«Ελαφραίνουν» 50 κατηγορίες επαγγελμάτων

Στον αποκλεισμό 50 επαγγελματικών κατηγοριών από τον κανονισμό Βαρέων – Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ) προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ενώ οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των οργανώσεων του ιδιωτικού τομέα καταρτίζουν κατάλογο για εντάξεις τουλάχιστον 30 ειδικοτήτων, ταυτοχρόνως με την ΑΔΕΔΥ που εδώ και χρόνια διεκδικεί την ένταξη κλάδων όπως οι νοσηλευτές, οι υπάλληλοι τοπικής αυτοδιοίκησης κ.λπ.

Ανάμεσα στις επαγγελματικές κατηγορίες που η κυβέρνηση εξαιρεί από τα ΒΑΕ περιλαμβάνονται οι εργαζόμενοι στα κομμωτήρια, οι τεχνικοί κινηματογράφου και οι τεχνικοί τηλεόρασης, οι τραγουδιστές στα νυκτερινά κέντρα κ.λπ.

Η μεικτή επιτροπή που μελετά την αναθεώρηση του κανονισμού ΒΑΕ θα δημοσιοποιήσει το πόρισμα και τις προτάσεις της στις 29 Οκτωβρίου. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα προεξοφλείται πως δεν πρόκειται να υπάρξει κοινή εισήγηση, καθώς κάθε πλευρά (εργοδότες, εργαζόμενοι, κυβέρνηση) σε ελάχιστους κλάδους συγκλίνει προκειμένου να λήξει η υπαγωγή τους στα ΒΑΕ. Και ακόμη, διατυπώνονται ενστάσεις για ορισμένες ειδικότητες που η εργατική πλευρά προωθεί να ενταχθούν στον κανονισμό.

Σημειώνεται πως η όποια απόφαση ληφθεί για τον τελικό κατάλογο των ειδικοτήτων που θα υπαχθούν ή θα συνεχίσουν να περιλαμβάνονται στον κανονισμό ΒΑΕ, και πολύ περισσότερο για τα επαγγέλματα που θα εξαιρεθούν από αυτόν, δεν πρόκειται να θίξει τις ευνοϊκές ρυθμίσεις αυτών που μπήκαν στην αγορά εργασίας πριν από το 1983 και μετά, δηλαδή όλων όσοι βρίσκονται κοντά στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.
Η συζήτηση για τα ΒΑΕ αναμένεται να ολοκληρωθεί και να ληφθούν τελικές αποφάσεις μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2008.


Σχολιάστε εδώ
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!