ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΡΜΗΣ

Για το τρισάθλιο σκάνδαλο προμήθειας του συστήματος τηλεπικοινωνιών «Ερμής», το «Π» έχει αναφερθεί δύο φορές (2/3/08, 23/3/08) πριν η έρευνα για τον βόθρο της Siemens το αποκαλύψει προ εβδομάδος.
Πράγματι, ο αξιωματούχος της Siemens και ταμίας των μιζών, κ. Rainer Niedl, κατέθεσε στη δίκη του πρώην μάνατζερ της εταιρείας κ. Ράινχαρτ Ζίκατσεκ στο Μόναχο (29/5/08) ότι παράδωσε στον ιρανό επιχειρηματία κ. Αμίνι δύο βαλίτσες περιέχουσες 2 εκατ. ευρώ, για να τα παραδώσει στη συνέχεια σε άνθρωπο της Siemens Ελλάς, τον κ. Ψαρρό, ο οποίος με τη σειρά του τα παρέδωσε σε μεγιστάνα του χώρου οπλικών συστημάτων για να προβεί στη… διανομή («Καθημερινή», «Ελευθεροτυπία», 30/5/08). Το «λάδωμα» αφορούσε αξιωματούχους του κράτους που ενεπλάκησαν στο σύστημα «Ερμής», πρόσθεσε ο κ. Niedl.
Δεν διευκρινίζεται αν στους «λαδωμένους» περιλαμβάνονται πολιτικοί, υπάλληλοι της ΕΑΒ ή μόνο αξιωματικοί του Στρατού! Ερευνούμε το θέμα και πιθανόν να επανέλθουμε με ονόματα. Σημειωτέον, όπως κατατέθηκε στο Δικαστήριο, ο κ. Niedl με το ένα χέρι μοίραζε μίζες και εκμαύλιζε συνειδήσεις και με το άλλο υπέγραφε διακηρύξεις κατά της διαφθοράς, αφού ήταν και προϊστάμενος του τμήματος καταπολέμησης της διαφθοράς της εταιρείας! Αυτό, ασφαλώς, μας θυμίζει ενίους «μακρυχέρηδες» έλληνες πολιτικούς του χώρου οι οποίοι, αφού λαδώθηκαν κατά κόρον, περιδιαβάζουν την Ελλάδα με αναισχυντία και κάνουν διαλέξεις για πάταξη της διαφθοράς!
Ας έλθουμε όμως στην παρουσίαση της απάτης «Ερμής» με αναμφισβήτητα στοιχεία, αφού προσθέσουμε τα εξής:
Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες, στη σύμβαση ΥΕΘΑ – Siemens – Intracom του 2001 για τα ηλεκτρονικά μέρη του αμερικανικού πυραυλικού συστήματος Patriot της Raytheon (αντιπρόσωπος ο κ. Λιακουνάκος) που είχε δοθεί ως ελληνική συμμετοχή, έργο ύψους 100 εκατ. ευρώ, το 10%, προοριζόμενο για μίζες (δηλαδή 10 εκατ. ευρώ), παραδόθηκε από τον γνωστό κ. Niedl στον κ. Ψαρρό, σε δύο βαλίτσες και πάλι, για να πάει στα χέρια του ίδιου προσώπου, όπως στην περίπτωση του «Ερμή», και στη συνέχεια να διαχυθεί στους αποδέκτες (βλ. «Καθημερινή» 1/6/08). Κι αν πιστεύουμε τα απίστευτα, άλλος Γερμανός κατήγγειλε ότι τον πήρε από την Ελλάδα έλληνας μεγαλοεπιχειρηματίας του χώρου (λέτε να είναι ο ίδιος με τον προηγούμενο;) που τον απείλησε με… τυφεκισμό αν δεν του έδινε 5%, για τον «Ερμή» πάλι! («Καθημερινή 1/6/08). Απύθμενη δεξαμενή μιζών ο «Ερμής» από τις σάρκες του Έλληνα φορολογούμενου. «Αυτή είναι η Ελλάδα…», θα σχολίαζε ο κ. Σημίτης επί των ημερών του οποίου συνέβησαν αυτά τα τραγικά.
ΕΡΜΗΣ: Η τέχνη
της ηλεκτρονικής κομπίνας
Το Σύστημα Επικοινωνιών Ζώνης Μάχης (ΣΕΖΜ) «Ερμής» αρχικά ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1993, μετά από σύμβαση ΓΕΣ – Siemens. Πρόκειται για ένα κινητό δίκτυο-φορέα ψηφιακών επικοινωνιών του Στρατού Ξηράς, που στηρίζεται σε δίκτυο σταθερών κόμβων πρόσβασης. Ήδη όμως από τότε ήταν ανεπαρκές, διότι αφενός δεν κάλυπτε όλες τις μονάδες (τα νησιά ήταν εκτός), αφετέρου η χωρητικότητά του (δυνατότητα ταυτόχρονων συνδιαλέξεων) ήταν μικρή. Επίσης, δεν έκανε πρόβλεψη για μονάδες που θα εκινούντο για να ενισχύσουν τα σύνορα.
