«Η… κάθοδος στον Άδη» διχάζει τον ΣΥΝ

Η φράση του Α. Αλαβάνου, ότι ενδεχόμενη συνεργασία ή κοινή κάθοδος στις εκλογές μαζί με το ΠΑΣΟΚ θα σήμανε «την κάθοδο στον Άδη για τον ΣΥΡΙΖΑ», πυροδότησε αντιδράσεις και είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι αναγκάστηκε και ο ίδιος ο Α. Τσίπρας να προσπαθήσει να ερμηνεύσει τη δήλωση του «μέντορά του».

Της προσπάθειας Τσίπρα είχε προηγηθεί η έντονη διαφοροποίηση του πρώην προέδρου του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλου, ο οποίος μετά από μια σχετικά μακρά περίοδο «πολιτικής σιωπής» επανέρχεται στο πολιτικό προσκήνιο και μάλιστα δεν μασάει καθόλου τα λόγια του. Σε συνέντευξή του στο κρατικό ραδιόφωνο δεν χαρίστηκε καθόλου στον Α. Αλαβάνο, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις γνωστές πλέον δηλώσεις του τελευταίου περί «καθόδου στον Άδη» στην περίπτωση της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. Με δεδομένο ότι ο Ν. Κωνσταντόπουλος δημόσια έχει ταχθεί υπέρ αυτής της προοπτικής, χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Α. Αλαβάνου ως «πολιτικά στατικές και κομματικά φοβικές». Μάλιστα προχώρησε ακόμα πιο πέρα, και, αμφισβητώντας στην ουσία τις πολιτικές προβλέψεις του Α. Αλαβάνου, είπε φαρμακερά: «Η μεταπολίτευση τέλειωσε πια. Πριν από χρόνια ο Αλέκος Αλαβάνος είχε προβλέψει σε ένα άρθρο του το τέλος του ΣΥΝ και διαψεύσθηκε βεβαίως. Τώρα επιλέγει πιο δραματικούς αφορισμούς για ʽʽτην κάθοδο στον Άδηʼʼ (σ.σ. αναφέρεται στην προοπτική της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ). Eγώ μιλάω για την αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό και δεν ασχολούμαι με το ʽʽπώς θα πάμε στον Παράδεισοʼʼ.

Όπως ήταν φυσικό οι δηλώσεις του Ν. Κωνσταντόπουλου προκάλεσαν συζητήσεις στο εσωτερικό του κόμματος και έτσι ο Α. Τσίπρας έσπευσε να παρέμβει πυροσβεστικά. Είπε ότι δεν πρέπει να διαστρεβλώνονται οι απόψεις του Α. Αλαβάνου (περί «καθόδου στον Άδη»), αλλά και του ίδιου και διευκρίνισε ότι και οι δύο είναι υπέρ των προγραμματικών συγκλίσεων με άλλα κόμματα αλλά σήμερα διαπιστώνουν ότι η μόνη σύγκλιση είναι μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σε μια σειρά σοβαρά πολιτικά ζητήματα της χώρας.

Στον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πεπεισμένοι ότι η πρόσφατη αναζωπύρωση της συζήτησης για το ενδεχόμενο της εκλογικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ πηγάζει από ιδιοτέλεια των στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα οποία βλέπουν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν ανακάμπτει με τίποτα. Έτσι, εκτιμούν, θέλουν να δείξουν στους ψηφοφόρους τους -που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το 15% μετακινείται στον ΣΥΡΙΖΑ- ότι δεν θα είναι αυτοί υπεύθυνοι για την κυριαρχία της ΝΔ και στις επόμενες εκλογές, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ, που αρνείται πεισματικά τη συνεργασία. Ωστόσο, όπως κατʼ επανάληψιν έχει τονιστεί από τη στήλη, τα στελέχη του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ- με πρώτο τον Α. Αλαβάνο- δεν πρόκειται να αφήσουν ούτε καν υπόνοια για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ τουλάχιστον μέχρι τις Ευρωεκλογές. Σε αυτές προσδοκούν να αποτυπωθούν τα δημοσκοπικά ευρήματα, τα οποία αν και βαίνουν μειούμενα, εν τούτοις θα δώσουν στο κόμμα μια άλλη δυναμική και κυρίως μια άλλη διαπραγματευτική δύναμη στις όποιες συζητήσεις γίνουν για την όποια μελλοντική διακυβέρνηση.

Στο μέτωπο της παιδείας στην Κουμουνδούρου δεν δείχνουν να ανησυχούν ούτε από τις επιθέσεις που δέχονται από την κυβέρνηση για την υπόθαλψη των επεισοδίων στα πανεπιστήμια ούτε από την αντίδραση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, η οποία φρόντισε να διαχωρίσει τη θέση της από την τακτική της ηγεσίας. Θεωρούν ότι οι επιθέσεις αυτές επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρωταγωνιστές στον αγώνα κατά της κυβέρνησης όσον αφορά την πολιτική της στα Πανεπιστήμια και με μια δόση αλαζονείας -που εκφράζεται κυρίως από τις ομιλίες του Α. Αλαβάνου- εμφανίζονται ως η πολιτική έκφραση της «γενιάς του άρθρου 16», όπως χαρακτηρίζουν το κίνημα κατά της εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής στα ΑΕΙ.


Σχολιάστε εδώ