Να αποσυρθούμε από την Eνδιάμεση Συμφωνία

Έχει εξηγηθεί ότι αποτελεί προσβολή της ιστορίας και του πολιτισμού μας και μοχλό με τον οποίο οι κρατούντες των Σκοπίων (και οι προστάτες τους) αποσταθεροποιούν την περιοχή, με μακροπρόθεσμο στόχο την προσάρτηση εδαφών, όπως προβλέπει το Σύνταγμά τους.

Αυτό που θέλουμε να τονίσουμε είναι ότι η σημερινή αρνητική εξέλιξη οφείλεται στη δική μας ακατανόητη αδράνεια και υποχωρητικότητα, με χειρότερη στιγμή την υπογραφή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας στις 13/9/1995, η οποία καθορίζει από τότε τις σχέσεις των δύο χωρών.

Η Ενδιάμεση Συμφωνία εξασθένησε δραματικά τη διαπραγματευτική μας θέση και έδωσε στην άλλη πλευρά τη χρονική ευχέρεια να προωθήσει την αναγνώρισή της ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Με τη Συμφωνία αυτή αποδεχθήκαμε ότι: α) Η διαφορά σχετικά με το όνομα δεν θα παρακωλύει το εμπόριο και τις συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος των εγγράφων (άρθρο 5). β) Θα απόσχουμε από την επιβολή οποιουδήποτε εμποδίου στη διακίνηση ανθρώπων (άρθρο 7). γ) Δεν θα προβάλουμε αντιρρήσεις στην αίτηση ή τη συμμετοχή των Σκοπίων στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ κλπ., εφ’ όσον αυτή γίνει ως ΠΓΔΜ (άρθρο 11). δ) Θα αναπτύξουμε τη συνεργασία μας σε ζητήματα επιστήμης, τεχνικής, εκπαίδευσης, περιβάλλοντος, φυσικών καταστροφών, επιχειρήσεων, τουρισμού, τρομοκρατίας (!), οργανωμένου εγκλήματος κ.λπ. (άρθρα 16-20).

Το πρώτο βήμα, λοιπόν, που οφείλει να κάνει μια ελληνική κυβέρνηση είναι να αποσυρθεί γραπτώς από την Ενδιάμεση Συμφωνία. Εάν, μάλιστα, βιαζόμαστε (που δεν νομίζουμε ότι πρέπει εμείς να βιαζόμαστε σ’ αυτή τη φάση), δικαιούμαστε να μη δεσμευόμαστε ούτε από το 12μηνο που προβλέπει η ίδια η Συμφωνία από τη στιγμή της γραπτής δήλωσης μέχρι την απόσυρση, αφού οι γείτονές μας έχουν καταργήσει τη Συμφωνία από καιρού και ποικιλοτρόπως.

Η σημερινή αρνητική εξέλιξη μπορεί να αναστραφεί, εάν γίνει σαφές προς κάθε πλευρά ότι η Ελλάδα δεν είναι αυτή που (για λόγους μη κατανοητούς) πάντα θα αδρανεί και θα υποχωρεί. Ιδιαίτερα, αυτό πρέπει να γίνει σαφές προς τους γείτονές μας, οι οποίοι οφείλουν να μην ενδιαφέρονται λιγότερο από εμάς για την ασφάλεια, τη φιλία και τη συνεργασία των βαλκανικών λαών


Σχολιάστε εδώ