Βυζάντιον

Μετά με προέτρεψε να βρω ερωμένη. Ανταπάντησα πως το μέλλον μου είναι στην ταράτσα και στα κελιά του Μαλανδρινού. Διόλου άσχημα. Είσαι κατά βάση με άνδρες, συζητάς συνέχεια για μπάλα και δεν προβληματίζεσαι πού θα πας του Αγίου Πνεύματος. Ρε, λες να είμαστε εμείς μέσα και οι τύποι στο Μαλανδρινό να απολαμβάνουν την αυθεντική μορφή ελευθερίας;

Εμένα με έχει φάει η φτώχεια και με τρώει η ζήλια. Φίλη μου επισκέφθηκε πολύ γνωστή δημοσιογραφική κατοικία των βορείων προαστίων και έφυγε με ένα σακούλι φθόνο, που το άφησε έξω από την πόρτα μου. «Προκόπιε, πρέπει να το δεις για να το πιστέψεις. Υπάρχει υπηρετικό προσωπικό, κάτι που βέβαια είναι λογικό για το μέγεθος της κατοικίας. Το ωραίο είναι πως όλες οι κοπέλες, τουλάχιστον οι τέσσερις που είδα εγώ, είναι ντυμένες με στολή υπηρέτριας». Η πληροφορία δεν με εξέπληξε, αντιθέτως επιβεβαίωσε την εκτίμηση που τρέφω για τον συγκεκριμένο συνάδελφο. Ο ίδιος, όπως και μερικοί ακόμα, μεγαλώνουν τα παιδιά τους με μια εξαιρετική αίσθηση πολιτικής ορθότητας. Θα μεγαλώσει κάποτε το παιδί και θα διηγείται στους φίλους του στη Μανίλα: «Οι Έλληνες είναι υπέροχοι. Εγώ και η μαμά μου ζούσαμε σε ένα σπίτι και η κυρία μου φερόταν λες και είμαι παιδί της».
••••

Είμαι βέβαιος πως δεν το γνωρίζετε, αλλά ο εκδότης με πληρώνει για να σας το πω εγώ. Τις τελευταίες ημέρες ο Εισαγγελέας διερευνά τον τρόπο με τον οποίο ο ΟΠΑΠ διαθέτει τα διαφημιστικά κονδύλια και τις χορηγίες. Εδώ δεν γελάνε απλώς, σωριάζονται ημιλιπόθυμοι με σπασμούς. Διότι, εντάξει, ίσως να αναδειχθεί η προνομιακή μεταχείριση που έχουν συγκεκριμένες εκδόσεις. Μετά όμως; Θα βάλει χέρι ο Εισαγγελέας στο εργοστάσιο παραγωγής ρουσφετιών του υπουργείου Οικονομικών και του υφυπουργού Αθλητισμού; Και να θέλει, δεν γίνεται. Από πού και ως πού, για παράδειγμα, θα είναι σκανδαλώδης η χορηγία σε επαρχιακό σκυλάδικο που μπορεί να λειτουργεί και ως πολιτιστικό κέντρο; Η απόδοση για λευκό πόρισμα είναι 1.05, μετά βίας 1.10, κοινώς δεν πρόκειται να βγει τίποτα απολύτως.
••••

Αν έχει δίκιο ένας σοβαρός βουλευτής της ΝΔ με τον οποίο συνομιλούσα στην αρχή της εβδομάδας, αυτήν τη στιγμή ο Σάββας Τσιτουρίδης δεν βρίσκεται στην κυβέρνηση. Η αποπομπή του θα γίνει με διαρροή από το Μαξίμου, που θα διευκρινίζει πως ο υπουργός απομακρύνθηκε όχι επειδή του αποδίδεται πολιτική ευθύνη, αλλά επειδή δεν θα μπορούσε να ανοίξει τη συζήτηση για το ασφαλιστικό. Το γράφω όπως μου το είπε και ουδεμία ευθύνη φέρω. Άλλωστε, το θέμα της συζήτησής μας ήταν άλλο: πώς θα γίνει να βρούμε εισιτήρια για τον τελικό του Champions League; Άνετα. Μαζί με το Άγιο Δισκοπότηρο και τον θησαυρό του Σολομώντα. Προσέξτε τώρα, γιατί υπάρχει και πολιτική διάσταση στο θέμα. Η UEFA αποφάσισε ότι στο ελληνικό κοινό θα διατεθούν μόλις 4.600 εισιτήρια. Οι τυχεροί αναδείχθηκαν με κλήρωση που πρέπει να ήταν τίμια, γιατί ο περιπτεράς μου βρέθηκε με εισιτήριο και εγώ με μία αρνητική απάντηση. Ο βουλευτής, λοιπόν, έκανε τη ντροπή φιλότιμο και τηλεφώνησε στα εν Ελλάδι γραφεία χορηγού της διοργάνωσης. Διατηρεί εκεί μία παλαιά γνωριμία και είπε να δοκιμάσει.
Ακούστε τι έμαθε. Οι χορηγοί βομβαρδίζονται από αιτήματα υπουργών για τη χορήγηση εισιτηρίων. Είναι, μάλιστα, από τις ελάχιστες περιπτώσεις όπου οι υπουργοί τηλεφωνούν οι
ίδιοι και δεν αναθέτουν τον άχαρο ρόλο στη γραμματέα τους. Αποτέλεσμα; Κάποιοι πήραν εισιτήριο. Ένα, όχι δύο. Όσοι δεν τα κατάφεραν μπορούν να φιλοξενηθούν στις «σουίτες» της τηλεόρασης. Θα σκάσω από τη ζήλια μου.
••••

