«Ασύμμετρη τύφλωση»

Ορισμένοι κυβερνητικοί παράγοντες -όχι πάντως επισήμως ο πρωθυπουργός- υιοθέτησαν άκριτα την ακραία εκδοχή της «ασύμμετρης απειλής», ώστε να απομειώσουν τις ευθύνες τους και να καλλιεργήσουν το κλίμα της φοβίας και της «τρομολαγνείας» που προσφέρει ο όρος αυτός… Κάτι ξέρει για τέτοιες μεθόδους ο κ. Μπους.

Από την άλλη όμως πλευρά, το ΠΑΣΟΚ επέλεξε ως «εύστοχο στόχο» την ανεύθυνα διατυπωθείσα αυτή εκδοχή, προκειμένου να πλήξει τη Νέα Δημοκρατία και να ακυρώσει οποιαδήποτε δικαιολογία μπορούσε να προβάλει η κυβερνητική παράταξη για την αιτία και την προέλευση των πυρκαγιών προκειμένου να μειώσει τις ευθύνες της.

Υπάρχει όμως και ο κοινός νους, η αδιάψευστη κρίση και αξιολόγηση των πολιτών, που δεν εμπλέκονται σε σκοπιμότητες και σε πολιτικά «παιγνίδια».

Ο αριθμός των πυρκαγιών ασύλληπτος και πρωτοφανής. Οι εμπρηστές και μηχανισμούς και οργάνωση διέθεταν. Οι επιλογές των εστιών, οι ώρες της «πυροδότησης», οι εστίες διεύρυνσης των μετώπων των πυρκαγιών δεν είναι ασφαλώς τυχαίες.

Μαζί με τους οικοπεδοφάγους, τα οικονομικά συμφέροντα, τους παρανοϊκούς εμπρηστές, τις από αμέλεια πυρκαγιές, προκύπτει ένα αναπάντητο ερώτημα που αφορά την εκτέλεση ενός καλά οργανωμένου σχεδίου.

Οι απαντήσεις σ’ αυτό το σημείο, όμως, θα πρέπει να δοθούν υπεύθυνα με βάση στοιχεία και μαρτυρίες. Γιατί η γνώση αυτών των οργανωμένων «ομάδων» εμπρηστών είναι πολύτιμη για την αντιμετώπιση και εξουδετέρωσή τους.

Ούτε, συνεπώς, τρομοκρατικές υπερβολές ούτε εθελούσια τύφλωση απέναντι στην πραγματικότητα.

Υπάρχει, επιτέλους, και η οδός της ευθύνης και της αλήθειας.

ΟΦΙΣ


Σχολιάστε εδώ