Η καρδιά του συστήματος, δηλαδή η υψηλή τεχνολογία στα switches, ανατέθηκε στην αγγλική ΒΑΕ. Το λοιπό υλικό (οχήματα, τηλεπικοινωνιακό υλικό, κλωβοί) ανατέθηκε σε άλλες εταιρείες. Το τμήμα αυτό της ΒΑΕ αγοράσθηκε στη συνέχεια από τη Siemens και μετά από τη Selex Ιταλίας.
Όπως λέγεται, το τμήμα που αφορούσε την ΒΑΕ ολοκληρώθηκε, αλλά τα λοιπά δεν προχώρησαν καθόλου λόγω διαμάχης των υποκατασκευαστών, τους οποίους, εννοείται, συντόνιζε η ΕΑΒ και λόγω οικονομικών «παιγνίων». Οι προτάσεις της ΒΑΕ παραβλέφθηκαν επίσης στις αναθεωρήσεις, γιατί η ΕΑΒ υποστηρίζει τη δική της ανύπαρκτη τεχνολογία, ισχυριζόμενη ότι θα συνεργασθεί με τη Siemens. Αυτό θυμίζει λίγο το φιάσκο του αντιαεροπορικού «Άρτεμις», που είχε αναλάβει να το ολοκληρώσει, με ανύπαρκτη υποδομή, η ΕΒΟ, παλαιότερα. Εν τω μεταξύ «ο πελάτης» ουδόλως ήλεγχε την ΕΑΒ των νομενκλατουρίων του κόμματος!
Ο Στρατός το 1997 έκανε μια αξιόλογη μελέτη από την οποία προέκυψε η ανάγκη να αναβαθμιστεί ο «Ερμής». Έτσι, το 1999 (υπουργός ο κ. Τσοχατζόπουλος) υπογράφηκε με την ΕΑΒ νέα σύμβαση για τη β΄ φάση του έργου, που είχε υποκατασκευαστές τη βρετανική ΒΑΕ για το μέρος των ψηφιακών πινάκων (switches) και τη γερμανική EADS («κληρονόμο» της Siemens) για το μέρος των ασύρματων συσκευών. Η ΕΑΒ επρόκειτο να υλοποιήσει την Ελληνική Προστιθέμενη Αξία (ΕΠΑ) και να λειτουργήσει ως συντονιστής των 10 συμβάσεων που «συνόδευαν» την κύρια. Συνολικά το πρόγραμμα αυτό κοστίζει 120 δισ. δρχ. (360 εκατ. ευρώ)! Και επειδή τίποτα δεν έχει παραληφθεί ακόμη, δεν βλέπουμε πόσο θα στοιχίσει τελικά!
Η τελική τεχνική μελέτη του προγράμματος συντάχθηκε το 2000 (πρώτα υπογράψαμε σύμβαση και μετά μελετήσαμε ακριβώς τι θα γίνει!) και η υλοποίησή της ξεκίνησε το 2001. Όμως η υπόθεση γίνεται ενδιαφέρουσα με τα παρακάτω στοιχεία:
• Ο ανάδοχος και οι υποκατασκευαστές του πήραν προκαταβολή το 65% του τεράστιου ποσού με την υπογραφή της σύμβασης! Είναι αντιληπτός ο λόγος καταβολής της τεράστιας προκαταβολής.
• Το έργο δεν έχει χρονοδιάγραμμα! Πουθενά δεν υπάρχει πίνακας με ημερομηνίες έναρξης – λήξης των εργασιών, παράδοσης υλικού. Απίστευτο κι όμως αληθινό! Άνεση στα φιλαράκια μας.
Μέχρι σήμερα δεν έχει παραδοθεί τίποτα στον Στρατό!
Αλλά γιατί να βιαστούν να παραδώσουν, αφού οι ανάδοχοι δεν δεσμεύονται! Η ΕΑΒ γνωρίζει ότι ως κρατική εταιρεία απολαύει της ασυδοσίας. Οι διοικούντες είναι κομματικοί νομενκλατούριοι! Οι ξένοι υποκατασκευαστές της επίσης το ξέρουν και δεν βιάζονται, αφού δεν πιέζονται. Εξάλλου δεν έχουν χρονικές δεσμεύσεις! Αυτός που τελικά χάνει είναι ο Στρατός, που δεν έχει το σύστημα που παρήγγειλε, και ο απλός πολίτης, που πλήρωσε την προκαταβολή.
Ενδεικτικό της παρελκυστικής νοοτροπίας και κωλυσιεργίας που προκαλεί τρομερές καθυστερήσεις είναι ότι η δεύτερη τροποποίηση της κύριας σύμβασης που συντάχθηκε το 2004, τέσσερα χρόνια μετά, δεν έχει ακόμη υπογραφεί! Επομένως, έτσι «μηδενίζεται πάλι το κοντέρ» και αυτά που έπρεπε να υλοποιούνται το 2004, θα ξεκινήσουν το 2008 ή το 2009! Το ξέρουν αυτό στο ΥΕΘΑ ή στο ΓΕΣ και πώς αντιδρούν;
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και 330 οχήματα, που έγκαιρα τα παρήγαγε η ΕΛΒΟ (πρόκειται για τα αξιόπιστα γερμανικά Unimog) και παραμένουν ανενεργά και σαπίζουν κάτω από τη βροχή και τον ήλιο, περιμένοντας τις ηλεκτρονικές συσκευές να τοποθετηθούν!
