ο Δαίμονας των δημαρχείων

Πέρασε από τα μάτια μας μια κόλαση που ευχόμαστε να μην ξανάρθει. Κομμάτια από ψυχές συνανθρώπων μας βουτήχτηκαν στα αποκαΐδια. Τα δάκρυα των συμπολιτών μας ήταν η μόνη ελπίδα για να σβήσει την ορμή του το φλεγόμενο τέρας, αφού το κράτος έπαιρνε άριστα, για μια ακόμη φορά, για την ανυπαρξία του. Όταν το χρειαζόμαστε, το βάζει στα πόδια. Πλημμύρες, σεισμοί, φωτιές, χιόνια. Πάντα απόν. Ανίκανο και άβουλο. Φαίνεται όμως ότι η μοίρα αυτού του έθνους έχει φροντίσει ένα αόρατο χέρι να μας προστατεύει. Θα σηκωθούμε. Θα σταθούμε στα πόδια μας. Όρθιοι. Θα αποδείξουμε σε όλους ότι οι Έλληνες ανασταίνονται από τις στάχτες και τα δάκρυα. Τα μόνα που χρειάζονται για να γίνει ο πηλός που θα αναδημιουργήσει τα όνειρα των συνανθρώπων μας.

***
Για μια ακόμη φορά η ΤΕΔΚΝΑ στάθηκε μπροστάρης στην προσπάθεια για τη βοήθεια των δήμων που καταστράφηκαν από τη φωτιά. Όχι με μερικά μπουκάλια νερό και μακαρόνια, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, αλλά με ουσιαστικότερη βοήθεια. Ψυγεία, κουζίνες, κάθε λογής καινούργιες ηλεκτρικές συσκευές, κρεβάτια, κλινοσκεπάσματα και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Ο πρόεδρος της Ένωσης, Δημήτρης Καλογερόπουλος, επιστράτευσε κάθε γνωριμία του και μάζεψε δέκα φορτηγά πράγματα. Φυσικά στην προσπάθεια αυτή συνέβαλαν και άλλοι δήμοι από την Αττική. Εντυπωσιακή ήταν και η βοήθεια σε επίγεια μέσα κατάσβεσης. Υδροφόρες, φορτηγά, μπουλντόζες. Περισσότερα από τριακόσια οχήματα ήταν έτοιμα να πάνε στην Πελοπόννησο. Η Ένωση παρακαλούσε το αρχηγείο της Πυροσβεστικής να στείλει τα οχήματα που διέθετε και η απάντηση ήταν αρνητική. Την τρίτη ημέρα, που έβλεπαν ότι θα καεί όλη η Ελλάδα, το κινητό του Καλογερόπουλου έπιασε φωτιά. «Πρόεδρε, βοήθα». Από κει και πέρα δεν ξέρω τι έγινε. Αν πάντως πήγαιναν τόσες υδροφόρες, σίγουρα πολλά σπίτια δεν θα είχαν καεί…
***

Όλοι οι δήμοι, απανταχού της χώρας, ανέβαλαν κάθε πολιτιστική δραστηριότητα ως ένδειξη πένθους για τους δεκάδες συνανθρώπους μας. Πολλοί δήμοι, μάλιστα, διέθεσαν και τα χρήματα που θα πλήρωναν σʼ αυτές τις εκδηλώσεις, χωρίς δεύτερη κουβέντα. Στον Άγιο Δημήτριο, όμως, φαίνεται ότι έχουν άλλη εκτίμηση για την εθνική καταστροφή. Ακόμη συσκέπτονται για νʼ αποφασίσουν εάν θα πρέπει να αναβάλουν τη συναυλία που θα πληρώσουν με 30.000 ευρώ! Η συναυλία είναι προγραμματισμένη για τις 8 Σεπτεμβρίου. Ο υπεύθυνος των πολιτιστικών εκδηλώσεων Θεόφιλος Αναστασιάδης επιμένει να γίνει εκδήλωση, ενώ άλλοι σύμβουλοι της διοίκησης θεωρούν ότι αυτό θα τους εκθέσει ανεπανόρθωτα. Εγώ πάντως επικοινώνησα με το γραφείο του δημάρχου και μου είπαν ότι «συσκέπτονται για νʼ αποφασίσουν». Έλεος, ρε παιδιά. Λίγη ντροπή δεν βλάπτει.
***