Αν δεν το καταλάβατε, η μεγαλύτερη επιτυχία που κατέγραψε η χώρα σε επίπεδο διεθνούς παρασκηνίου είναι η απόφαση της UEFA που στέλνει την Εθνική να παίξει στην Κρήτη με κόσμο, ως τιμωρία για τα αίσχη στον αγώνα με την Τουρκία. Ουσιαστικά η απόφαση λέει ότι μπορείς να κάνεις τον κανίβαλο, αλλά μην το κάνεις και στην πρωτεύουσα, πήγαινε και λίγο πιο έξω. Κάθισα και το έψαξα και απαίτησα να μη μου πουν τα ίδια που λένε στις αθλητικές εφημερίδες. Με ενημέρωσαν, λοιπόν, πως μπορεί να μέτρησαν οι καλές σχέσεις της ΕΠΟ με τον Πλατινί, αλλά βοήθησε, όσο δεν φαντάζεστε, η στάση της τουρκικής ομοσπονδίας και του τούρκου αντιπροέδρου της UEFA. Κοινώς αν οι Τούρκοι
αποφάσιζαν να κάνουν παράσταση «πολιτικής αγωγής», ο επόμενος εντός έδρας αγώνας της εθνικής θα ήταν στον αρκτικό κύκλο με την ΕΠΟ να μοιράζει γαλανόλευκες σημαίες σε Εσκιμώους και ταράνδους.
••••

Γυρίζω, λίγο, στα ομόλογα. Όταν έγινε γνωστό το περιεχόμενο της σύμβασης με την JP Morgan, η μισή Βουλή έψαχνε άνθρωπο που να καταλαβαίνει τι γράφει και τι ακριβώς σημαίνει. Βρήκα και εγώ. Διάβασε την παράγραφο για τα επιτόκια και μου είπε πως καλύτερα το Δημόσιο να κατέβαινε σε παπατζή στο Μοναστηράκι και να ακουμπούσε εκεί το χρήμα. Θα είχε περισσότερες ελπίδες.
••••

Ρήσεις μεγάλων ανδρών. Η εξής μία: βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας με επίθετο που αρχίζει από «Σ» χαρακτήρισε τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ ως τη γυναίκα με σώμα και πρόσωπο Άννας Διαμαντοπούλου και μυαλό Κατερίνας Παπακώστα. Εγώ θα έβαζα και την Ελένη Κούρκουλα για το πολιτικό μέλλον.
••••

