Πού ποντάρει ο Καραμανλής για να κερδίσει τις εκλογές

Στην κυβερνητική παράταξη βαριά είναι η σκιά των ευθυνών για τον φρικτό χαμό των εξήντα και πλέον συνανθρώπων μας, αλλά και για την καταστροφή του φυσικού πλούτου, της ανάσας της χώρας.

Την ασύμμετρη απειλή την υποστηρίζουν ως αιτία της τραγικής κατάστασης που διαμορφώθηκε οι περισσότεροι εκ των βουλευτών και υπουργών της Νέας Δημοκρατίας.

Υπάρχουν κι άλλοι που τη θεωρούν απλώς μια καλή δικαιολογία για να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα και να επιχειρήσει η κυβερνητική παράταξη να ξεπεράσει τα τραγικά της αδιέξοδα. Ταυτόχρονα πάντως μέσα στην κυβέρνηση έχουν δημιουργηθεί πολλαπλά πολιτικά ρήγματα, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που μιλούν για ανοργανωσιά, για ευθύνες υπουργών και για έλλειψη προγραμματισμού.

Συμπεράσματα
που «δείχνουν»

Από την άλλη, επιχειρώντας να αναπτύξουν μια θεωρία περί συνωμοσίας η οποία θα αποτελούσε και μια καλή δικαιολογία για τη συσπείρωση των οπαδών της Νέας Δημοκρατίας, «έπεσαν» πάνω σε αλήθειες που θεωρούν πως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει:

• Το μέτωπο των πυρκαγιών ξέσπασε με την τοποθέτηση των υπηρεσιακών υπουργών. Ταυτόχρονα δηλαδή με την αποδυνάμωση του συντονιστικού κέντρου.

• Πολιτικά το σχέδιο των εμπρηστών -κατά τη Νέα Δημοκρατία πάντα- λειτούργησε με στόχο την αποδιοργάνωση και την αποσταθεροποίηση τρία εικοσιτετράωρα πριν από τη σταδιακή δημοσιοποίηση τριών δημοσκοπήσεων που έδειχναν τη Νέα Δημοκρατία από 2,5% έως και 3,5% μπροστά.

• Είναι αλήθεια ότι και σε άλλες περιπτώσεις κατά το παρελθόν εκδηλώθηκε ταυτόχρονα μεγάλος αριθμός πυρκαγιών, όμως ποτέ δεν άναψαν ταυτόχρονα τόσες πυρκαγιές, με ανέμους 8 μποφόρ, σε τόσο μεγάλες αποστάσεις η μία από την άλλη. Σημειώνουν οι της Νέας Δημοκρατίας ότι οι φωτιές εκδηλώνονταν επί σαρανταοκτάωρο στις περιοχές που είχε προβλέψει η Πολιτική Προστασία πως θα είχαμε ανέμους 8 μποφόρ. Σε 15 πυρκαγιές υπήρξαν τηλεφωνήματα για αντιπερισπασμό ότι και άλλη φωτιά ξέσπασε αλλού, για να διασπαστούν οι δυνάμεις πυρόσβεσης.

• Το γεγονός ότι συνελήφθησαν δέκα εμπρηστές, αλλά όχι τρομοκράτες, σε σύνολο 180 πυρκαγιών δεν λέει και πολλά πράγματα.

Οι ενδείξεις φιλμ και άλλων στοιχείων που επεξεργάζονται η Αστυνομία και η Αντιτρομοκρατική δεν σημαίνει ότι έχουν βρεθεί στοιχεία για οργανωμένη ενέργεια αλλά από την άλλη αυτό δεν μπορεί να σημαίνει και το αντίθετο, ότι δηλαδή θα πρέπει να αποκλειστεί το οργανωμένο σχέδιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το «σενάριο» περί οργανωμένης επίθεσης που έχει στόχο την αποσταθεροποίηση, άρα είναι καθαρά τρομοκρατική, το ενστερνίστηκε απόλυτα και ο ευρωπαϊκός παράγοντας. Αυτό δείχνει, κατά τους κυβερνητικούς παράγοντες, ότι υπάρχει και ευρωπαϊκή «στήριξη» των επισήμων απόψεων της κυβέρνησης που μπορεί μεν να μην επικεντρώνεται στην πολιτική σκοπιμότητα της καταστροφής -να αποδυναμωθεί η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός εν όψει εκλογών- αλλά συμφωνεί απολύτως στην τρομοκρατική σκοπιμότητα με στόχο την αποσταθεροποίηση.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φράνκο Φρατίνι συγκεκριμένα μίλησε για «εδαφική τρομοκρατία», τονίζοντας πως οι πυρκαγιές και οι φλόγες αυτών των ημερών αποτελούν σημάδι μιας άλλης νέας μορφής τρόμου που πλήττει την περιβαλλοντική μας κληρονομιά και κλείνει τον κύκλο μιας αλλόκοτης συμμαχίας ανάμεσα στις σκοτεινές και αρπακτικές ψυχές της οικοδομικής κερδοσκοπίας και σε αυτούς που σκοπεύουν να λυγίσουν, να γονατίσουν μια περιοχή, μια οικονομία, τραυματίζοντας ανεπανόρθωτα το τοπίο.

