Από… Αμερικής θεός σώζει τις αγορές

Την ίδια ώρα, οι «σκληροί» τραπεζίτες της Φρανκφούρτης εξετάζουν πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να «παγώσουν» τις σχεδιαζόμενες αυξήσεις επιτοκίων, δίνοντας ανάσες στις αγορές και τους δανειολήπτες.

Ενώ μέχρι πριν από λίγες μόλις ημέρες κορυφαίοι τραπεζίτες της Fed έλεγαν ότι αυτή θα παρέμβει μόνο αν γίνει… μακελειό, φαίνεται ότι η ταχεία εξάπλωση της κρίσης που άρχισε από την αγορά στεγαστικών δανείων υψηλού κινδύνου στις ΗΠΑ τους έπεισε ότι το «μακελειό» έχει αρχίσει και απαιτείται μια άμεση παρέμβαση. Έτσι, αιφνιδιαστικά ανακοινώθηκε την Παρασκευή ότι μειώνεται κατά μισή μονάδα, στο 5,75%, το προεξοφλητικό επιτόκιο (discount rate) με το οποίο η Fed παρέχει δάνεια στις εμπορικές τράπεζες.

Πάντως, οι αμερικανοί τραπεζίτες άφησαν αμετάβλητο το βασικό ομοσπονδιακό επιτόκιο δανεισμού με το οποίο οι τράπεζες αντλούν ρευστότητα από τη Fed για να δανείζουν άλλες τράπεζες στη διατραπεζική αγορά. Όπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη, αυτό σημαίνει ότι η Fed θέλει να φανεί συνεπής με τη γραμμή που ακολουθούσε ως τώρα, προτάσσοντας την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, αλλά ταυτόχρονα να προσφέρει στο σύστημα την αναγκαία ρευστότητα, ώστε να μη μεταδοθεί στην πραγματική οικονομία η πιστωτική κρίση.

Να σημειωθεί ότι στην κορύφωση της κρίσης ρευστότητας, οι τράπεζες αδυνατούσαν να βρουν κεφάλαια από τη διατραπεζική αγορά με ικανοποιητικούς όρους και σε διάρκεια άνω των δύο εβδομάδων, ένδειξη και αυτή του κλονισμού της εμπιστοσύνης.

Για την ελληνική αγορά, τονίζουν τραπεζίτες και χρηματιστές, η διεθνής κρίση δεν ήταν ιδιαίτερα απειλητική, καθώς τα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών δεν περιλαμβάνουν μεγάλου ύψους χορηγήσεις ή τοποθετήσεις υψηλού ρίσκου, ενώ και οι όποιες απώλειες των επενδυτών από την πτώση των τιμών στο ΧΑ πέφτουν κατά κύριο λόγο στις πλάτες των ξένων θεσμικών επενδυτών, δεδομένου ότι οι έλληνες ιδιώτες επενδυτές στην πλειονότητά τους απέχουν από την αγορά μετά το πάθημα του ’99.

Μάλιστα η κρίση είναι πολύ πιθανό να έχει και ορισμένες θετικές συνέπειες για τους έλληνες δανειολήπτες. Μια μείωση επιτοκίων και από την ΕΚΤ δεν πρέπει να θεωρείται πιθανή, αλλά αν επαληθευθούν οι προβλέψεις των αναλυτών και της προθεσμιακής αγοράς επιτοκίων, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προσφέρει σε τράπεζες και δανειολήπτες σημαντικές «ανάσες», αναβάλλοντας μέχρι νεωτέρας την προγραμματισμένη για τον Σεπτέμβριο νέα αύξηση του βασικού της επιτοκίου στο 4,25%.

Ν. Χ.


Σχολιάστε εδώ