ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΡΑΜΠΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΓΟΡΑΝΟΜΙΑΣ

Το σώμα προβλέπεται από το νέο νομοσχέδιο που καταθέτει το υπουργείο Ανάπτυξης στη Βουλή και στόχος και ευχή των συναρμόδιων υπουργών είναι να το τρέμει η αγορά όπως ακριβώς έτρεμε το ΣΔΟΕ. Γιατί έχουν πλέον όλοι αντιληφθεί ότι μόνο ο φόβος φυλάει τα έρμα, δηλαδή τους καταναλωτές, στο πορτοφόλι των οποίων γίνεται συστηματική επίθεση από εταιρείες, επιχειρήσεις, αλυσίδες σούπερ μάρκετ και βιομηχανίες, οι οποίες νοιάζονται μόνο για υπερκέρδη και τίποτε άλλο.

Χέρι στο κόλπο των εκπτώσεων
Από πρώτης Ιουλίου εφαρμόζεται πλέον το μέτρο της υποχρεωτικής αναγραφής των εκπτώσεων που εξασφαλίζουν στις τιμές χονδρικής των προϊόντων τα σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, από τη στιγμή που η σχετική αγορανομική διάταξη έχει δημοσιευτεί στο ΦΕΚ κανείς δεν θα σκεφτεί να παραβεί τον νόμο και να μην υπακούσει στο μέτρο.
Μέχρι η αγορά να «αυτορυθμιστεί», δηλαδή μέχρι να σκεφτούν κάποιοι καινούργια κόλπα για να κλέβουν τους καταναλωτές και το κράτος, το μέτρο αυτό θα αποφέρει σημαντικά κέρδη στον πληθωρισμό, ο οποίος προβλέπεται να παρουσιάσει κάθετη πτώση μέχρι και 2 μονάδες, παρά τις πιέσεις από το πετρέλαιο.

Την εφαρμογή του μέτρου θα στηρίξει η νέα αγορανομία και ποιος είδε τον Θεό και δεν τον φοβήθηκε.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ελεγκτές του νέου οργάνου θα είναι κάτι σαν τους παλιούς αγορανόμους που εισέβαλλαν στη Βαρβάκειο ψαραγορά με τα μπιτονάκια και αν έβλεπαν ψάρια παλιοκαιρισμένα τα ράντιζαν με πετρέλαιο έτσι ώστε ο ιχθυέμπορος να μην μπορέσει ποτέ να τα πουλήσει…

Το νέο σώμα θα βαφτιστεί Ενιαίος Φορέας Ειδικού Ελέγχου, θα έχει έδρα το παλιό υπουργείο Εμπορίου στην πλατεία Κάνιγγος και θα στελεχώνεται από 120 ελεγκτές, μερικοί από τους οποίους λειτουργούν ήδη στη γενική γραμματεία καταναλωτή ως ελεγκτές και έχουν σχετική εμπειρία.
Πιθανώς να χρειαστεί και να συσταθεί ειδική γενική γραμματεία στο υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς οι έλεγχοι πλέον θα είναι σαν του ΣΔΟΕ.

Οι αντιδράσεις
Όμως η ίδρυση του νέου αγορανομικού σώματος βρίσκει έντονες αντιδράσεις από πρωταγωνιστές στο θέμα των ελέγχων και με σημαντική παρουσία, όπως είναι ο νομάρχης Πειραιά κ. Γιάννης Μίχας, ο οποίος δήλωσε: «Ελπίζουμε τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση σκοπεύει να συστήσει Σώμα Αγορανομίας με τη συμμετοχή και ιδιωτικών εταιρειών να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».
Και υποστηρίζει, πριν ακόμη επισημοποιηθούν τα σχέδια της κυβέρνησης, ότι ο φορέας αυτός «θα είναι αδύνατον να λειτουργήσει αποτελεσματικά, καθώς θα είναι εξ αρχής παραδομένος στα ιδιωτικά συμφέροντα».
Από το υπουργείο Ανάπτυξης πάντως διευκρινίζεται ότι η συνεργασία του νέου αγορανομικού σώματος με ιδιωτικούς φορείς θα είναι μόνο στο πλαίσιο της έρευνας και του εξοπλισμού.

Λουκέτο σε 4 χονδρέμπορους
Παράλληλα, προχωρώντας στην υλοποίηση των προηγούμενων μέτρων το υπουργείο Ανάπτυξης κλείνει για δυο μήνες τέσσερις χονδρεμπορικές επιχειρήσεις που πωλούσαν λαχανικά και φρούτα σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων γύρω από την Κεντρική Λαχαναγορά, κάτι που απαγορεύεται από την ισχύουσα νομοθεσία.

Μάλιστα αυτές οι επιχειρήσεις λειτουργούσαν χωρίς άδεια.


Σχολιάστε εδώ