Μίσος και… αίμα στο ΠΑΣΟΚ

Το στρατόπεδο του Βενιζέλου υποστηρίζει ότι οι διαδικασίες που ακολουθούνται είναι πρωτόγνωρες. Δεν τολμά να μιλήσει μέλος του ΠΑΣΟΚ υπέρ του Βενιζέλου και αμέσως στήνεται στον τοίχο. Το στρατόπεδο Παπανδρέου θεωρεί ότι τα επεισόδια προκαλούνται από τους «Βενιζελικούς», που υπονομεύουν τον Παπανδρέου και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Εικόνα διάλυσης και διχασμού… Αυτό το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να ενωθεί, όπως όλα δείχνουν μέχρι τώρα, και η ανησυχία είναι πώς μετά την 11η Νοεμβρίου θα πορευτούν όλοι μαζί, με τον έναν ή τον άλλον αρχηγό.
Συνεργάτες του κ. Παπανδρέου ισχυρίζονται πως μόνον ο Γιώργος θα μπορέσει να επουλώσει τις πληγές του κόμματος. Έχει τον τρόπο να το κάνει και έχει δείξει ότι ενδιαφέρεται για την ενότητα στη βάση. Αντιθέτως, εκτιμούν ότι το στρατόπεδο Βενιζέλου έχει επιλέξει την πόλωση και τον διχασμό.
Πώς βλέπει
την επόμενη ημέρα ο Βενιζέλος
Στην οδό Βουκουρεστίου, στις συσκέψεις πολύ στενών συνεργατών του κ. Βενιζέλου, κυρίως αργά το βράδυ, μαζί με τον απολογισμό της ημέρας ακούγονται πολλά. Μέχρι και πρόταση του Βενιζέλου προς τον Παπανδρέου να είναι υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ για την Προεδρία της Δημοκρατίας τέθηκε, αν κερδίσει ο Βενιζέλος, στην ερώτηση τι θα κάνουμε με τον Παπανδρέου. Το στρατόπεδο του Βενιζέλου χαρακτηρίζει καθεστωτικό το στρατόπεδο του Παπανδρέου. «Οι καθεστωτικοί», έτσι τους αποκαλούν. Άλλωστε, ο κ. Βενιζέλος, όταν μίλησε στη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ στην Ηλεία, εξέφρασε το παράπονό του ότι ο Παπανδρέου δεν λέει φανερά και ξάστερα τι θα κάνει τον Βενιζέλο αν κερδίσει στις 11 Νοεμβρίου: «Εγώ κορώνα στο κεφάλι μου θα τον έχω», τους είπε ο κ. Βενιζέλος. «Ό,τι θέλει. Θέλει πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς; Θέλει επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας; Ό,τι θέλει», τους έλεγε στον Πύργο και τα τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ είχαν μείνει εμβρόντητα με την ωμότητα που έβαζε ο Ευάγγελος τα ζητήματα, χαρακτηρίζοντας συγχρόνως το στρατόπεδο Παπανδρέου «καθεστώς», απαξιώνοντας πλήρως το πρόσωπό του. Το πρόβλημά του ήταν ότι ο Παπανδρέου δεν αναφέρει τι θα τον κάνει τον Βενιζέλο και ποιο ρόλο θα του εμπιστευτεί: «Αντίθετα ακούμε συνέχεια από τον Γιώργο Παπανδρέου ότι δεν υπάρχει νούμερο δύο στο ΠΑΣΟΚ, υπάρχουν δεκάδες εκατοντάδες στελέχη…».
Τα στελέχη που βρίσκονται γύρω από τον κ. Βενιζέλο θεωρούν ότι σκοπίμως απαξιώνεται η πολιτική διαδικασία από τη Χαριλάου Τρικούπη, ώστε πολύς κόσμος να μην πάει να ψηφίσει, και να κερδίσει ο Παπανδρέου. «Στόχος τους είναι να ενοχοποιήσουν τον Βενιζέλο», λένε οι συνεργάτες του που είναι πεπεισμένοι ότι συνειδητά η Χαριλάου Τρικούπη υποβαθμίζει τις διαδικασίες προκαλώντας, όπως λένε, φαινόμενα τραμπουκισμού.
