ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΟΚΥΨΩ ΣΤΟΥΣ ΕΞΩΘΕΣΜΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

Ο Παπανδρέου δεν απάντησε τότε αμέσως. Λίγο αργότερα, σε έναν άλλο κύκλο της συζήτησης που είχε με τους συνεργάτες του, τους είπε: «Αν πάω σε αυτούς θα ζητήσουν ανταλλάγματα. Το ίδιο κάνουν πάντα, το ίδιο έκαναν και στον πατέρα μου». Όλοι οι παριστάμενοι κατάλαβαν ότι ο τότε υπουργός Εξωτερικών και νυν αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, που πρεσάρεται σήμερα από τα ίδια εξωθεσμικά συμφέροντα, αφενός μεν γνωρίζει πολύ καλά πώς παίζεται το παιχνίδι και πώς μοιράζεται η τράπουλα και αφετέρου αντιλαμβάνεται ότι παρόμοιες επιλογές είναι δρόμοι χωρίς επιστροφή.

Ο Παπανδρέου έχει κάνει τις επιλογές του, λένε συνεργάτες του. Ανέκαθεν είχε σε απόσταση όλους όσοι υποτίθεται ασκούν εξωθεσμικές πιέσεις, σε κόμματα και αλλού. Δεν τους άφηνε περιθώριο να διαπραγματευτούν μαζί τους και όταν συνομιλούσε με ορισμένους απ’ αυτούς, δεν τους έδινε τη δυνατότητα να πάνε την κουβέντα αλλού. Όταν είχε κάτι σοβαρό να τους πει, το έλεγε όχι όμως εν κρυπτώ, αλλά πάντα στο φως, λένε οι συνεργάτες του.

Τώρα που οι εξελίξεις αφορούν προσωπικά τον ίδιο, η ωμή παρέμβαση των εξωθεσμικών κύκλων, από το προηγούμενο καλοκαίρι μέχρι και σήμερα, χαλύβδωσε την απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να πορευτεί χωρίς συμβιβασμούς, στηριζόμενος και τώρα, αλλά και μετά την 11η Νοεμβρίου, στη δύναμη του λαϊκού Κινήματος.

Αγώνας δρόμου

για την εξουσία

Και τα δύο στρατόπεδα έχουν διαμορφώσει πλέον την πολιτική που θα ακολουθήσουν μέχρι και την 11η Νοεμβρίου, ημέρα εκλογής προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Πέρα από συγκεντρώσεις στην Αθήνα και αλλού, μαίνεται ο υπόγειος πόλεμος μεταξύ Χαριλάου Τρικούπη και Βουκουρεστίου. Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί στελέχη και των δύο μονομάχων για να κερδίσουν με το μέρος τους τους περισσότερους ψηφοφόρους.

Οι συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ στο σύνολό τους έχουν ταχθεί στο πλευρό του κ. Παπανδρέου και ήδη μέσα στην εβδομάδα πρόκειται να ανακοινωθούν πάνω από 60 χιλιάδες υπογραφές που υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ. Υπογραφές που συγκέντρωσαν οι συνδικαλιστές από απλούς εργαζόμενους. Το επιτελείο του κ. Παπανδρέου είναι αισιόδοξο για το αποτέλεσμα. Αισιοδοξία που πηγάζει και από το γεγονός ότι βουλευτές που αρχικά είχαν ταχθεί με τον κ. Βενιζέλο, στη συνέχεια και υπό την πίεση των ψηφοφόρων τους πήραν αποστάσεις από τον κ. Βενιζέλο και δείχνουν να ταυτίζονται με τον κ. Παπανδρέου. Είναι η μέθοδος της… «κωλοτούμπας», αλλά αυτό και μόνο ήταν αρκετό για να ενισχυθεί η εικόνα του κ. Παπανδρέου.

Οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου εκτιμούν ότι στις τρεις εβδομάδες που απομένουν μέχρι τις εκλογές (μεγάλος πολιτικός χρόνος) θα παιχτούν τα πάντα στο παρασκήνιο. Και τονίζουν πως ο Γιώργος δείχνει αποφασισμένος για όλα: «Δεν έχει άλλα περιθώρια, μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες πρέπει να κάνει όλα εκείνα που τώρα υπόσχεται ως αλλαγές στο κόμμα του. Σε δομές, πολιτικές και πρόσωπα».

