κάτω στον Πειραιά

Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος έφερε πρόταση με την οποία ζητά από το δημοτικό συμβούλιο να εγκρίνει τη λήψη δανείου ύψους 40 εκατ. ευρώ, προκειμένου να απαλλοτριωθούν τα οικόπεδα για λογαριασμό του δήμου. Η τιμή των 40 εκατ. ευρώ προκύπτει από την αντικειμενική αξία των ακινήτων, που βάσει αυτής θα γίνει η απαλλοτρίωση. Να θυμίσουμε ότι ο Όμιλος Χαραγκιώνη είχε αγοράσει το 1990 τα οικόπεδα αυτά 2,5 δισ. δραχμές από την Εθνική Τράπεζα, δηλαδή γύρω στα 7,35 εκατ. ευρώ. Τώρα, αν γίνει τελικά η απαλλοτρίωση, θα πάρουν 40 εκατ. ευρώ. Δηλαδή σε 17 χρόνια υπερπενταπλασιάστηκε το ποσόν που είχε δώσει τότε!

Με την κίνηση αυτή όμως, ο δήμαρχος πετυχαίνει και κάτι άλλο (εκτός της οριστικής ένταξης των οικοπέδων στον δήμο): Αφαιρεί απ’ όλους τους υπόλοιπους συνδυασμούς στο δημοτικό συμβούλιο τη δυνατότητα να του καταψηφίσουν αυτό το δάνειο και να του κάνουν τα… καψόνια που του είχαν κάνει για τ’ άλλα δάνεια που είχε φέρει. Γιατί όλες οι παρατάξεις «κόπτονταν» κατά καιρούς για μηδενισμό των πιθανοτήτων να τσιμεντοποιηθούν τα οικόπεδα. Τώρα, αυτή η προοπτική εκμηδενίζεται και ως πιθανότητα! Κάτι που σημαίνει πως καμία παράταξη, όσο και αν θέλει να κάνει αντιπολίτευση, δεν θα έχει την παραμικρή δικαιολογία να μην ψηφίσει το δάνειο. Επίσης στερεί και την κυβέρνηση από τη δυνατότητα να του αρνηθεί αυτό το δάνειο, δεδομένου ότι πολλά στελέχη της είχαν κάνει λόγο πριν από τις εκλογές για απαλλοτρίωση του χώρου και παραχώρησή του στον δήμο. Τώρα λοιπόν δεν μπορούν να πουν «όχι». Μ’ ένα σμπάρο δηλαδή… κατεβάζει δυο και τρία τρυγόνια ο «ψηλός».

Εκείνο πάντως που του καταλογίζουν ανεξάρτητοι παρατηρητές των δημοτικών «δρώμενων» είναι το ότι μια τόσο ωραία και έξυπνη κίνηση την έκανε τόσο βιαστικά και τόσο… μυστικά, που έχουν δίκιο όσοι λένε πως υποβάθμισε το δημοτικό συμβούλιο. Αν την πολύ εντυπωσιακή αυτή ιδέα του την είχε αναλύσει στις δημοτικές παρατάξεις, αν την είχε κοινοποιήσει στους συμβούλους, αν την είχε συζητήσει πριν από λίγες μέρες με εκπροσώπους φορέων της πόλης και μεγαλύτερη απήχηση θα είχε και θα εντυπωσίαζε περισσότερο με την πρωτοβουλία που σκέφτηκε ν’ αναλάβει με τα οικόπεδα. Ενώ τώρα η πραγματικά ρηξικέλευθη αυτή πρόταση θα γίνει σημείο μικροπολιτικής αντιπαράθεσης στο δημοτικό συμβούλιο και θα χάσει την αίγλη και την πρωτοτυπία της.

Ούτως ή άλλως όμως, η αξία και η σημασία της πρότασης του δημάρχου είναι τεράστια και πραγματικά -αν υλοποιηθεί, που πρέπει να υλοποιηθεί και μάλιστα σύντομα- θα σημάνει την έναρξη μιας νέας εποχής για τον Πειραιά. Γιατί εκτός των άλλων δείχνει πως στον έβδομο όροφο κάποιοι έχουν σωστά αντανακλαστικά και ξέρουν να δίνουν λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα της πόλης…

// Οι πολλές διακοπές συμβάσεων εργαζομένων στις δημοτικές επιχειρήσεις ήταν η αιτία που υποχρέωσε τον δήμο να βρει τρόπους για την καταπολέμηση της ανεργίας. Έτσι προχωράει στην υλοποίηση προγραμμάτων για το Πράσινο, την Καθαριότητα και τη Δημοτική Συγκοινωνία. Στους τομείς αυτούς θα γίνουν προσλήψεις και φυσικά θα προτιμηθούν όσοι εργάζονταν στις δημοτικές επιχειρήσεις και τώρα είναι άνεργοι.

// Τέλος στις μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον Πειραιά επιδιώκει να βάλει ο δήμος. Πρώτη επιχείρηση στη… λίστα η ΕΥΔΑΠ, η οποία θα κληθεί να πληρώσει τα… σπασμένα της Ψυττάλειας.

// Το δημοτικό συμβούλιο που έγινε προχθές είχε προγραμματιστεί να γίνει την περασμένη Τετάρτη. Ξαφνικά όμως αναβλήθηκε για δύο ημέρες. Γιατί άραγε; Μήπως σκεφτόταν και ο Φασούλας να θέσει υποψηφιότητα για αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και τον… πρόλαβε ο Σκανδαλίδης;

// Η ένταση των ημερών στο ΠΑΣΟΚ «πέρασε» και στην προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Πειραιά ο Γ. Βουτσινάς στην τοποθέτησή του κάλεσε τον δήμαρχο να ασχοληθεί περισσότερο με την καθαριότητα, που τη χαρακτήρισε ανύπαρκτη, και λιγότερο με το αν θα στηρίξει τον… Βενιζέλο! Όταν οι σύμβουλοι της συμπολίτευσης επιχείρησαν να αντιδράσουν, τους είπε ότι πλέον δεν θα πρέπει να κάθονται όλοι στα ίδια έδρανα, αλλά να ξεχωρίσουν πού θα κάθονται οι… Παπανδρεϊκοί και πού οι Βενιζελικοί.

// «Φλερτάρει» διαρκώς με τον Βενιζέλο ο Δημ. Καρύδης. Ο πειραιώτης πολιτευτής έχει πολλές επαφές με τον εκ Θεσσαλονίκης υποψήφιο και μάλιστα είχε ακουστεί ότι θα λειτουργούσε άτυπα και ως σύμβουλος επικοινωνίας του. Τελικά το σχέδιο δεν προχώρησε για άλλους λόγους, αλλά η καλή σχέση των δύο παραμένει…

// Όλο και μεγαλώνει στον Πειραιά το κύμα αγανάκτησης εναντίον του Σημίτη ο οποίος, αν και ανύπαρκτος όλα αυτά τα χρόνια από την πόλη, εξελέγη βουλευτής χωρίς να πάρει ούτε έναν σταυρό, αφού ως τέως πρωθυπουργός δεν σταυροδοτείται… Οργανώσεις αλλά και στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην Α’ Πειραιά έχουν ταχθεί ανοικτά εναντίον του Σημίτη ο οποίος έχει αντιληφθεί το δυσμενές γι’ αυτόν κλίμα και λέγεται ότι θα πάρει κάποια πρωτοβουλία για να το ανατρέψει. Αν λοιπόν ισχύει κάτι τέτοιο, περιμένουμε…


Σχολιάστε εδώ