ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΚΑΝΑΛΙΑ, ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΑΛΛΑ…

Aνακατατάξεις αναμένονται στις τηλεοπτικές συχνότητες, εξαιτίας του μεταβατικού σταδίου της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης. Ο νέος χάρτης τηλεοπτικών συχνοτήτων, που παρουσιάστηκε την περασμένη Τρίτη από τους υπουργούς Επικρατείας Θόδωρο Ρουσόπουλο και Μεταφορών Κωστή Χατζηδάκη, επιβεβαίωσε πλήρως το «ΠΑΡΟΝ», (26.8.2007) που είχε αποκαλύψει πως οι άδειες πανελλαδικής εμβέλειας θα είναι τελικά οκτώ και όχι έξι. Ο χάρτης παρουσιάστηκε με πληθώρα τεχνικών λεπτομερειών που μπορεί μεν να ενδιαφέρουν τους ειδικούς και τα κανάλια, έκρυψαν όμως την ουσία: Τα πολλά προβλήματα στην υλοποίησή του στο μεταβατικό στάδιο, καθώς, για να εκπέμψουν ψηφιακά τα 8 πανελλαδικά κανάλια και τα περιφερειακά που προβλέπει ο χάρτης της μεταβατικής περιόδου από τα 22 σημεία εκπομπής ανά την Ελλάδα, θα πρέπει να κατεβάσουν τους πομπούς τους δεκάδες από τα υπάρχοντα τηλεοπτικά κανάλια σε συγκεκριμένες συχνότητες. Δηλαδή να κλείσουν κάποια κανάλια, κάτι που μπορεί να γίνει μόνο μετά την αδειοδότηση.

Αυτό που απέφυγαν να πουν οι δύο υπουργοί είναι ότι δεν υπάρχει αρμόδιο όργανο να διαχειριστεί τη διανομή των νέων ψηφιακών συχνοτήτων στα κανάλια. Σύμφωνα με τον νέο νόμο, το ΕΣΡ θα πρέπει να δώσει τις ψηφιακές θέσεις στα κανάλια. Το μεγάλο μυστικό είναι ότι τα κανάλια μπορούν να υποβάλουν αίτηση για το μεταβατικό στάδιο ως «πάροχοι δικτύου» και όχι μόνο ως «πάροχοι περιεχομένου», ως προγράμματα δηλαδή, αφού αυτό το δώρο το πρόσφερε στα ιδιωτικά κανάλια η κυβέρνηση της ΝΔ λίγο πριν από τις εκλογές. Σημαίνει αυτό πρακτικά ότι τα υπάρχοντα πανελλαδικά κανάλια ως «δίκτυα» θα πάρουν προς εκμετάλλευση μια ολόκληρη ψηφιακή συχνότητα, η οποία όπως είναι γνωστό χωράει συνολικά την εκπομπή 4 ξεχωριστών καναλιών; Κανείς δεν απαντά σε αυτό το ερώτημα, αφήνοντάς το για το μέλλον.

Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα που προκύπτει είναι ότι με τον νέο χάρτη τηλεοπτικών συχνοτήτων όλα τα κανάλια πρέπει να αλλάξουν κέντρα εκπομπής, αφού προβλέπονται νέες περιοχές. Ποιος θα αναλάβει αυτό το κόστος και ποιος θα δώσει τις νέες θέσεις; Πρακτικά αυτό θα γινόταν με τη χορήγηση των αδειών λειτουργίας, κανείς όμως δεν βάζει στοίχημα ότι θα δοθούν άδειες για αναλογική εκπομπή. Μέχρι και ο πρόεδρος του ΕΣΡ, Ιωάννης Λασκαρίδης, μίλησε για πολλές υπουργικές αποφάσεις που πρέπει να βγουν πριν γίνει η προκήρυξη των τηλεοπτικών αδειών. Το σημείο αυτό είναι θολό και προβλέπεται η ΕΕΤΤ και το ΕΣΡ να έχουν πολλή δουλειά, γιατί τα ιδιωτικά κανάλια θέλουν να εξασφαλίσουν τα καλύτερα σημεία εκπομπής σε όλη τη χώρα.