Την έντονη δυσαρέσκειά τους προς την ΕΥΔΑΠ εξέφρασαν οι δήμοι Κερατέας, Καλυβίων, Λαυρίου και Αναβύσσου. Με έγγραφό τους, που απέστειλαν στον πρόεδρό της, διαμαρτύρονται για μη επάρκεια νερού στις περιοχές τους. Όπως επισημαίνουν, το πρόβλημα φέτος είναι πιο έντονο από κάθε άλλη χρονιά. Η πίεση του νερού είναι πολύ χαμηλή, με αποτέλεσμα οι δεξαμενές που κάνουν αποταμίευση νερού να μη γεμίζουν, με συνέπεια να μη φτάνει νερό στα σπίτια. Η διοίκηση της εταιρείας απάντησε ότι φταίνε οι δήμοι γιατί έχουν βάλει σωλήνες μικρής διαμέτρου και για τον λόγο αυτόν δεν υπάρχει πίεση. Αλαλούμ. Ο κοσμάκης έμεινε χωρίς νερό. Αυτό έχει σημασία. Όλα τʼ άλλα είναι παραμύθια. Θα έρθει ο χειμώνας και οι ανευθυνοϋπεύθυνοι θα ψάχνουν να βρουν ποιος φταίει. Γεια σου, αθάνατη Ελλάδα.
***

Μέσα στο κατακαλόκαιρο του Αυγούστου το δημοτικό συμβούλιο της Παιανίας αποφάσισε να τροποποιήσει τον συντελεστή δόμησης στο οικοδομικό τετράγωνο 207 της περιοχής. Η αύξηση του συντελεστή αυτόματα σημαίνει ότι τυχόν οικοδομικές αυθαιρεσίες νομιμοποιούνται. Εντελώς τυχαία, σʼ αυτό το τετράγωνο βρίσκονται μόνο τα κτίρια των εκπαιδευτηρίων «Πλάτωνας». Οι κάτοικοι το πήραν χαμπάρι και συγκεντρώθηκαν στο δημαρχείο την ημέρα της συνεδρίασης. Διαμαρτυρήθηκαν, φώναξαν, αλλά μάταια. Το δημοτικό συμβούλιο ψήφισε την τροποποίηση. Το περίεργο είναι ότι αντιπολίτευση και συμπολίτευση ήταν καταφατικές υπέρ της απόφασης. Δυο τρεις σύμβουλοι, επειδή είχαν υποσχεθεί στους κατοίκους ότι δεν θα ψηφίσουν… ξέχασαν να πάνε στο συμβούλιο τη συγκεκριμένη ημέρα. Τα σχόλια περιττεύουν.
***

Πραγματικός πονοκέφαλος έχει γίνει για τους κατοίκους του δήμου Αμαρουσίου που βρίσκονται γύρω του το νυχτερινό μαγαζί «Cristal» στην περιοχή Δακτυλίδι. Όπως ισχυρίζονται οι κάτοικοι με επιστολή τους, από το 2006 το Πρωτοδικείο Αθηνών έχει αποφασίσει το σφράγισμα του μαγαζιού, αλλά με διάφορα νομικά τεχνάσματα αυτό συνεχίζει την αδιάκοπη λειτουργία του. Ότι κάτι δεν πάει καλά είναι βέβαιο. Όλοι εντοπίζουν τις παρανομίες, αλλά όλοι υπογράφουν περί της νομιμότητάς τους. Οι φήμες οργιάζουν. Ακούγονται πολλά για τις σχέσεις του επιχειρηματία με υπαλλήλους του δήμου που «φροντίζουν» να ξεπερνάει κάθε πρόβλημα. Μου λένε και ονόματα, αλλά πρέπει πρώτα να το διασταυρώσω. Εδώ θα είμαστε.
***