Κάτι τέτοιο φυσικά δεν ισχύει, απαντά η ομάδα υποστηρικτών του κ. Παπανδρέου και επιστρέφει τις κατηγορίες στον κ. Βενιζέλο, που, όπως λένε, επιδίδεται σε μια ακατάπαυστη επίθεση εναντίον του Παπανδρέου, η οποία δεν έχει πολιτικά χαρακτηριστικά, αλλά εντελώς προσωπικά.
Στοχοποιούν Λοβέρδο και Κουκουλόπουλο οι Παπανδρεϊκοί, Βάσω και Χυτήρη οι Βενιζελικοί
Αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του κ. Παπανδρέου φαίνεται ότι έχουν ενοχληθεί σε μεγάλο βαθμό από ορισμένα στελέχη που έχουν ταχθεί στο πλευρό του κ. Βενιζέλου, όπως, πρωτίστως, οι κ. Λοβέρδος και Κουκουλόπουλος. Τους χαρακτηρίζουν εξαιρετικά «σκληρούς» και αιρετικούς, φανατικούς και επιθετικούς. Αναρωτιούνται αν ο Βενιζέλος ηττηθεί, τι θα κάνουν τα δύο αυτά στελέχη, πώς θα κινηθούν στην επόμενη ημέρα σε περίπτωση που δεν κερδίσει ο εκλεκτός τους. Στη Χαριλάου Τρικούπη έχει κάνει ιδιαίτερη εντύπωση και ο τρόπος με τον οποίο αντιπολιτεύεται τον Παπανδρέου ο δήμαρχος Πειραιά Παναγιώτης Φασούλας. «Τόση αχαριστία δεν την περιμέναμε», λένε άμεσοι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, που θεωρούν ότι η επιλογή του κ. Φασούλα να υποστηρίξει τον κ. Βενιζέλο δεν είναι καθόλου τυχαία… Και αφήνουν να εννοηθεί ότι ο κ. Φασούλας υποστηρίζει τον κ. Βενιζέλο με πολιτικά ανταλλάγματα και όχι μόνον.
Στο πυρ το εξώτερον και η Τόνια Αντωνίου. Της καταλογίζουν αμετροέπεια, συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, πολύ καιρό πριν, με την ομάδα των εκσυγχρονιστών, και τους κάνει τρομερή εντύπωση πώς ο Σημίτης, που βρίσκεται πίσω από την υποψηφιότητα του κ. Βενιζέλου, έχει αποδεχθεί τη βουλευτή που τα προηγούμενα χρόνια οργάνωνε σταθερά, μαζί με τη Νεολαία του ΠΑΣΟΚ, συνολική αντιπαράθεση μαζί του. Ειδικά τη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στον νομό Φθιώτιδας τη θεωρούν «κόκκινο πανί», γιατί έδειξε, όπως λένε και πρώην πολιτικοί της φίλοι, ότι για το μόνο που ενδιαφέρεται είναι η πολιτική της επιβίωση και τίποτα άλλο.
Στο στρατόπεδο Βενιζέλου, ξαφνιασμένοι απορούν πώς ο Τηλέμαχος Χυτήρης, που θεωρείται άνθρωπος χαμηλών τόνων, έχει μετεξελιχθεί σε «πολιτικό εξολοθρευτή» του Βενιζέλου. Ο Χυτήρης, λένε, διατηρούσε πολιτική φιλία και στενή επαφή με τον Βενιζέλο. Μαζί με τον Αθανασάκη αποτελούσαν παλαιότερα την τρομερή τριπλέτα. Τώρα ο Χυτήρης, με την τακτική που ακολουθεί, να απαντά κατʼ αυτόν τον τρόπο στον Βενιζέλο, αρνείται τον πολιτικό του πολιτισμό. Όσον αφορά τη Βάσω Παπανδρέου, γνώριζαν ότι δεν θα ταυτιστεί με τον Βενιζέλο, αλλά όμως δεν περίμεναν και επιθέσεις εναντίον του.
