Στο κόκκινο οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας

Η απόφαση ψηφίσθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου την Πέμπτη, με 27 ψήφους υπέρ και 21 κατά, κι όσο κι αν είναι ενδεικτική των αμερικανικών προθέσεων δεν είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα ψηφισθεί στο Κογκρέσο.

Η είδηση προκάλεσε οργή στην Τουρκία. Η εφημερίδα «Χουριέτ» είχε τίτλο «Νόμος μίσους» και η καθημερινή εφημερίδα «Βατάν» «27 ανόητοι Αμερικάνοι»!

Ο Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε ότι «δυστυχώς, ορισμένοι πολιτικοί στις ΗΠΑ για μια ακόμη φορά θυσιάζουν σημαντικά θέματα προς όφελος εγχώριων μικροπολιτικών, παρά τις εκκλήσεις για κοινή λογική». Τις προηγούμενες ημέρες ο τούρκος Πρόεδρος είχε απειλήσει τις ΗΠΑ ότι θα αντιμετωπίσουν «σοβαρά προβλήματα», αν ψηφίσουν την πρόταση νόμου.

Η απειλή αφορούσε τη δυνατότητα των Αμερικάνων να χρησιμοποιούν την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, καθώς και τους χερσαίους δρόμους πρόσβασης στο βόρειο Ιράκ.

Η απόφαση της Επιτροπής του Κογκρέσου ήρθε λίγα εικοσιτετράωρα μετά την οξύτατη αντίδραση της Τουρκίας ενάντια στο Ιράκ. Συγκεκριμένα την ανακοίνωση κυβερνητικής επιτροπής από την Άγκυρα ότι θα εφαρμόσει πολιτικές, οικονομικές και νομικές κυρώσεις κατά του

Ιράκ, επειδή καλύπτει τη δράση του κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ κι επίσης τη φημολογία για πρόταση που θα κατατεθεί στην Εθνοσυνέλευση και θα αφορά εξουσιοδότηση για εισβολή στο Ιράκ! Η Άγκυρα ανέβασε τους τόνους μετά την απώλεια 13 τούρκων στρατιωτών κατά τη διάρκεια μαχών με το ΡΚΚ, βλέποντας το Ιράκ (με ευθύνη των Αμερικανών που υποκινούν τα σχέδια τριχοτόμησης) να υπονομεύει την εδαφική της ακεραιότητα.

Μένει τώρα να δούμε αν η Άγκυρα θα υλοποιήσει τις απειλές της…


Σχολιάστε εδώ