XΡΗΜΑτιστήριο

> Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν στο χρηματιστήριο την προηγούμενη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές, εν μέσω των καταστροφικών πυρκαγιών, στάθηκαν επιφυλακτικοί, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 4.813,91 μονάδες, παρουσιάζοντας άνοδο 0,28%. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,42%, ο μεσαίας σημείωσε απώλειες 0,48%, ενώ ο FTSE/80 έκλεισε με πτώση 1,34%. Την επομένη, οι χαμηλές συναλλαγές, το υποτονικό ενδιαφέρον και η κακή πορεία των διεθνών αγορών ανάγκασαν τους επενδυτές να αναζητήσουν σημείο ισορροπίας, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 4.814,7 μονάδες, παρουσιάζοντας άνοδο 0,02%. Από τις επιμέρους μετοχές τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο είχαν οι Eurodrip και Μπουτάρης (Κ), ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι Microland και Τρία Άλφα (Π). Ακολούθησε μια ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία οι επενδυτές προχώρησαν σε επιλεκτικές ρευστοποιήσεις, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 4.812,61 μονάδες, παρουσιάζοντας οριακές απώλειες 0,04%. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν αυτοί των Ταξιδιών-Αναψυχής, Μέσων Ενημέρωσης και Τεχνολογίας, ενώ την μεγαλύτερη πτώση παρουσίασαν εκείνοι των Τροφίμων – Ποτών, Χημικών και Τηλεπικοινωνιών. Την επομένη το επενδυτικό κλίμα άλλαξε, οι αγοραστές ήταν σαφώς περισσότεροι από τους πωλητές, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 4,840,53 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 0,58%. Η συνολική αξία των συναλλαγών ανήλθε σε 409,48 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 83 εκατ. ευρώ αφορούσαν μεταβιβάσεις πακέτων, ενώ από τις μετοχές που άλλαξαν χέρια 112 ενισχύθηκαν, 136 κατέγραψαν απώλειες και 48 παρέμειναν σταθερές.

> Μπορεί η προκήρυξη των εκλογών και τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα να παρείχαν προσωρινή στήριξη στον Γενικό Δείκτη Τιμών, ωστόσο οι καταστροφικές πυρκαγιές και η κακή πορεία των διεθνών αγορών αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.

> Ένα μεγάλο μπράβο σε όλους αυτούς που συμβάλλουν στην ανακούφιση των πληγέντων από τις καταστροφικές πυρκαγιές! Με τις ζημίες να ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ, δεν μπορούμε παρά να χαιρετίσουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία της χώρας, όπως εκφράστηκε από ATEbank, Εurobank, ETE, Πειραιώς, Τράπεζα Ελλάδος, ΕΧΑΕ, ΕΛΠΕ, ΕΥΑΘ, ΟΛΠ, ΔΕΠΑ, Ένωση Ασφαλιστικών εταιρειών κ.λπ., αλλά και όλων εκείνων, επώνυμων ή ανώνυμων, μικρών ή μεγάλων που προσέφεραν ό,τι μπορούσαν.

> Να δούμε τώρα τι άλλο θα βρουν να πουν; Οι ορθολογικές, εξυγιαντικές και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της διοίκησης της ATEbank έφεραν τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα, κλείνοντας με αυτόν τον τρόπο πολλά στόματα. Τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη της τράπεζας, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, αυξήθηκαν κατά 61,9% αγγίζοντας τα 133 εκατ. ευρώ, τα καθαρά έσοδα τόκων ενισχύθηκαν κατά 10,7%, τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες σημείωσαν αύξηση της τάξης του 15,9%, ενώ καταναλωτική και στεγαστική πίστη κινήθηκαν με ρυθμούς πολύ πάνω από τον μέσο όρο της τραπεζικής αγοράς.

