Η συνέρευνα φέρει την συνεκμετάλλευση του Αιγαίου

Την επομένην, 27 Μαρτίου, πρωϊνή καθημερινή εφημερίς, υπό τον παραπειστικό τίτλον «Σε καλό δρόμο η κατάργηση βίζας πρός ΗΠΑ» (άλλα λόγια ν’ αγαπιώμαστε) ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «αποπλέει σήμερα το ωκεανογραφικό σκάφος ”Αιγαίο” του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, που έχει μισθωθεί από το πανεπιστήμιο του Αμβούργου και θα προχωρήσει σε ανέλκυση υποβρυχίων σεισμογράφων, που είχαν ποντισθή στην ελληνική υφαλοκρηπίδα τον περασμένο Μάιο. Η ελληνική κυβέρνηση έχει δώσει σχετική άδεια και στο πλοίο θα επιβαίνουν ερευνητές από την Ελλάδα, την Γερμανία, την Τουρκία και την(…) Βενεζουέλα». (!) Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κ. Μπακογιάννη είπεν ότι η παρουσία τούρκου επιστήμονα «δεν έχει καμιά σχέση με τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Την ιδία ημέρα, τα «κυριαρχικά μας δικαιώματα» παρεβιάσθησαν από εξοπλισμένα τουρκικά αεροπλάνα που επιχείρησαν πτήσεις υπεράνω των ελληνικών νήσων Καλόγερος, στο μέσον του Αιγαίου και Αγαθονήσι στα Δωδεκάνησα. Τα νησαία αυτά εδάφη της ελληνικής επικρατείας έχουν τεραστία γεωπολιτική σημασία καθώς διαθέτουν ακέραια χωρικά ύδατα, σημαντική υφαλοκρηπίδα και τεραστία ζώνη αποκλειστικής εκμεταλλεύσεως. Δυστυχώς η αβελτηρία του κράτους των Αθηνών τα έχει εγκαταλείψει.

Δεν εγνώσθη εάν η κ. Μπακογιάννη αεροβατούσε κατά τις τουρκικές πτήσεις αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που σκάφη «μισθωμένα» από… Γερμανούς κάνουν σεισμικές έρευνες στο Αιγαίον, παρουσία των τούρκων παρατηρητών, ούτε βεβαίως που τουρκικά μαχητικά αεροπλάνα παραβιάζουν το ελληνικό έδαφος ατιμωρητί.

Την περασμένη άνοιξιν το ερευνητικό σκάφος ΠΟΣΕΙΔΩΝ του Πανεπιστημίου του Βερολίνου διεξήγαγε σεισμικές έρευνες στο Κρητικόν Πέλαγος και κατόπιν εντόνου διαβήματος της Αγκύρας επέβη αυτού τούρκος εκπρόσωπος, διά να παρακολουθήσει τις εργασίες. (βλ. σχ. ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ εκδόσεις Λιβάνη 2006, σελ. 232 επ.)

Βεβαίως και τότε τα λαλίστατα ΜΜΕ εποίησαν την νήσσαν, κατά το κοινώς λεγόμενον, αλλ’ αυτό δεν αλλάζει την κατάστασι: Την κοινή έρευνα επακολουθεί η συνεκμετάλλευσις, εάν πιστεύσωμε και τον κ. Στέφανον Μάνον, ο οποίος θρηνών ότι «χάσαμε μια περιουσία», κατά την προβοκάτσια της εξόδου του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Πιρί Ρέις», τον Μάρτιον του 1987 στο Αιγαίον Πέλαγος (και όχι του ΣΙΣΜΙΚ ως αναφέρει ο ανιστόρητος πρώην πρέσβης των ΗΠΑ Μπομπ Κίλι στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» 27/3/07) -υπόθεσιν που εχειρίσθησαν κατά τρόπον αξιοθρήνητον ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Καψής και ο προφητάναξ Ανδρέας Παπανδρέου- πρότεινε την συνεκμετάλλευσι των πετρελαίων του Αιγαίου από Τουρκία και Ελλάδα και το εξ αυτής… κέρδος να τοποθετείται «σε διεθνή τράπεζα» μέχρις ότου «οριοθετηθεί η υφαλοκρηπίδα». Οπότε τα λεφτά θα τα πάρει το κράτος υπέρ του οποίου θα επιδικασθή η υφαλοκρηπίδα υπό των διαιτητών.

Συχνά ο ευγενής πολιτικός μας κόσμος αναθέτει εις τρίτους την αναγνώρισι των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, τα οποία πηγάζουν από το διεθνές δίκαιον, τις διμερείς συνθήκες (μεταξύ των οποίων και της Λωζάννης του 1923 που περιορίζει την τότε νικηφόρο Τουρκία στα 3 μίλια από της ασιατικής ακτής) και από τους εθνικούς αγώνες.

Προσφάτως, η πολύπλαγκτος κ. Μπακογιάννη ζήτησε από τον υφυπουργόν Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Νίκολας Μπερνς ν’ αναγνωρίσει ότι η νήσος

«Άγιος Ευστράτιος δεν είναι αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη». Στο παρελθόν είχαμε γονυκλινείς ευχαριστίες των Σημίτη και Παγκάλου προς τους Αμερικανούς διά την απώλεια των Υμίων το 1996, ου μην αλλά του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που τον Αύγουστον 1976 προσέφυγε στο Συμβούλιον Ασφαλείας, για την έξοδο του τουρκικού σκάφους ΣΙΣΜΙΚ στο Αιγαίον και διαβεβαίωνε τους «εταίρους» μας ότι «η Ελλάς δεν σκέπτεται να επεκτείνη τα χωρικά της ύδατα πέραν των 6 μιλίων» ως έχει το δικαίωμα από το σύγχρονον Διεθνές Δίκαιον της Θαλάσσης.

Εν τούτοις, ο ακήρυκτος πόλεμος της Τουρκίας κατά της Ελλάδος συνεχίζεται αμείωτος και οι ολιγωρίες της χώρας μας δεν σταματούν. Προ ημερών ο ρώσος Πρόεδρος Βλαδίμηρος Πούτιν υπέγραψε την εγκατάσταση του ρωσικού πετρελαϊκού αγωγού Πύργου Βουλγαρίας – Αλεξανδρουπόλεως, επί του ελληνικού εδάφους και εζήτησε την συμμετοχή της ρωσικής ΓΚΑΖΠΡΟΜ στον αγωγό φυσικού αερίου Μποτάς – Ηγουμενίτσης – Ιταλίας. Δεν ευρέθη ούτε ένας παράγων της ελληνικής κυβερνήσεως να ζητήσει ως αντάλλαγμα την συμπαράστασι των Ρώσων, για την επέκτασι των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια. Ως γνωστόν, δεν είναι μόνον οι ΗΠΑ που δεν αναγνωρίζουν τα 12 μίλια στο Αιγαίον αλλά και η Ρωσία!

Απαξάπαντες όλο και κάτι αποσπούν από την Ελλάδα και αυτή παίζει συνέχεια τον ρόλον του «φρονίμου παιδιού». Μέχρις ότου θα μας ζητήσουν μερίδιον οι ξένοι κι από τις εισπράξεις του… Τουρκολίμανου! Ασφαλώς και «έξω δεν πάμε καλά».

www.ccollmer.com


Σχολιάστε εδώ