Μπορεί τον Αύγουστο ο κόσμος να ήταν στις παραλίες, αλλά τα φορτηγά ενός εργολάβου δεν έκαναν ούτε μία μέρα διακοπές. Με τη σύμφωνη γνώμη του δήμου Νίκαιας ή τουλάχιστον την πλήρη ανοχή του, από το λατομείο Καραμπίνη, που βρίσκεται ανενεργό στην περιοχή, έγινε εξόρυξη δεκάδων τόνων αδρανών υλικών. Την καταγγελία την έκανε ο δημοτικός σύμβουλος Βαγγέλης Κίτσος. Ο εργολάβος κέρδισε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, χωρίς φυσικά ο δήμος, αφού ο χώρος είναι δημοτικός, να εισπράξει ούτε μισό ευρώ. Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ακούστηκαν πολλά και περίεργα. Ο αντιδήμαρχος Γιάννης Αγγελινιάδης είπε ότι «για να μεταφέρουμε τα βράχια ώστε να καθαρίσει ο χώρος, πρέπει να πληρώσουμε δεκάδες εκατομμύρια. Ο άνθρωπος τα πετάει τσάμπα!». Καταλάβατε; Η πλήρης ασυδοσία. Αντιλαμβάνεστε φυσικά ότι ο καλός εργολάβος πουλάει τα υλικά για επιχωματώσεις. Λεφτά από δω, λεφτά από κει όλο και κάτι περισσεύει για κάποιους.
***

Ανέλαβε πάλι καθήκοντα ο Κώστας Αναστόπουλος, ως δήμαρχος Ύδρας. Ο Κωστής είχε εκπέσει από το αξίωμά του, ύστερα από ένσταση που είχε υποβάλει ο αντίπαλός του Άγγελος Κοτρώνης στο Εκλογοδικείο. Η ένσταση είχε γίνει δεκτή και δήμαρχος ανέλαβε ο Κοτρώνης. Ο τέως δήμαρχος όμως προσέφυγε στο ΣτΕ, όπου και δικαιώθηκε. Ο Αναστόπουλος θα εισπράξει και όλους τους μισθούς που θα έπαιρνε εάν ήταν δήμαρχος από τον Γενάρη. Φανταστείτε τώρα τι θα γίνεται στα δημοτικά συμβούλια από δω και πέρα. Μέχρι και τους λογαριασμούς των κινητών τηλεφώνων πλήρωναν με λεφτά του δήμου. Έτσι λέει η έκθεση.
***

Σε ένα απέραντο εργοτάξιο έχει μετατραπεί η κεντρική λεωφόρος που οδηγεί στον δήμο Αγίων Αναργύρων, εξαιτίας της κατασκευής του προαστιακού σιδηροδρόμου. Οι καταστηματάρχες τραβάνε τα μαλλιά τους από την εγκατάλειψη της περιοχής, που έχει ως αποτέλεσμα να μην μπαίνει πελάτης για να ψωνίσει. Οι εργολάβοι που έχουν αναλάβει το έργο συμπεριφέρονται ως «νονοί», αφού η δημοτική αρχή δεν λέει κουβέντα.
***

Με ισχυρές κομματικές προσβάσεις αποδεικνύεται ο δημοτικός σύμβουλος του δήμου Δάφνης και επικεφαλής της αντιπολίτευσης Γιώργος Δαουλάρης. Με τρία πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, πρώην υπουργούς, μου είπαν ότι συναντήθηκε στη γνωστή καφετέρια της περιοχής «Εμπόριο», προκειμένου, όπως είναι φυσικό, να τους βοηθήσει στην προεκλογική περίοδο. Η Δάφνη είναι ένας μικρός δήμος που λίγοι του δίνουν μεγάλη εκλογική σημασία. Η διοίκηση του δήμου έχει εκλεγεί με τη σημαία της Νέας Δημοκρατίας, αλλά για τους δικούς του λόγους ο τοπάρχης Μιχάλης Σταυριανουδάκης στηρίζει μόνο τους υποψηφίους που προέρχονται από την «αγία οικογένεια».
***