Λαλιώτης: Με 58%

θα εκλεγεί ο Γιώργος

Στη Χαριλάου Τρικούπη δεν έχουν σταματήσει οι κινητοποιήσεις του κομματικού μηχανισμού.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κορυφαίων στελεχών, ο Παπανδρέου κατά 99% θα εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από την πρώτη Κυριακή. Βέβαιος εμφανίζεται και ο Κώστας Λαλιώτης, που εκτιμά ότι ο Παπανδρέου θα εκλεγεί με 58%… ενώ στενός συνεργάτης του Ανδρέα βλέπει νίκη με ποσοστό κάπου στο 70%.

Αντίθετα, τα σχόλια για την εικόνα του κ. Βενιζέλου στην Ελευσίνα και στο κλειστό γήπεδο της Ν. Ιωνίας, όπου μίλησε την Τετάρτη το βράδυ, δεν ήταν θετικά.

Σύμφωνα πάντως με τη Χαριλάου Τρικούπη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κρατάει άσους στο μανίκι του. Και τις επόμενες ημέρες οι κινήσεις που θα κάνει θα είναι εντυπωσιακές και θα δείξουν έναν Παπανδρέου εντελώς διαφορετικό.

Μοιράζουν από

τώρα θέσεις στο

επιτελείο Βενιζέλου

Το στρατόπεδο του κ. Βενιζέλου εκτιμά ότι οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις, που φέρνουν τον κ. Παπανδρέου να προηγείται και να προτιμάται από τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ, θα αλλάξουν.

Οι δημοσκοπήσεις που, όπως ισχυρίζονται, έχουν στα χέρια τους οι επιτελείς του κ. Βενιζέλου είναι σαφώς καλύτερες από εκείνες του κ. Παπανδρέου. Δημοσκοπήσεις με ποιοτικά χαρακτηριστικά που θα αρχίσουν να βγαίνουν την προτελευταία εβδομάδα πριν από τις εκλογές και δείχνουν ότι ο κ. Βενιζέλος θα εκλεγεί πρόεδρος του

ΠΑΣΟΚ, όπως υποστηρίζουν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους οι συνεργάτες του που ήδη οργανώνουν την επόμενη ημέρα.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, έχουν γίνει ήδη οι πρώτες συζητήσεις για ρόλους. Ποιος θα είναι γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, ποιοι επικεφαλής στα διάφορα συμβούλια, πώς θα στηθούν τα κομματικά σχήματα στο εσωτερικό του κόμματος. Άλλοι όμως, όπως ο κ. Λοβέρδος, υποστηρίζουν ότι παρόμοιες συζητήσεις δεν έχουν γίνει. Όσον τον αφορά, ο κ. Λοβέρδος υπογραμμίζει πως έχει πει στον κ. Βενιζέλο ότι ο ίδιος δεν θα ήθελε να αφήσει τη Βουλή: «Εκεί θέλω να δώσω τη μάχη μου απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ. Αν πάλι κερδίσει ο Παπανδρέου, θα παραμείνω ένας απλός βουλευτής που θα κάνει ό,τι του λέει το κόμμα. Καμία παραφωνία…». Το ίδιο υποστηρίζει και ο κ. Φλωρίδης, που δεν θέλει όπως λέει αξιώματα. Άλλοι όμως, όπως ο Πάρης Κουκουλόπουλος ή η Τόνια Αντωνίου και ο Χρ. Βερελής, που είναι από τους άμεσους συνεργάτες του κ. Βενιζέλου, φαίνεται, όπως λένε συνεργάτες του υποψήφιου αρχηγού, ότι θα έχουν προνομιακή σχέση.

Ανεξάρτητα απ’ όλα αυτά πάντως, η τακτική του κ. Βενιζέλου από τώρα και στο εξής θα είναι η διοργάνωση συγκεντρώσεων και εκδηλώσεων με θέματα που απασχολούν έντονα την ελληνική κοινωνία, όπως η οικονομία, η υγεία, η παιδεία, η δημόσια διοίκηση.


Σχολιάστε εδώ