«Άνθρωπο όλων των προέδρων», χαρακτηρίζουν οι Βενιζελικοί τον Χρήστο Παπουτσή. Βέβαια ο κ. Παπουτσής ουδέποτε ήταν «κολλητός» με τον κ. Σημίτη, απαντά η Χαριλάου Τρικούπη, αλλά η ομάδα Βενιζέλου θεωρεί ότι ο βουλευτής της Α΄ Αθήνας κοιτάζει πάντα το πολιτικό του συμφέρον και όχι το σύνολο της παράταξης, εγγράφοντας υποθήκες για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ την επόμενη ημέρα. Δεν συζητούν για άλλα στελέχη, όπως τον Γιάννη Μίχα, τον Πολυζωγόπουλο ή τον Παναγιωτακόπουλο. Ούτε που θέλουν να τους ακούνε ούτε που θέλουν να τους βλέπουν. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για τη Χαριλάου Τρικούπη, όσον αφορά τα στελέχη που βρίσκονται κοντά στον κ. Βενιζέλο.
Χαμός στην Α΄
Νομαρχιακή Αθήνας
Αυτό που συνέβη στη Κοζάνη συμβαίνει λίγο πολύ και σε πολλές άλλες οργανώσεις. Στην Αθήνα, στη νομαρχιακή συνέλευση, λίγο έλειψε να πιαστούν στα χέρια οι υποστηρικτές του Παπανδρέου με τους υποστηρικτές του Βενιζέλου. Αιτία ήταν ένα κείμενο της ΝΕ για τα αίτια της ήττας, το οποίο όμως δεν ψηφίστηκε ποτέ, γιατί, όπως υποστηρίζει η ομάδα Βενιζέλου, ήρθε ένα άλλο κείμενο, αντεισήγηση στην ουσία, που ζητούσε να συγκεντρωθούν υπογραφές υπέρ της υποψηφιότητας Παπανδρέου. Το τι έγινε δεν περιγράφεται. Η ομάδα Βενιζέλου (Γ. Δημητρόπουλος, Ελένη Ρόδη, Βαγγέλης Μαλακάτας και Βασίλης Παπαντώνης) τα έβαλαν με εκείνα τα στελέχη που ζητούσαν την υποστήριξη του κ. Παπανδρέου και εγγράφως (Πόπη Γιαννοπούλου, Σπύρος Βεζύρης, Δήμητρα Γότη και Πέγκη Γκαργκάσουλα). Τελικά με την παρέμβαση των ψυχραιμοτέρων τα πνεύματα ηρέμησαν, αλλά δεν ψηφίστηκε ούτε το κείμενο της ΝΕ ούτε το κείμενο των υποστηρικτών του κ. Παπανδρέου. Οι φωνές, οι αντεγκλήσεις, τα γιούχα, οι βρισιές περί υπονομευτών και δεξιών ακούγονταν μέχρι έξω, στον δρόμο.
Τηλεφώνημα στη Δήμητρα
Στελέχη του Βαγ. Βενιζέλου, σε μια προσπάθεια να δείξουν ότι υπάρχει η πρόθεση να αξιοποιηθούν και τα στελέχη εκείνα που είχαν παραμεληθεί από τον Γιώργο Παπανδρέου, σύμφωνα με πληροφορίες, επικοινώνησαν τηλεφωνικά με τη Δήμητρα Παπανδρέου, αφʼ ενός για να την ευχαριστήσουν για τα καλά της λόγια, αφʼ ετέρου για να τη βολιδοσκοπήσουν. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Δήμητρα ζήτησε την πολιτική της αξιοποίηση, αλλά δεν έλαβε ξεκάθαρη απάντηση. Δεν είναι λίγοι οι συνεργάτες του κ. Βενιζέλου που λένε ότι μια κίνηση αξιοποίησης της Δήμητρας έχει πολλά ρίσκα και είναι αμφισβητήσιμο το τελικό αποτέλεσμα. Άλλοι πάλι φέρεται να έχουν πει στον κ. Βενιζέλο να τη «χρησιμοποιήσει» προεκλογικά και μετά, αν εκλεγεί, να κάνει ό,τι έκανε και ο Παπανδρέου: να αδιαφορήσει. Ωστόσο δεν έχουν καταλήξει ακόμη στο στρατόπεδο Βενιζέλου αν η προσέγγιση της κ. Παπανδρέου έχει περισσότερα συν ή πλην.


Σχολιάστε εδώ