Γιατί πάω και μπλέκω με αηδίες που σερβίρονται με επένδυση σοβαρότητας; Προφανώς επειδή εκεί αντικατοπτρίζεται και η προσωπική μου ζωή. Μην αρχίσω τα υπαρξιακά, να σας πω τα υπαρκτά. Έχει κυκλοφορήσει ένα βιβλίο που το υπογράφει κάποιος John X. Το βιβλίο περιγράφει επίθεση των ΗΠΑ σε Ελλάδα και Τουρκία με σκοπό τα πετρέλαια του Αιγαίου. Ούτε το βιβλίο ούτε ο συγγραφέας είναι καινούργιοι στα πράγματα. Η ιστορία έχει γραφτεί εδώ και καιρό, όταν ο συγγραφέας συνταξιοδοτήθηκε από την ενεργό πολιτική -μου είπαν ποιος είναι, δεν έχει σημασία να το αναφέρω εδώ. Θέλω, όμως, να σταθώ στην καρδιά της ιστορίας, επειδή αρχίζει και πλέκεται πάλι το γνωστό πουλόβερ με τα πετρέλαια του Αιγαίου. Το μοναδικό γνωστό κοίτασμα πετρελαίου στο Αιγαίο είναι στη Σαντορίνη, βγαίνει από το Sea Diamond και ελπίζω σύντομα να εξαντληθεί. Για τα υπόλοιπα δεν ξέρουμε τίποτα. Ρώτησα έναν από τους επιφανέστερους καθηγητές, ειδικό στην άντληση πετρελαίου. Μου είπε πως στο Αιγαίο ούτε σοβαρές έρευνες έχουν γίνει ούτε υπάρχει ουσιαστική εικόνα. Υπάρχουν ενδείξεις τόσο θολές, που οι επιστήμονες ακόμα δεν συμφωνούν αν αξίζουν τα λεφτά που πρέπει να πέσουν στον βυθό για να πάρουμε απαντήσεις. Τώρα να ξαναρωτήσω τι γίνεται με τα πετρέλαια της Tassos Oil ή θα φέρω κανέναν σε δύσκολη θέση;
••••

Αφού την περασμένη εβδομάδα αθλητική εφημερίδα διέθεσε ταινία του Κώστα Γκουσγκούνη, νομίζω πως ήρθε η ώρα να κάνουμε και εμείς την υπέρβαση, επιτέλους ο εκδότης να αφήσει τις παραδοσιακές εμμονές του και να απογειωθούμε κυκλοφοριακά. Δηλαδή θα υπάρξει πρόβλημα αν μοιράσουμε το αριστούργημα «Σκύψε, Ευλογημένη»; Είναι μία παραγωγή του Μεγάλου Μπέρτο (από το Μπερτολούτσι;) και τα έχει όλα: θρησκευτικό στοιχείο, περιπέτεια, έρωτα και ρεαλισμό. Το κυριότερο: ως εφημερίδα ξέρεις τι ακριβώς έκανε το δεξί χέρι του αναγνώστη πριν αρχίσει να γυρίζει τις σελίδες σου. Ακόμα και τότε, εμείς θα τηρούμε κάποια προσχήματα, ενώ στον αθλητικό Τύπο θα έχουν φτάσει στα άκρα. Μαζί με την εφημερίδα θα παίρνεις και τη Μολδαβή που διαφημίζεται αβάδιστη και αγαλμάτινη στις τελευταίες σελίδες. Οι εταιρείες στοιχήματος να είναι καλά, μαζί με τα ηλεκτρονικά καζίνο, και τα λεφτά βρίσκονται.
••••

Αγνοώντας τα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη που υπηρετούμε ως εφημερίδα, πήγα και παρακολούθησα τη ροκ όπερα Jesus Christ Super Star ή, όπως είχε μεταφραστεί παλαιότερα στα ελληνικά, «Ιησούς Χριστός υπέρλαμπρον άστρον». Στις αρχές του ’70 η χούντα είχε απαγορεύσει την προβολή της ταινίας. Μετά ο μακαριστός Σεραφείμ είχε απαγορεύσει τη θεατρική διασκευή. Τριάντα χρόνια μετά, ο Ιωαννίδης και ο Σεραφείμ έχουν αναθέσει καθήκοντα στη συμπαθέστατη κυρία Λουκά και σε κάποιους νεαρούς που με ρωτούσαν αν είμαι Έλληνας, αν αγαπώ τον Χριστό και αν γνωρίζω ότι υπηρετώ τον διεθνή σιωνισμό. Μεταξύ μας, δεν ήμουν σε θέση να απαντήσω κατηγορηματικά σε καμία από τις ερωτήσεις. Εκείνη την ώρα χάζευα την έλευση του Γιώργου Βουλγαράκη, του μοναδικού πολιτικού στελέχους που ήρθε στο θέατρο. Υποθέτω πως διέθετε και την τεχνογνωσία του πώς είναι να σε σταυρώνουν και στο τέλος να τη γλιτώνεις με ελαφρά πηδηματάκια προς άλλο υπουργείο. Επειδή, λοιπόν, πολιτικοί δεν κυκλοφορούν εκεί και η παράσταση είναι σπουδαία, σας προτρέπω να τη δείτε. Υποθέτω πως όλη η κυβέρνηση θα εμφανιστεί στο Badminton τον Σεπτέμβριο, όταν ανέβει το Mama mia.

Προκόπιος


Σχολιάστε εδώ