Σε εκκρεμότητα βρίσκεται ακόμη ο καταλογισμός που έχει κάνει το Ελεγκτικό Συνέδριο στην προηγούμενη διοίκηση του δήμου Γλυφάδας, επί των ημερών Λανδράκη. Μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Απομένει η καθαρογράφηση για να κοινοποιηθούν τα φύλλα ελέγχου στη ΔΟΥ της περιοχής. Το μεγαλύτερο ποσό θα το πληρώσει ο Στελάρας, εάν φυσικά τελεσιδικήσει διοικητικά η απόφαση. Τη νεκρή περίοδο που έζησε ο δήμος επί τέσσερα χρόνια κατά τη θητεία του Τρίγκα, δυστυχώς, τη ζει και σήμερα κατά τη θητεία του Σαράντη. Το κακό στην υπόθεση αυτή είναι ότι δεν υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ. Όπου φτωχός και η μοίρα του.
***

Μου έστειλαν μια κασέτα που περιέχει συνομιλίες δύο ανδρών. Ο ένας είναι υπάλληλος της τεχνικής υπηρεσίας και ο άλλος δημοτικός σύμβουλος. Από την κουβέντα προκύπτει αβίαστα ότι οι πρωταγωνιστές έχουν άμεση σχέση με τον δήμο Μεταμόρφωσης. Φυσικά οι διάλογοι μπορεί να είναι κατασκευασμένοι, για να εκθέσουν κάποιους. Εάν δεν είναι κατασκευασμένοι, ο Εισαγγελέας έχει τον λόγο. Δεν πρόλαβα να τη δώσω να την ακούσουν κάποιοι που γνωρίζουν πρόσωπα, πράγματα και φωνές. Η υπόθεση είναι πολύ σοβαρή, εάν είναι αληθινή.
***

Άκρα σιωπή επικρατεί στον δήμο Αχαρνών για τα εκατομμύρια ευρώ που εκταμιεύτηκαν από τον λογαριασμό του δήμου προεκλογικά, αλλά χωρίς εντολή της οικονομικής υπηρεσίας. Την καταγγελία την είχε κάνει η νέα διοίκηση. Από τότε μέχρι σήμερα, ρωτάω κάθε μέρα, αλλά κανείς δεν φαίνεται να θέλει να κουβεντιάσει αυτήν την ιστορία. Τι συμβαίνει, δήμαρχε; Ήταν αλήθεια ή όχι;

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Μέσα σʼ αυτά είχαμε και τον νέο όρο περί ασύμμετρης απειλής. Να δω με την ασύμμετρη διαπλοκή που συμβαίνει σε όλους τους δήμους της χώρας πότε θʼ ασχοληθεί κάποιος ευπατρίδης εισαγγελέας. Κάλλιο δήμαρχος μία τετραετία παρά βουλευτής δώδεκα χρόνια.

***
Αύριο, Δευτέρα, οι γονείς των μαθητών της Ευαγγελικής Σχολής Νέας Σμύρνης θα πάνε στο σχολείο να γράψουν τα παιδιά τους. Ελπίζουμε το μνημόνιο που αναφέραμε πριν από έναν μήνα, ότι δεν έχει υπογραφεί από τους καθηγητές, τώρα να είναι τακτοποιημένο, διαφορετικά δεν θα μπορούν να γίνουν εγγραφές. Το τι θα επακολουθήσει σε μια τέτοια περίπτωση δεν θέλουμε να το σκεφθούμε, γιατί οι γονείς… τα έχουν πάρει στο κρανίο με όλη αυτή την κατάσταση.
Αλήθεια, η αρμόδια προϊσταμένη, κ. Καζακοπούλου, που είναι υπεύθυνη για το θέμα αυτό, τι έχει κάνει; Έχει μεριμνήσει για την υπογραφή του μνημονίου ή περιμένει να… ακούσει τις φωνές των γονέων για να παρέμβει;


Σχολιάστε εδώ