Το κλειδί του Καραμανλή για το Σκοπιανό

Η υπουργός Εξωτερικών επιμένει στη γραμμή για τη χρήση του όρου «Νέα Μακεδονία» ως ονόματος για τα Σκόπια και αποφεύγει να δεσμευτεί ότι θα υπάρχει μια ονομασία έναντι όλων -αν υιοθετηθεί τελικά το Νέα Μακεδονία- αφήνοντας με αυτόν τον τρόπο ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για διπλή ακόμα και τριπλή ονομασία.
Πάντως το Μέγαρο Μαξίμου και ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής δεν είναι διατεθειμένος για καμιά αναδίπλωση ή υποχώρηση στο θέμα των Σκοπίων πέραν αυτής που έγινε με την αποδοχή της σύνθετης ονομασίας (στον αντίποδα της απόφασης των πολιτικών αρχηγών υπό τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας για μη αποδοχή ονομασίας με τον όρο Μακεδονία ή παράγωγό του). Ο πρωθυπουργός δεν φαίνεται διατεθειμένος να κάνει ούτε μισό βήμα πίσω από τη θέση για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και η οποία θα είναι μια και μοναδική ονομασία έναντι όλων.
Τα βασικά επιχειρήματα του Κώστα Καραμανλή φαίνεται ότι γίνονται κατανοητά και αποδεκτά και από το ΝΑΤΟ και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό που ουσιαστικά έχει διαμηνύσει με όλους τους τόνους και προς του ευρωπαίους εταίρους και τους νατοϊκούς συμμάχους ο Κώστας Καραμανλής είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μείνει η ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», διότι με αυτόν τον τρόπο καταγράφεται η γειτονική χώρα ως να εκπροσωπεί το σύνολο της Μακεδονίας (εδαφικά), ενώ με έναν σαφή γεωγραφικό προσδιορισμό καταγράφεται μόνο το μέρος εκείνο στο οποίο εκτείνονται σήμερα τα Σκόπια.
Δίπλα σε όλα αυτά, υπάρχει και η συνεχώς κλιμακούμενη αδιαλλαξία του Ν. Γκρουέφσκι, ο οποίος όχι μόνο υπεραμύνεται του συνταγματικού ονόματος των Σκοπίων, αλλά βάζει στο τραπέζι και θέμα «μακεδονικής γλώσσας», αλλά και θέμα «μακεδονικής ταυτότητας». Παράλληλα, επιμένει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος εντός της ΠΔΓΜ για το θέμα της ονομασίας, εφόσον προκύψει πρόταση η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε συμφωνία.
Για την ώρα και παρά τη βιασύνη, για ευνόητους λόγους, της απερχόμενης κυβέρνησης Μπους ούτε η Αθήνα ούτε τα Σκόπια φαίνεται να θέλουν να «τρέξουν» άμεσα την όλη διαδικασία. Η κυβέρνηση Μπους θέλει να αφήσει πίσω της την ολοκλήρωση της ένταξης των Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ, μια και στις 9 Ιουλίου θα υπογραφούν τα σχετικά πρωτόκολλα για την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Αλβανίας και της Κροατίας και πολύ θα ήθελε να μπει σε αυτό και η ΠΔΓΜ.
Ο Μάθιου Νίμιτς, που προσφάτως συναντήθηκε με τους διαπραγματευτές Ελλάδας και Σκοπίων στη Νέα Υόρκη, τους ανακοίνωσε ότι προτίθεται το αμέσως επόμενο διάστημα να επισκεφθεί και τις δύο χώρες, ώστε να καταβάλει άλλη μια προσπάθεια για επίλυση του θέματος μέχρις τις 9 Ιουλίου.
Πάντως, η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις αναμένεται να επαναφέρει το όλο θέμα για επίλυση άμεσα της εκκρεμότητας με το όνομα των Σκοπίων στη συνάντηση που θα έχει με την Ντόρα Μπακογιάνη στο Βερολίνο τις επόμενες μέρες, στο περιθώριο της συνάντησης δωρητών για το Κόσοβο.


Σχολιάστε εδώ