«Αντιτρομοκρατικές» παράνομες δραστηριότητες της CIA

1 Η πλέον ενδιαφέρουσα συζήτηση που έγινε ποτέ στο Ευρωκοινοβούλιο ήταν εκείνη που αφορούσε την έκθεση του σοσιαλιστή ιταλού ευρωβουλευτή Τζιοβάνι Φάβα για τις παράνομες δραστηριότητες της CIA στην Ευρώπη και ειδικά για τις διευκολύνσεις στην απαγωγή και μεταφορά υπόπτων τρομοκρατίας από την Ευρώπη στις ΗΠΑ, στο Γκουαντανάμο ή σε άλλη φιλική χώρα. Βασικός πυλώνας της έκθεσης ήταν ότι «τα μέτρα που λαμβάνονται για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας δεν πρέπει να παραβιάζουν τις θεμελιώδεις αρχές και ελευθερίες των πολιτών». Αυτό βροντοφώνησε με την έκθεσή του ο ιταλός ευρωβουλευτής και πολύ σωστά έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα σ’ αυτό. Πρέπει να γίνει κατανοητό απ’ όλα τα φασιστοειδή ότι η διεθνής κοινότητα δεν είναι διατεθειμένη να ανεχθεί την παραβίαση θεμελιωδών αρχών και ελευθεριών των πολιτών, με διάφορες δικαιολογίες που εφευρίσκουν νοσηροί εγκέφαλοι. Και εάν οι δικαιολογίες αυτές ευσταθούν, υπάρχει η νομική πλατφόρμα για να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι, με πλήρη σεβασμό στα δικαιώματα των κατηγορουμένων. Έστω και αν υπάρχουν παράνομες πράξεις, αυτές δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζονται με αυθαιρεσίες. Αυτά τα διδάγματα, αυτονόητα βέβαια, προκύπτουν από το όλο πνεύμα που διακατέχει την έκθεση του ευρωβουλευτή Τζιοβάνι Φάβα. Λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της έκθεσης θα δούμε στη συνέχεια και κυρίως καθόσον αφορά τις διευκολύνσεις που προσέφερε η Ελλάδα για την πραγματοποίηση των παράνομων πτήσεων των αεροσκαφών της CIA. Η έκθεση υιοθετήθηκε από την πλειοψηφία της Ευρωβουλής με ψήφους 382 υπέρ, 256 κατά και 74 αποχές. Υπέρ της υιοθέτησης της έκθεσης ψήφισαν οι ευρωβουλευτές της Σοσιαλιστικής Ομάδας και της Αριστεράς. Ενώ λυσσώδης υπήρξε η αντίδραση των ευρωβουλευτών της Δεξιάς (του Λαϊκού Κόμματος), της γερμανικής προεδρίας, καθώς και της Κομισιόν, η οποία δεν εκπροσωπήθηκε, εσκεμμένως, στη σχετική συζήτηση, ενώ ο πρόεδρός της Μπαρόζο, ως πρωθυπουργός τότε της Πορτογαλίας και αφοσιωμένος σύμμαχος του Μπους στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», πρέπει να γνωρίζει πολλά για τις μεθόδους που επέλεξαν ο Μπους και το επιτελείο του για την «πάταξη» της τρομοκρατίας. Αυτό τόνισαν και οι ευρωβουλευτές της Ενωμένης Αριστεράς, που μίλησαν στην Ευρωβουλή, υπερασπιζόμενοι το περιεχόμενο της έκθεσης. Σημειώνουμε ότι για τη σύνταξη της έκθεσης χρειάστηκαν 12 μήνες ακροάσεων διαφόρων εμπλεκομένων ατόμων, 30 συνεδριάσεις της εξουσιοδοτημένης επιτροπής της Ευρωβουλής και επισκέψεις σε διάφορες χώρες.

2 Η έκθεση διαπιστώνει ότι η CIA πραγματοποίησε σειρά παράνομων πτήσεων, για τη μεταφορά ατόμων που ήταν ύποπτα για διάπραξη τρομοκρατικών πράξεων, από την Ευρώπη στις ΗΠΑ, στο Γκουαντανάμο (Κούβα – αμερικανικές φυλακές), στην Αίγυπτο και στη Συρία και κατονομάζει πολλές τέτοιες περιπτώσεις σύλληψης και μεταφοράς υπόπτων. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι αρνήθηκαν να συνεργαστούν με την επιτροπή της Ευρωβουλής η Αυστρία, η Ιταλία, η Πολωνία, η Πορτογαλία και βεβαίως η Βρετανία. Ειδικά για την Ελλάδα, η έκθεση αναφέρει ότι τα αεροπλάνα της CIA πραγματοποίησαν 64 στάσεις σε ελληνικούς αερολιμένες και ονομαστικά αναφέρει ποιοι ήταν οι μεταφερόμενοι για τους οποίους υπήρχαν υποψίες ότι συμμετείχαν σε τρομοκρατικές ενέργειες. Η Ελλάδα λοιπόν παρείχε διευκολύνσεις στις παράνομες δραστηριότητες της CIA και, συνεπώς, οι ελληνικές κυβερνήσεις είναι υπόλογες για συνέργια στη διάπραξη παράνομων πράξεων και είναι υποχρεωμένες να δώσουν εξηγήσεις στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη που καταδικάζει αυτές τις δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και φυσικά και άλλων χωρών. Φυσικά, είναι αδιανόητο η ελληνική κυβέρνηση να μη γνώριζε τις δραστηριότητες αυτές των αμερικανικών αεροσκαφών. Τις γνώριζε και τις ανεχόταν ή στη χειρότερη περίπτωση τις ενέκρινε. Γιατί ποτέ δεν έγινε μια συζήτηση στη δική μας τη Βουλή για τις πτήσεις της CIA και τις διευκολύνσεις εκ μέρους των ελληνικών αερολιμένων; Βέβαια, η σιωπή στην περίπτωση αυτή «είναι χρυσός». Σεμνά και ταπεινά η κυβέρνησή μας έγινε συνεργός στην καταπάτηση των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γεγονός που αποτελεί στίγμα για την Ελλάδα στην οποία γεννήθηκε η ελευθερία και ο σεβασμός προς την αξιοπρέπεια του ανθρώπου.

Αλλά εκείνο που προκαλεί κατάπληξη είναι η λυσσώδης αντίδραση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κατά της έκθεσης του Τζιοβάνι Φάβα. Γιατί τα δεξιά κόμματα των χωρών της ΕΕ θέλησαν να καλύψουν φασιστικές μεθόδους; Εύκολη είναι η απάντηση. Η Δεξιά γνωρίζει ότι στερείται ιδεολογικού εξοπλισμού έναντι των κομμάτων της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς και συνεπώς την αδυναμία της αυτή στο ιδεολογικό πλαίσιο προσπαθούν ορισμένα δικά της στελέχη να την καλύψουν με παράνομες πράξεις, όπως για παράδειγμα βία εις βάρος αντιφρονούντων, καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιορισμό ελευθεριών (δικτατορίες), ακόμα και φυσική εξόντωση αντιπάλων. Δεν μπορεί η Δεξιά να συνεργήσει στην καταδίκη των δικών της παιδιών όταν διαπράττουν παρανομίες για το «καλό της παράταξης». Και οι ενέργειες της CIA σε αυτό το πλαίσιο τοποθετήθηκαν από τους δεξιούς ευρωβουλευτές!


Σχολιάστε εδώ