Τι πιστεύει η κυβέρνηση

Στην κυβέρνηση, μέσα σε αυτό το κλίμα, δεν μπορούν να διατυπώσουν, να αρθρώσουν φυσικά την αλήθεια. Θεωρούν ότι η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι να έχουν δράσει οι γνωστοί άγνωστοι των Εξαρχείων, αλλά δεν το υποστηρίζουν επισήμως, αφού δεν μπορούν να το στηρίξουν παρά μόνο σε πληροφορίες και φήμες.

Οι κύκλοι αυτοί, εκμεταλλευόμενοι τις πρώτες πυρκαγιές, βρήκαν την ευκαιρία να δράσουν σε ένα σκηνικό τρόμου.

Δεν λείπουν φυσικά και εκείνοι που θεωρούν ότι οι πυρκαγιές είναι έργο -όχι οργανωμένο σχέδιο- αυτοβούλως κινούμενων ψηφοφόρων συγκεκριμένου πολιτικού χώρου. Το τελευταίο αυτό όμως το ψελλίζουν μόνο σε δικά τους πρόσωπα εμπιστοσύνης, που φυσικά κι αυτά το διοχετεύουν στην κοινωνία…

Πάντως στελέχη της κυβέρνησης τα έχουν και με ορισμένα Μέσα Ενημέρωσης που κατά την άποψή τους «υποδαυλίζουν το κλίμα, εκμεταλλευόμενα τον ανθρώπινο πόνο και στήνοντας προπαγανδιστική μηχανή, όχι για λόγους ενημέρωσης αλλά για να χτυπήσουν την κυβέρνηση και να μετατρέψουν τον ανθρώπινο πόνο σε οργή».

Πώς μπορεί να ανατρέψει η κυβέρνηση την πολύ άσχημη ρότα που πήραν τα πράγματα;

Προβάλλοντας το έργο αποκατάστασης της επόμενης ημέρας, τονίζουν οι επικοινωνιολόγοι της, άποψη που ενισχύθηκε, καθώς το ίδιο φαίνεται ότι πράττει και από τη δική του πλευρά το ΠΑΣΟΚ.

Ταυτόχρονα ένα σχέδιο αποκατάστασης της εικόνας της κυβέρνησης επιχειρείται να αναπτυχθεί τις τελευταίες ώρες.

Το «σχέδιο» σαφώς και σχετίζεται με τον γενικό συντονισμό που δόθηκε στον Θοδωρή Ρουσόπουλο, αφού ο κ. Καραμανλής ήθελε αυτές τις ώρες έναν άνθρωπο κοντινό, εμπιστοσύνης, δίπλα του.

Δόθηκε εντολή σε υπουργούς (Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Πέτρος Δούκας) να αρχίσουν τις περιοδείες στις καμένες περιοχές, ενώ ένα δεύτερο κλιμάκιο στελεχών και υπουργών, μέσα στην εβδομάδα αυτή, θα περνά καθημερινά από τις καμένες περιοχές σε όλη την Ελλάδα.

Τα οικονομικά βοηθήματα θεωρούνται ικανοποιητικά και θα είναι άμεσα για να περιορίσουν τις πληγές, όσο μπορεί να περιοριστεί η τραγικότητα, ο πόνος για τους εξήντα και πλέον νεκρούς, καθώς και η δυσπραγία των οικονομικά κατεστραμμένων συμπολιτών μας.

Ωστόσο η εικόνα της κυβέρνησης έχει στραπατσαριστεί στο σύνολό της και η εξισορρόπηση των εντυπώσεων είναι πράγμα δύσκολο. Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι το κτύπημα είναι μεγάλο, αλλά ότι θα μπορέσουν να ορθοποδήσουν. Πιστεύουν ότι η πραγματική βοήθεια και η συμπαράσταση στους καμένους τόπους θα πιάσει τόπο. Κι ακόμη ότι την επόμενη ημέρα θα πρέπει να τη διαχειριστούν εκείνοι που μπορούν καλύτερα. Μέσα σε αυτό το σκηνικό, φυσικά μάλλον εννοούν ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου δεν θα μπορούσε να χειριστεί την αυριανή κρίσιμη ημέρα και την αποκατάσταση των πληγέντων.


Σχολιάστε εδώ