Αναγνωρίζουμε (στα… μουλωχτά) το Κόσοβο!

Ουσιαστικά υπάρχει κοροϊδία του ελληνικού λαού, καθώς δημοσίως η κυβέρνηση διακηρύσσει ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει ακόμα το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος, ωστόσο μεθοδικά ανοίγει το ένα παράθυρο μετά το άλλο για την ντε φάκτο αναγνώριση.
Λίγες μόνο μέρες μετά τη θύελλα που ξεσήκωσε η αποκάλυψη για κρυφή συνάντηση της κ. Μπακογιάννη με τον επονομαζόμενο υπουργό Εξωτερικών του Κοσόβου (στο περιθώριο της Διαβαλκανικής Διάσκεψης στη Βουλγαρία), η υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα δεχθεί να λειτουργήσει Γραφείο Συνδέσμου στο Κόσοβο, αν η Πρίστινα υποβάλει σχετικό αίτημα.
Η ελληνική κυβέρνηση θα αποδεχθεί το αίτημα του Κοσόβου να ανοίξει Γραφείο Συνδέσμου στην Αθήνα, όπως ανακοίνωσε χθες η κ. Μπακογιάννη. Πρόκειται για κίνηση καλής θέλησης προς την κ. Κοντολίζα Ράις (και τις ΗΠΑ φυσικά) με την οποία η υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί τις επόμενες μέρες στο Βερολίνο, όπου θα συζητηθούν πρωτίστως οι εξελίξεις στα Βαλκάνια.
Να σημειωθεί ότι από τις 15 Ιουνίου έχει τεθεί σε ισχύ το Σύνταγμα του Κοσόβου και αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι χώρες που έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του θα προχωρήσουν στην επισημοποίηση των διπλωματικών τους σχέσεων με τη λειτουργία εκατέρωθεν πρεσβειών. Ελλάδα, Κύπρος, Ισπανία και Ρουμανία -που δεν έχουν ακόμα αναγνωρίσει επίσημα το Κόσοβο- πρόκειται να δεχθούν πιέσεις, αλλά και αίτημα από την Πρίστινα να λειτουργήσουν στο Κόσοβο Γραφεία Συνδέσμου.
Η Ελλάδα ακόμα δεν έχει δεχθεί αίτημα από το Κόσοβο, προκειμένου να λειτουργήσει Γραφείο Συνδέσμου στην Αθήνα, επισήμανε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου. Ξεκαθάρισε, διευκρίνισε όμως ότι «εάν υποβληθεί τέτοιο αίτημα, στη βάση της αμοιβαιότητας, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να το δεχθούμε».
Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής λειτουργεί στο Κόσοβο το Γραφείο Συνδέσμου της Ελλάδας, ως περιοχής της ενιαίας Σερβίας.
Όμως μετά τις δηλώσεις της κ. Μπακογιάννη ξεκαθαρίστηκε, με τον πλέον επίσημο τρόπο, ότι η Ελλάδα θα δεχθεί Γραφείο Συνδέσμου του «ανεξάρτητου» Κοσόβου, αν αυτό της ζητηθεί.


Σχολιάστε εδώ