Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

>> Αν ψάχνετε μια γρήγορη –και ίσως επιφανειακή– ερμηνεία των όσων διαδραματίσθηκαν στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά την εβδομάδα που τελείωσε την Παρασκευή, ιδίως από το μεσημέρι της Τρίτης και μετά, τότε δεν έχετε παρά να ασπασθείτε την άποψη πως το… παιχνίδι το έκαναν οι μεγάλοι επενδυτές και στόχο είχαν να κρατήσουν τον Δείκτη σε επαφή με τις 4.800 – 5.000 μονάδες!

>> Αν πάλι δεν σας πείθει μια τέτοια οπτική των δρώμενων, τότε καλό θα είναι να δείτε ξανά τις εκθέσεις των ειδικών, τις αναλύσεις έμπειρων χρηματιστών αλλά και την ίδια τη διεθνή συγκυρία! Βάλτε λίγο τα δεδομένα σε μια σειρά: Κλειστό το Λονδίνο τη Δευτέρα και πτωτικό κλείσιμο στη Νέα Υόρκη. Σε συνεχιζόμενη πτωτική κίνηση και οι ασιατικές αγορές. Τι έπραξε η αγορά μας; Διαμορφώθηκε χαμηλότερα από το κλείσιμο της Παρασκευής, με κύριο χαρακτηριστικό τον εξαιρετικά χαμηλό τζίρο. Μη βιαστείτε να πείτε πως έφταιγαν οι πυρκαγιές και η εθνική τραγωδία! Γιατί εάν το πιστεύετε αυτό, τότε πώς δικαιολογείτε την αντίδραση του ΧΑ τις αμέσως επόμενες ημέρες; Να σας θυμίσω πως από τις 4.769 μονάδες (ενδοσυνεδριακό χαμηλό της Δευτέρας), το μεσημέρι της Πέμπτης ο Γενικός Δείκτης είχε ξεπεράσει τις 4.850 μονάδες!

>> Με βάση λοιπόν αυτήν την εικόνα οι πλέον έμπειροι αναλυτές θεωρούν πως ό,τι κινείται αυτές τις ημέρες στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά γίνεται με γνώμονα τα οικονομικά μεγέθη εξαμήνου των εισηγμένων. Μεγέθη που κάθε άλλο παρά άσχημα είναι, πολύ περισσότερο όταν μιλάμε για τον τραπεζικό κλάδο και για αρκετές από τις μετοχές πρωταγωνίστριες των τελευταίων εβδομάδων ανεξαρτήτως κλάδου ή κεφαλαιοποίησης.

>> Μέσα απʼ αυτό το πρίσμα λοιπόν χρήσιμο θα ήταν να δούμε πώς θα αντιδράσει η αγορά την ερχόμενη εβδομάδα, στον βαθμό που θα αρχίσει να επηρεάζει –θεωρητικά έστω– την πορεία της η επερχόμενη εκλογική μάχη, ενώ και η διεθνής συγκυρία πιθανότατα θα βαρύνει στη διαμόρφωση της εικόνας στο ΧΑ. Πολλοί πιστεύουν πως αυτό που προέχει είναι η σταθεροποίηση της αγοράς, κάποιοι όμως στοιχηματίζουν πως η περίοδος σχετικής στασιμότητας τελείωσε και καμία έκπληξη δεν θα προκαλέσει μια αντίδραση, είτε αυτή είναι προς τη θετική κατεύθυνση είτε όχι! Ένα είναι σίγουρο: Προσπάθεια ανάκαμψης με τζίρο ισχνό και ενδιαφέρον επικεντρωμένο σε λιγότερο από το ένα τρίτο των εισηγμένων τίτλων δεν μπορεί να τελεσφορήσει…


Σχολιάστε εδώ