Κρυφές επιβαρύνσεις στα νέα στεγαστικά

Το «μυστικό» της νέας επιδρομής κρύβεται στη -δυσνόητη για τους πολλούς- διαφορά ανάμεσα στο βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και στο Euribor, δηλαδή το ευρωπαϊκό διατραπεζικό επιτόκιο δανεισμού. Οι τραπεζίτες προσανατολίζονται, με αξιοθαύμαστη «αρμονία» κινήσεων, να βασίζονται όλα τα νέα στεγαστικά δάνεια στις διακυμάνσεις του Euribor, καθώς η πιστωτική κρίση το έχει ανεβάσει αρκετά πάνω από το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να αντλούν ακριβότερα κεφάλαια η μια από την άλλη.
Για τον υπολογισμό του κυμαινόμενου επιτοκίου ενός στεγαστικού δανείου λαμβάνεται πάντα ως βάση ένα επιτόκιο αναφοράς, στο οποίο προστίθεται ένα περιθώριο επιτοκίου. Οι ελληνικές τράπεζες χρησιμοποιούσαν στις περισσότερες περιπτώσεις ως βάση το επιτόκιο της ΕΚΤ (σήμερα 4%) για τα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου.
Η νέα γενιά στεγαστικών, όμως, θα βασιστεί στο Euribor, το οποίο τους τελευταίους μήνες βρίσκεται σταθερά σε αρκετά μεγάλη απόσταση από το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ, αφού η διεθνής κρίση έχει κάνει πολύ επιφυλακτικές τις τράπεζες στις χορηγήσεις που παρέχουν στη διατραπεζική αγορά. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτήν την εβδομάδα το Euribor ετήσιας διάρκειας βρισκόταν κοντά στο 4,7%, ενώ πριν από την κρίση οι διαφορές των δύο επιτοκίων ήταν οριακές.
Λαμβάνοντας ο δανειολήπτης ένα στεγαστικό με βάση το Euribor, θα είναι εκτεθειμένος σε όλες τις απρόβλεπτες -και πιθανώς επώδυνες για τον ίδιο- διακυμάνσεις των διατραπεζικών επιτοκίων, τις οποίες μάλιστα είναι πολύ δύσκολο να παρακολουθήσει, αφού μόνο ειδικοί παρακολουθούν αυτά τα στοιχεία. Αντίθετα, για το επιτόκιο της ΕΚΤ και τις αποφάσεις της ΕΚΤ για κάθε αλλαγή του όλοι ενημερώνονται εύκολα από τον Τύπο και τα ΜΜΕ.
Στην πράξη, με τις σημερινές διαφορές επιτοκίων ένα δάνειο με βάση το Euribor μπορεί να οδηγεί σε δόση ακόμη και 5% ακριβότερη από ένα αντίστοιχο δάνειο με βάση το επιτόκιο της ΕΚΤ. Αυτή η διαφορά, αντί να επιβαρύνει τους
ισολογισμούς των τραπεζών, θα «ελαφρύνει» τις τσέπες των δανειοληπτών.
Ήδη η Εθνική Τράπεζα, που έχει και το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά των στεγαστικών, δείχνει τον δρόμο προς το… «χαράτσι», με τη νέα σειρά δανείων ESTIA Προνόμιο 1&2, που παρέχουν χαμηλά σταθερά επιτόκια για ένα-δυο χρόνια και άλλους ευνοϊκούς όρους (δωρεάν έξοδα, διάρκεια αποπληρωμής ως 40 έτη, κάλυψη του 100% της αξίας του ακινήτου). Στα ψιλά γράμματα, όμως, οι ελάχιστοι δανειολήπτες που αντιλαμβάνονται τη διαφορά βασικών και διατραπεζικών επιτοκίων, θα διαπιστώσουν, όπως αναφέρεται και στη σχετική ανακοίνωση, ότι «μετά την πάροδο της διάρκειας του σταθερού επιτοκίου, το επιτόκιο συνδέεται με το εκάστοτε ισχύον Euribor μηνός (σ.σ.: σήμερα σχεδόν 4,2%), πλέον ανταγωνιστικού περιθωρίου»…


Σχολιάστε εδώ