Ξεπερνούν οι αλλοδαποί το 48% των κρατουμένων!

Δεν διστάζει νʼ αναλάβει το πρώτο χρέος της Πολιτείας, που είναι οι βελτιώσεις στις κτιριακές εγκαταστάσεις των δικαστηρίων (τουλάχιστον στους κοινόχρηστους χώρους και τις αίθουσες σε πρώτη φάση), στη συμβίωση και τους όρους λειτουργίας μέσα στις φυλακές –ενηλίκων και ανηλίκων– στην ανάγκη για νέα κτίρια και για σύγχρονες ρυθμίσεις γενικότερα στο σωφρονιστικό μας σύστημα. Το χρέος αυτό της Πολιτείας αποτελεί και πρόκληση καθήκοντος για τον νέο υπουργό Δικαιοσύνης.
Η κατάσταση στις φυλακές της χώρας επιδεινώνεται από την πληθώρα κρατουμένων, καθώς, ενώ τα σωφρονιστικά καταστήματα διαθέτουν 7,5 χιλιάδες θέσεις κρατουμένων, κρατούνται συνολικά γύρω στις 11 χιλιάδες υπόδικοι!

Βασική αιτία αυτής της κατάστασης είναι οι αλλοδαποί εγκληματίες, οι οποίοι φτάνουν στην Ελλάδα το ποσοστό 48% του συνόλου, ξεπερνώντας τις 5 χιλιάδες! Στη συντριπτική τους πλειοψηφία πρόκειται για Αλβανούς, Πολωνούς και άλλους κρατούμενους από πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Αναλογία εντυπωσιακή και πρόβλημα μείζον, που το αντιμετωπίζει και η Κύπρος, όπου το ποσοστό των αλλοδαπών κρατουμένων κυμαίνεται σταθερά γύρω στο 40% του συνόλου των κρατουμένων.

Αυτό το κοινό πρόβλημα εξέτασαν στην πρώτη συνάντησή τους οι αρμόδιοι υπουργοί Δικαιοσύνης Ελλάδας και Κύπρου Σωτήρης Χατζηγάκης και Σοφοκλής Σοφοκλέους και μάλιστα κάτω από το πρίσμα ότι αρκετές χώρες της καταγωγής των αλλοδαπών αυτών αρνούνται να συνεχίσουν οι κρατούμενοι την έκτιση της ποινής τους στις δικές τους φυλακές!


Σχολιάστε εδώ