ΑΣΑΦΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΜΜΕ

Πηγές του υπουργείου Επικρατείας αναφέρουν πως όλοι θα πρέπει να καταθέσουν αίτηση στο ΕΣΡ και να συμμετάσχουν στη διαδικασία, καθώς είναι ανώνυμες εταιρείες. Πληροφορίες αναφέρουν πως δεν αποκλείεται να προχωρήσει το ΕΣΡ σε ερμηνεία του σχετικού άρθρου ή ακόμη και σε τροποποίησή του, καθώς με την είσοδο του ΛΑΟΣ στη Βουλή αλλάζουν τα δεδομένα.

Τι όμως αναφέρει το άρθρο 11, παρ. 19 του σχετικού νόμου: «Οι διατάξεις των άρθρων 6, 7, 8, 9 και 10 δεν ισχύουν για τους ήδη νομίμως λειτουργούντες τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, οι οποίοι συνεχίζουν να εκπέμπουν κατά τις διατάξεις της προϊσχύουσας νομοθεσίας».

Δηλαδή τα κομματικά ΜΜΕ εξαιρούνται των διατάξεων που αφορούν τη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών (άρθρο 6), των κριτηρίων αξιολόγησης των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών (άρθρο 7), της διαδικασίας αδειοδότησης των τοπικών ραδιοφωνικών σταθμών (άρθρο 8), των σχετικών κριτηρίων αξιολόγησης (άρθρο 9) και από τη διαγωνιστική διαδικασία (άρθρο 10). Η σχετική ρύθμιση έγινε ύστερα από αίτημα των κομμάτων της Αριστεράς (ΚΚΕ, ΣΥΝ) που φοβούνταν πως τα δικά τους ΜΜΕ (902 FM / TV – Στο Κόκκινο) δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στα οικονομικά κριτήρια του νόμου. Γι’ αυτό και ζήτησαν την εξαίρεσή τους από αυτόν.

Μια πρώτη ερμηνεία είναι πως ο 902 TV του ΚΚΕ θα συνεχίσει να εκπέμπει πανελλαδικά και το Τηλε Άστυ (στην περίπτωση που ο Γ. Καρατζαφέρης, το εμφανίσει ως κομματικό) θα εξακολουθήσει να εκπέμπει εντός Αττικής. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι άδειες εθνικής εμβέλειας μειώνονται από 8 σε 7 και οι περιφερειακές της Αττικής από 9 σε 8. Στο υπουργείο Μεταφορών, όπου αιφνιδιάστηκαν από την κίνηση Ρουσόπουλου για τα κομματικά ΜΜΕ, αναζητούν να βρουν λύση και δεν αποκλείεται μια αναθεώρηση του επίμαχου άρθρου.

Τώρα, ποιοι είναι οι βασικοί υποψήφιοι για τις άδειες εθνικής εμβέλειας:

1 Mega
2. ΑΝΤ1
3. Alpha
4. Star
5. Alter
6. ΣΚΑΪ TV
7. MAD
8 Μακεδονία TV

Είναι προφανές πως στη διαδικασία θα συμμετάσχουν και άλλοι και πως ο χάρτης περιγράφει την υφιστάμενη πραγματικότητα. Τι θα συμβεί όμως, αν υπάρξει ένας συνασπισμός επιχειρηματιών, όπως λέγεται ότι συμβαίνει ήδη στην Κρήτη, και διεκδικήσει μία άδεια εθνικής εμβέλειας; Και τι θα γίνει με τη Γ. Αγγελοπούλου, στην οποία η κυβέρνηση λέγεται πως υποσχέθηκε πανελλαδική άδεια; Θα λάβει προβάδισμα το Μακεδονία, αν το εξαγοράσει; Επίσης, δεν πρέπει κανείς να ξεχνάει πως ο νέος νόμος κάνει τον διαχωρισμό σε σταθμούς γενικής στόχευσης και ειδικής, ενώ ο προηγούμενος ευνοούσε μόνο τα μεγάλα κανάλια. Το MAD προσέφυγε στο ΣτΕ και κέρδισε την υπόθεση και πλέον και τα θεματικά κανάλια έχουν ρόλο και μερίδιο στην αγορά.


Σχολιάστε εδώ