Θα είναι ξεπερασμένο!
Το χειρότερο: Όταν κάποτε ξεκινήσει η παράδοση του δικτύου, θα είναι τόσο ξεπερασμένο τεχνολογικά, που θα είναι σαν να αγοράζει κάποιος σήμερα ασπρόμαυρη τηλεόραση του 1970! Πέραν τούτου, η οργάνωση – δομή του Στρατού έχει αλλάξει και η σχεδίαση του δικτύου αντανακλά την οργάνωση του 1997!
Ήδη βέβαια ο Στρατός δειλά-δειλά μελετάει ξανά μανά την αναβάθμισή του, αλλά δεν υπάρχουν πιστώσεις και κυρίως δεν υπάρχει πρόβλεψη στη σύμβαση. Σε κάποια πρόταση για ενδιάμεση αναβάθμιση των ψηφιακών switches από άλλη ξένη εταιρεία (Marconi – Selex)… ο Στρατός τη συζητάει ως εφικτή.
Έτσι, κάποτε, (πότε;) θα παραδοθεί ένα σύστημα παρωχημένο και γέρικο για έναν Στρατό του παρελθόντος!
Πολλές καταγγελίες στον ειδικό Τύπο έχουν αναλύσει την τραγικότητα της κατάστασης, αναφέροντας υπερκοστολογήσεις υλικών από την ΕΑΒ. Εμείς δεν θα υπεισέλθουμε σε λεπτομέρειες. Απλώς θέτουμε το ερώτημα: Πόσοι αξιωματικοί σήμερα επιβλέπουν και διευθύνουν το «φιλόδοξο» αυτό πρόγραμμα των 11 συμβάσεων και των 360 εκατομμυρίων ευρώ; Απάντηση: Ελάχιστοι! Ίσως και ένας… Κάθε στέλεχος που τολμάει να «θίξει» το θέμα, όπως λέγεται, αποστρατεύεται ή μετατίθεται!
Τόση σημασία δείχνει η ιεραρχία στο εργαλείο που θα χρησιμοποιήσει σε κρίση… Θεωρούν ότι μιλάνε για μια νεκρή υπόθεση.
Είναι ανάγκη η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία επιτέλους να εγκύψουν στο πρόβλημα και να πάρουν μέτρα! Η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών πρέπει να παρέμβει, διαψεύδοντας τα όσα κυκλοφορούν, ότι κάνει τα πάντα να καλύψει το πρόβλημα, ευνοώντας σκανδαλωδώς την ΕΑΒ, όπως έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αφού όλοι εκεί διορίζουν κομματικούς παρακεντέδες. Η ΕΑΒ, για άλλη μια φορά, φαίνεται ασύδοτη.
Αν ασχοληθεί Εισαγγελέας με την υπόθεση, θα φρίξει, αλλά τα λαμόγια κατάφεραν με τις καθυστερήσεις να περάσουν τα χρόνια και να παραγραφούν οποιαδήποτε αδικήματα έγιναν…
Τελικά ο Στρατός είναι «γυμνός» από σύγχρονες – ασφαλείς – κινητές – ψηφιακές επικοινωνίες;
Επειδή γνωρίζω πλέον ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου κινείται χωρίς πυξίδα και για να έχει βάση το δόγμα «Άσʼ το, θα περάσει…», ρωτάμε τον έντιμο Α/ΓΕΣ Στρατηγό Βούλγαρη: Κύριε Αρχηγέ, δεν έχετε επικοινωνίες, δεν έχετε σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου, δεν έχετε UAV; Πώς θα αντιμετωπίσετε μια κρίση παρόμοια μʼ αυτήν των Υμίων; Οι πολιτικοί που φιλοδώρησαν τους προμηθευτές με τεράστιες προκαταβολές για ευνόητους λόγους εσάς «θα δείξουν». Εσάς θα καθίσουν στο σκαμνί. Απαιτείται επιτέλους ξεκαθάρισμα της κατάστασης… Τολμήστε την όπως έκανε προ ετών ο προκάτοχός σας, κ. Κούρκαφας, για το «Άρτεμις». Κι ας σας αποστρατεύσουν!
Πριν κλείσουμε το σημείωμα, αξίζει να σας παραθέσω την τελευταία δήλωση του πρώην μάνατζερ της Siemens κ. Ράινχαρτ Ζίκατσεκ, που δικάζεται στο Μόναχο. «Σε πολλές χώρες υπάρχει διαφθορά, αλλά καμία, τουλάχιστον της Ευρώπης, δεν είναι διεφθαρμένη όσο η Ελλάδα» («Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» 2/6/08).


Σχολιάστε εδώ