Όπως ακριβώς είχε αποκαλύψει το «Π», οι πανελλαδικές άδειες είναι 8 και όχι 6. Παράλληλα, προβλέπονται συνολικά 117 αναλογικά περιφερειακά κανάλια, άρα τα περισσότερα από όσα ήδη υπάρχουν θα συνεχίσουν να εκπέμπουν, αλλά πρέπει να αλλάξουν κέντρα εκπομπής. Ορισμένα περιφερειακά κανάλια θα έχουν εμβέλεια σε μεγαλύτερο χώρο, για άλλα, πάλι, δεν θα υπάρχει θέση εκπομπής. Σύμφωνα με τον νέο χάρτη, 14 είναι οι νέες γεωγραφικές περιοχές στις οποίες θα στηθούν πομποί καναλιών. Σε καθεμιά από αυτές θα εκπέμπουν τα 8 πανελλαδικά κανάλια, τα 3 κανάλια της ΕΡΤ, τα δύο συνδρομητικά και από 6 ως 10 κατά μέσον όρο περιφερειακά κανάλια. Οι περιοχές καθώς και το πόσα περιφερειακά κανάλια θα εκπέμπουν έχουν ως εξής:

• Αττική: 9 περιφερειακοί
• Ευρύτερη περιοχή Θεσσαλονίκης – Χαλκιδικής: 19 περιφερειακοί
• Δυτική Ελλάδα – Ήπειρος – Ιόνια Νησιά: 6 περιφερειακοί
• Δυτική Μακεδονία: 6 περιφερειακοί
• Αν. Μακεδονία: 6 περιφερειακοί
• Ευρύτερη περιοχή Θράκης: 6 περιφερειακοί
• Θεσσαλία: 6 περιφερειακοί
• Βόρειο Αιγαίο: 6 περιφερειακοί
• Ανατολική Στέρεα: 6 περιφερειακοί
• Ευρύτερη περιοχή Δυτ. Πελοποννήσου – Ιόνιων Νήσων: 10 περιφερειακοί
• Ευρύτερη περιοχή Ανατ. Πελοποννήσου – Κορίνθου: 12 περιφερειακοί
• Κυκλάδες: 5 περιφερειακοί
• Δωδεκάνησα: 12 περιφερειακοί
• Κρήτη: 8 περιφερειακοί.

Για τη μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή καθορίστηκαν 22 διαφορετικά σημεία εκπομπής ανά την Ελλάδα. Για την Αττική καθορίστηκε η Αίγινα, αλλά για τις 15 συχνότητες που ορίστηκαν για τα 8 πανελλαδικά κανάλια, τα κανάλια της ΕΡΤ και 4 περιφερειακά κανάλια οι θέσεις θα δοθούν από Υμηττό και Πάρνηθα. Σε αυτές τις θέσεις θα πρέπει να κατεβάσουν τους πομπούς τους τα υπάρχοντα κανάλια, κρατικά και ιδιωτικά.

Βεβαίως, για να χορηγηθούν οι άδειες, πρέπει να ξεκαθαρίσει η κατάσταση στο ΕΣΡ. Ο ΛΑΟΣ ζητάει να μπει στο συμβούλιο, την ίδια ώρα που η θητεία των 4 από τα 7 μέλη του συμβουλίου έχει λήξει. Ποιο συμβούλιο θα κάνει λοιπόν την προκήρυξη, το υφιστάμενο ή το νέο; Πάντως το υπουργείο Επικρατείας εξετάζει το ενδεχόμενο νομοθετικής ρύθμισης για την αύξηση των μελών του συμβουλίου, εξαιτίας της εισόδου του ΛΑΟΣ στη Βουλή.


Σχολιάστε εδώ