στρατού ο δήμαρχος της πόλης κ. Ανδρέας Δαϊρετζής.
Η μακρόχρονη χρησιμοποίηση του συγκεκριμένου χώρου, τονίζει ο δήμαρχος, έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στους κατοίκους της γειτνιάζουσας με το πεδίο βολής περιοχής, όπως προβλήματα υγείας, στατικότητας των κτιρίων, καταστροφές καλλιεργειών, δυσχέρειες στην κτηνοτροφία λόγω των θορύβων κ.ά.
Σημειωτέον ότι πρόκειται για μια γεωγραφική περιοχή που συνδυάζει ιδανικά ξηρά και θάλασσα, προσφερόμενη τόσο για αεροπορικές επιχειρήσεις όσο και για επίγειες ασκήσεις δυνάμεων του Στρατού Ξηράς. Ωστόσο η χρήση πυροβόλων, εκτοξευτών βλημάτων και άλλων σύγχρονων οπλικών συστημάτων έχει προκαλέσει κατ’ επανάληψιν, πέραν όλων των άλλων, και ανεξέλεγκτες, καταστροφικές πυρκαγιές, μιλούν για χιλιάδες στρέμματα που έχουν καεί!
Ο δήμαρχος και οι κάτοικοι διαμαρτύρονται επίσης έντονα για το γεγονός ότι ουδέποτε οι επικεφαλής αξιωματικοί της εκεί 10ης Ταξιαρχίας Πεζικού μπήκαν στον κόπο να τους ενημερώσουν για τα υλικά που χρησιμοποιούνται κατά τη διεξαγωγή των ασκήσεων και για το εάν και πότε μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται απεμπλουτισμένο ουράνιο ή άλλα ραδιενεργά υλικά.
Ο δήμαρχος, πέρα από την έλλειψη συνεργασίας και τα πολλαπλά διαπιστωμένα προβλήματα, θέτει και το θέμα της μη σαφούς οριοθέτησης του χώρου των ασκήσεων, αλλά και της μη φύλαξης και προστασίας του για λόγους ασφάλειας από κάποια μονάδα της περιοχής.
Με το εξώδικό του ο δήμαρχος Νέας Ζίχνης επιδιώκει να καταστήσει σαφή την ομόθυμη απόφαση των κατοίκων της περιοχής να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο προκειμένου να πετύχουν τη διακοπή χρησιμοποίησης του Σφαλινού ως πεδίου βολής. Η επιβάρυνση της περιοχής είναι τέτοια που επιβάλλει πράγματι την επανεκτίμηση της συγκεκριμένης επιλογής από το ΓΕΣ. Δοθέντος ότι αυτού του είδους οι διαμαρτυρίες διατυπώνονται κατά καιρούς και από τοπικές αρχές και κατοίκους άλλων περιοχών ανά την επικράτεια, ίσως θα ήταν αναγκαίος ένας συνολικός επανασχεδιασμός του δικτύου των λειτουργούντων πεδίων βολής με νέα κριτήρια από την ηγεσία του στρατεύματος.


Σχολιάστε εδώ