> Αλήθεια, ο οίκος Sal Oppenheim από πού αντλεί τη βεβαιότητα ότι η εταιρεία Alapis θα συνεχίσει τις εξαγορές σε σχετικά χαμηλά τιμήματα;

> Ανίκανη, ανήμπορη ή κάτι άλλο; Για μια ακόμα φορά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν κατάφερε να στηρίξει απόφαση της Εκτελεστικής της Επιτροπής, έτσι το Διοικητικό Εφετείο απέρριψε την αίτηση αναστολής, βάσει της οποίας επαναλειτούργησε η Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ.

> Μιλάμε για τις «τσέπες» του ίδιου «παντελονιού»! Με τα χρήματα της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου η Eurobank Properties αναμένεται να αγοράσει εννέα ακίνητα από την EFG Eurobank Ergasias AE, τα οποία και θα είναι μισθωμένα σε εταιρείες του Ομίλου της Eurobank EFG. Ουδέν σχόλιο.

> Δεν είναι λίγες οι «κρατικά εποπτευόμενες» εισηγμένες επιχειρήσεις οι οποίες αποφάσισαν να ανακοινώσουν τα οικονομικά τους αποτελέσματα λίγο πριν από την ολοκλήρωση της περιόδου δημοσιοποίησής τους ή, αν προτιμάτε καλύτερα, όσο πιο κοντά στην ημερομηνία των εκλογών, γιατί άραγε;

> Τα κέρδη της Cosmote ήταν λίγο – πολύ αναμενόμενα, αυτό όμως που χρήζει ιδιαίτερης αναφοράς είναι η ανάγκη των διοικούντων να υποστηρίξουν την εξαγορά της Γερμανός, θεωρώντας ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του Ομίλου.

> Με πρόφαση την καθυστέρηση των ερευνών, η Επιτροπή Ανταγωνισμού μεταθέτει για μετά τις εκλογές την απόφαση για το «καρτέλ» γάλακτος.

> ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ; Μείωση των φορολογικών συντελεστών ή τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας; Επιβολή ενιαίου φόρου ακίνητης περιουσίας ή ενοποίηση των περισσότερων φόρων αυτής; Δειγματοληπτικοί φορολογικοί έλεγχοι με σκληρά πρόστιμα ή κατάργηση αυτών και αντικατάστασή τους από point system;

> Ας μη βιάζονται τόσο πολύ οι «καταστροφολόγοι», οι «λάτρεις» των αριθμών, καθώς αυτήν τη στιγμή προέχουν οι άνθρωποι! Μπορεί οι αποζημιώσεις λόγω καταστροφών να αυξάνουν το έλλειμμα του προϋπολογισμού, μπορεί η μετεκλογική λήψη πρόσθετων εισπρακτικών μέτρων να αποτελεί επιτακτική ανάγκη, εκεί όμως θα φανεί και η ικανότητα της επόμενης κυβέρνησης, η αξιοπιστία του πολιτικού μας συστήματος, καθώς αν θέλουν θα βρουν τρόπους για να τα κόψουν από άλλες δαπάνες.

> Και επειδή πολύς λόγος γίνεται σχετικά με το θέμα, για να δούμε αν τα υπερκέρδη του ομίλου της Marfin Popular Bank οδηγήσουν και στη διανομή υψηλού μερίσματος από τη MIG;

> Να μας συγχωρέσει ο κατά τα άλλα συμπαθής ΣΜΕΧΑ, όμως ο θεσμικός του ρόλος δεν είναι να «υποκαθιστά» τους ελέγχους της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, πόσω περισσότερο δε να ζητά αναγνώριση της αυτονόητης προσπάθειάς του για ίση μεταχείριση των επενδυτών και γενικότερα των συμμετεχόντων στη χρηματιστηριακή αγορά.

> Ποια να είναι η αξία των stock options που κρατούν στα χέρια τους τα υψηλόβαθμα στελέχη των εισηγμένων επιχειρήσεων; Μιλάμε για νούμερα που τρομάζουν!

> Ε, όχι και 105 ευρώ για τις ελιές; Μήπως θα έπρεπε να αποτιμήσουν περισσότερο τις αποζημιώσεις, σχετικά με το φυτικό ανά στρέμμα κεφάλαιο των πυροπαθών αγροτών;

> Aπʼ ό,τι φαίνεται ο «manager» της ΑΝΕΚ έκανε καλά τη δουλειά του, καθώς κατακόρυφη αύξηση σημείωσαν τα κέρδη προ φόρων τόσο των χρηματοδοτικών όσο και των επενδυτικών αποτελεσμάτων.

