Η Μπόινγκ τα πήρε όλα από τον Λιακουνάκο!

Το πρώτο πλήγμα όμως, δηλαδή η αφαίρεση εκπροσώπησης, ακολούθησε δεύτερο, ισχυρότερο. Το παρουσιάζει, κατ’ αποκλειστικότητα και πάλι, το «Π». Η Boeing, με νέα επιστολή της (29/3/07), με υπογραφή του John Picckerel Jr., Manager International Acquisition και ταυτότητα εγγράφου 07-102577-DH-GRC, ειδοποιεί την AXXON ότι διακόπτει τη μακρόχρονη σύμβαση 035Α/03 που είχε μαζί της και αφορούσε τεχνική υποστήριξη και ανταλλακτικά. Για του λόγου το αληθές παρουσιάζουμε και το σχετικό έγγραφο.

Οι στρατιωτικοί κύκλοι εικάζουν ότι, πέραν του πλήγματος στο γόητρο της ενταύθα εταιρείας, αυτό σημαίνει και μεγάλη οικονομική ζημία γιατί, ως γνωστόν, αυτό καθαυτό το υλικό καμιά φορά δεν «αφήνει» (κυρίως όταν πρόκειται να δοθούν μιζούλες), αφήνει όμως και παρααφήνει το άρμεγμα των ανταλλακτικών. Και πάλι το θέμα αποσιωπήθηκε… Δεν είμαστε δα, τόσο εγωιστές που να θεωρούμε τους εαυτούς μας κορυφαία «τσακάλια», ώστε να είμαστε οι μόνοι που οσμισθήκαμε και αποκτήσαμε το έγγραφο. Κάτι φαίνεται να αλλάζει στη γεωγραφία των εκπροσωπήσεων. Εμείς, επειδή ουδέποτε υπήρξαμε συνεργάτες της AXXON και πιστεύουμε ότι ούτε κάποιος από τους ρεπόρτερ μας στον τομέα της άμυνας υπήρξε (ποιος ξέρει;), αλλά ασκούσαμε πάντοτε κριτική στον όμιλο, έχουμε το δικαίωμα να εκφράσουμε τη λύπη μας στον κ. Λιακουνάκο.

Η συμπάθειά μας γίνεται μεγαλύτερη αν αληθεύει η πληροφορία ότι και η Lockheed – Martin – Raytheon τού απέσυρε την εμπιστοσύνη για τα πυραυλικά συστήματα MLRS, Patriot κ.ά., καθώς επίσης γιατί το ηλεκτρονικό σύστημα του στρατού, για το οποίο η AXXON-Sonac έλαβε παχυλή προκαταβολή, δεν «περνάει» με τίποτα, δεν παραλαμβάνεται λόγω σοβαρών παρεκκλίσεων. Όντως, κάτι αρχίζει ν’ αλλάζει στη γεωγραφία και τα… τοπωνύμια των αντιπροσώπων. Αν πάμε μια εικοσαετία πίσω, βαρόνοι του συστήματος ήσαν οι Κουντούρης (Avionic), Μπόικος, Κωνσταντινίδης, Δαλέζιος (είναι ενεργός ακόμη), Καραγιάννης. Τους διαδέχθηκαν οι AXXON, Kestrel, Space, Χούμπαυλης, Χατζημηνάς. Ο τελευταίος, όπως ακούγεται, έχει σοβαρά προβλήματα με την ΙΤΤ. Μια άλλη γενιά έρχεται. Φυσικός νόμος…

Σημειώνουμε και κάτι άλλο. Τον λυσσώδη πόλεμο που γίνεται κατά του κ. Μεϊμαράκη, υπουργού Άμυνας, γιατί αρνείται να περάσει ελαττωματικά υλικά (ίδετε Awacs, άρματα, υποβρύχια, μαχητικά Μ-200-5 και F-16, ηλεκτρονικό πόλεμο κ.ά.) και δεν προχωρά σε πραγματοποίηση μεγάλων εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Για το πρώτο, πολύ καλά κάνει ο υπουργός και μπράβο του. Το ότι λειτουργούν επιτροπές που έχουν στυλώσει τα πόδια είναι επίτευγμα. Ίσως αν ήταν ο Μεϊμαράκης υπουργός από το 2004 δεν θα παραλαμβάνονταν αμφιλεγόμενα υλικά, όπως τα ραντάρ TPQ-37 κ.ά.

Για το δεύτερο, τα μεγάλα προγράμματα, δεν είναι αποκλειστικά υπεύθυνος ο υπουργός αλλά η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός. Είναι πολιτική και τις επιπτώσεις της, που πιθανώς να είναι σοβαρές, θα τις αναλάβει το κόμμα της ΝΔ, που είναι τώρα στην εξουσία. Οι Τούρκοι διεκδικούν ωμά το μισό Αιγαίο, γράφουν «Τα Νέα» (16/4/07). Αυτοί, όμως, μπορεί να έχουν άλλα κατά νου. Ο κ. Μεϊμαράκης, επειδή την πάτησε οικτρά στην πρώτη προμήθεια που υπέγραψε, μη νομίζει ότι αρνούμενος να προχωρήσει σε άλλες δεν θα του πουν τίποτε για μίζες, οπότε όλα είναι καλά γι’ αυτόν. Η αξία και η ικανότητα του υπουργού είναι να προχωρεί με τα μάτια δεκατέσσερα και μαστίγιο στο χέρι. Καλός ιππέας δεν είναι αυτός που δεν καβαλάει στο άλογο, φοβούμενος μήπως πέσει… Όσον αφορά τον κ. Βασιλάκο, ας μην αυταπατάται να θεωρεί τον εαυτό του επιτυχημένο όταν δεν ξοδεύει 1 σεντ. Επιτυχημένος θα είναι όταν, ξοδεύοντας όσα πρέπει με πλήρη διαφάνεια, κατορθώνει να συντηρεί τουλάχιστον, έναν στοιχειωδώς αξιόμαχο στρατό. Δεν μπορεί να αγνοεί επείγουσες ανάγκες που του επισημαίνουν τα επιτελεία, ούτε να βαλτώνει διαδικασίες όπως αυτές της εκκαθάρισης πραγματοποιηθέντων αντισταθμιστικών ωφελημάτων.

Το να γράφουν όμως διάφορα «παπαγαλάκια» ότι ο Μεϊμαράκης είναι το κόκκινο πανί για τους Αμερικανούς, Γάλλους κ.λπ., γιατί δεν κάνει χοντρές προμήθειες, είναι απολύτως ψευδές. Οι ενταύθα αντιπρόσωποί τους συγχύζονται… Αυτά τα σχόλια καλά θα κάνει ο υπουργός να τα γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του.

Σε έναν τομέα όμως, ο υπουργός και ο γενικός γραμματέας Εξοπλισμών φέρουν μεγάλη ευθύνη.

Στο ότι έχουν παγώσει πολύ μικρά προγράμματα, που αφορούν στη φυσική ροή ζωής του στρατεύματος και την προμήθεια υλικών που σχετίζονται με την ασφάλεια προσωπικού και υλικού.

Δεν χρειάζεται να τα αναφέρουμε. Μια ματιά στον κατάλογο του ΕΜΠΑΕ θα πείσει. Στα παράπονα, που μας διατύπωσαν στελέχη, εμείς απαντάμε: Τι κάνουν οι αρχηγοί; Επαφίενται στην άρνηση του κ. Βασιλάκου και σιωπούν; Έχουν κι αυτοί ευθύνες…


Σχολιάστε εδώ