Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

Και λοιπόν, θα αναρωτηθεί κανείς; Προτιμότερο δεν είναι να καταγράφει μια μετοχή οριακές διακυμάνσεις από το να καταβαραθρώνεται μόλις το κλίμα στην αγορά γυρίσει έστω και ελαφρώς πτωτικό;

Σε πρώτη ανάγνωση η απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι θετική. Με τη διαφορά ότι αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες στη Σοφοκλέους δεν είναι παρά μια αποτύπωση του αδιεξόδου στο οποίο φαίνεται να έχουν εγκλωβισθεί διαχειριστές και επενδυτές, που ματαίως αναζητούν προς το παρόν μια κατεύθυνση.

Οι «σίγουρες» λύσεις των σημάτων που δίνουν οι διεθνείς αγορές δεν φαίνεται να προσφέρουν πολλές εναλλακτικές εσχάτως, ενώ και η συνέχιση των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων των εισηγμένων λίγο έως καθόλου επηρεάζει την εικόνα του ΧΑ.

Σε τεχνικό επίπεδο τώρα δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι ουσιαστικό, με τους αναλυτές να δίνουν ακόμα και τώρα ως «ταβάνι» τις 4.700 μονάδες και ως «κάτω άκρο» τις 4.450. Προτάσσοντας μάλιστα ως κύριους λόγους για την εκτίμησή τους αυτήν τα θεμελιώδη των εταιρειών αλλά και την έως τώρα εικόνα σε τζίρο και όγκο, που δεν άλλαξαν δραματικά και πάντως δεν «ξεφούσκωσαν» επικίνδυνα.

Εντύπωση προκαλεί στους γνωρίζοντες το γεγονός πως ακόμα και στην αγορά Παραγώγων οι συνήθως πιο ενημερωμένοι διαχειριστές και επενδυτές εμφανίζονται τουλάχιστον διστακτικοί στο να προβλέψουν τη βραχυπρόθεσμη τάση και περιορίζονται στο να συντηρούν τις θέσεις τους, ίσως με μια ελαφρά υποτίμηση στα συμβόλαια τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Συνεπώς σε μια αγορά που αν μη τι άλλο δείχνει υποτονική λογικό είναι οι εμπλεκόμενοι να τηρούν επιφυλακτική στάση και να κοιτάνε πρωτίστως να διατηρήσουν αλώβητα τα χαρτοφυλάκιά τους. Ως προς τη… «σωστή συνταγή» των επομένων ημερών; Προσοχή μεγάλη στο όποιο κλίμα ευφορίας ενδεχομένως θα προσπαθήσουν να περάσουν κάποιοι και αυξημένα αντανακλαστικά για τοποθέτηση στις πιθανές ευκαιρίες που θα αναδυθούν, με πρώτες υποψήφιες τις επιλεγμένες μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Y.Γ.: Κορρές: Από τις 27 έως τις 29 Μαρτίου θα πραγματοποιηθούν οι εγγραφές για την εισαγωγή της στο ΧΑ. Ευκαιρία για… «δυναμομέτρηση» των επενδυτών!


Σχολιάστε εδώ