> Αυτό τους έλειπε, να φορολογήσουν και τις ανιδιοτελείς «παροχές» του κόσμου! Μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να άργησε, πήρε όμως την αυτονόητη απόφαση έτσι ώστε οι δωρεές να εκπίπτουν από το εισόδημα.

> Πολλά και πάλι τα ρουσφέτια στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού! Τι μπορεί να σημαίνει ότι για να λειτουργήσουν τα νέα καινοτόμα χρηματοοικονομικά εργαλεία, όπως τα Venture Capitals, πρέπει να εξαλειφθούν εμπόδια κανονιστικού και φορολογικού χαρακτήρα;

> Μήπως οι επικείμενες εκλογές επηρέασαν και τις δηλώσεις Βουρλούμη; Παρά την κατά 25,1% άνοδο των καθαρών κερδών του ΟΤΕ για το α΄ εξάμηνο του έτους, ο «άρχων» του οργανισμού εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία σχετικά με τα αντίστοιχα οικονομικά αποτελέσματα του β΄ εξαμήνου, γιατί άραγε;

> Οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι έκαναν και πάλι το θαύμα τους! Η διαφορά στην τιμή – στόχο που έθεσαν για τη μετοχή της ΔΕΗ αγγίζει τα 13 ευρώ.

> Ολιγοπώλιο επικρατεί και στην εγχώρια αγορά αμοιβαίων κεφαλαίων, καθώς οι εταιρείες διαχείρισης των μεγάλων ιδιωτικών τραπεζών ελέγχουν πάνω από τα τρία τέταρτα του συνολικού ενεργητικού της.

> Προσοχή πρέπει να επιδείξουν οι φοιτητές, οι οποίοι ενόψει της νέας ακαδημαϊκής περιόδου βρίσκονται σε αναζήτηση στέγης, καθώς το «καπέλο» είναι υψηλό, ενώ τα μικρά διαμερίσματα έχουν αναλογικά και τα μεγαλύτερα ενοίκια.

> Δεν είναι όλα «ρόδινα» στο ΧΑ, καθώς υπάρχουν εισηγμένες επιχειρήσεις που αναγκάστηκαν να μειώσουν ακόμα και το κεφάλαιό τους, προχωρώντας σε συμψηφισμό ζημιών, ενώ κάποιες άλλες πέρασαν από κέρδη σε ζημιές.

> Μεγάλο ή μικρό; Ποσό είναι το ειδικό αποθεματικό που σχημάτισε η Τράπεζα της Ελλάδος από την αναπροσαρμογή της αξίας των ακινήτων της;

> Αλλού είχε στραμμένη την προσοχή της! Η διοίκηση της Εθνικής, αντί να ασχοληθεί με τα αυξημένα κατά 61% κέρδη της τράπεζας, προσπάθησε να προβάλει τη συμβολή που είχε η Finansbank στα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου, γιατί άραγε;

> Μαθαίνουμε ότι ο φάκελος για τις μετοχές φούσκες θα ανοίξει διάπλατα ή θα κλείσει οριστικά, ανάλογα με τον νικητή των εκλογών, καθώς η έρευνα από τους ειδικούς εφέτες ανακριτές έχει καταλήξει σε διάφορα ευρήματα περίεργων χρηματιστηριακών συναλλαγών.

> Τελικά οι εργαζόμενοι της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης θα συμμετάσχουν, ναι ή όχι, στα συλλαλητήρια της ΔΕΘ; Δεν ξέρουμε αν η διοίκηση της εν λόγω εταιρείας είναι ικανή να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, αυτό όμως που γνωρίζουμε είναι ότι ο «υπερκομματικός» «χαμαιλέων», «στρατηγός» της ATEbank δεν κάνει τίποτε για να εξομαλύνει την κατάσταση.


Σχολιάστε εδώ