Μέτρα για πολύτεκνους και χαμηλόμισθους στο κοινωνικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ

Αλλεπάλληλες οι συσκέψεις που πραγματοποιούνται σχεδόν καθημερινά για την οριστικοποίηση του τελικού κειμένου, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες:
• Δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο δημογραφικό πρόβλημα και την υπογεννητικότητα και προτείνεται η δημιουργία δικτύων προστασίας μητέρων και οικογενειών, που θα έχουν πυρήνα την υποστήριξή τους σε πολύχρονη βάση.
· Για την κοινωνική ασφάλιση, ο ν. 3029/2002 θα αποτελέσει πλατφόρμα για «πολλές επόμενες ρυθμίσεις και με περαιτέρω ενίσχυση του ΙΚΑ». Ως προς τα ασφαλιστικά ταμεία επικρατέστερη είναι η πρόταση για τη λειτουργία 3 Ταμείων Κύριας Σύνταξης και 6 έως 7 επικουρικής (από περίπου 40 που υπάρχουν σήμερα). «Να μην επανέλθουμε σε λογικές Σιούφα ή Γιαννίτση», είναι η επωδός των μελών της αρμόδιας επιτροπής, που πάντως ενισχύει την άποψη για ίδρυση επαγγελματικών ταμείων (προβλέπεται στον νόμο του Ρέππα) παράλληλα με τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση αλλά και την ιδιωτική. Στο ασφαλιστικό σύστημα υπερισχύουν μέχρι στιγμής οι απόψεις που προτείνουν μέτρα για γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των γενεών και για λιγότερη γραφειοκρατία.
Σοβαρές μεταβολές προτείνονται και για το φορολογικό σύστημα. Συγκεκριμένα, μεταξύ των μέτρων που έχουν προκριθεί και δεν αναμένεται να αλλάξουν μέχρι την οριστικοποίηση του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ είναι:
• Η μείωση των συντελεστών στα επενδυόμενα κέρδη.
• Η διατήρηση των συντελεστών στα μη επενδυόμενα κέρδη.
• Η φορολόγηση επιχειρηματιών σε συνδυασμό με τη φορολόγηση των επιχειρήσεων.
Όπως υποστηρίζεται από αρκετούς από τους «αρχιτέκτονες» του προγράμματος, η ανεύρεση πόρων για άσκηση κοινωνικής πολιτικής μπορεί να προέλθει μόνο από την ανάπτυξη και το (δίκαιο) φορολογικό σύστημα.
Ως προς την εισοδηματική πολιτική, οι προτάσεις και τα μέτρα που έχουν κατατεθεί επικεντρώνονται στη θέση «αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης» και τώρα κοστολογείται ο καθορισμός του ελάχιστου εγγυημένου επιπέδου διαβίωσης, αν για παράδειγμα η πρόταση θα μιλά για 700 ή 1.000 ευρώ, καθώς και ο προσδιορισμός της πηγής άντλησης των σχετικών πόρων.
Ιδιαίτερης σημασίας θα είναι το γεγονός τυχόν οριστικοποίησης πρότασης, σύμφωνα με την οποία:
• Άνεργοι και χαμηλόμισθοι-χαμηλοσυνταξιούχοι θα απαλλαγούν από τη συμμετοχή που τώρα έχουν στην ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη.
Ήδη, εν όψει και του προεκλογικού κλίματος που το ΠΑΣΟΚ καλλιεργεί με όλα τα μέσα και στελέχη του διοχετεύουν «με βεβαιότητα» ότι οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν τον Μάιο, το πρόγραμμα που θα ανακοινώσει ο κ. Παπανδρέου «απέχει πολύ από νεοφιλελεύθερες απόψεις», σύμφωνα με ορισμένους συντάκτες του που αφήνουν αιχμές για συναδέλφους τους ότι συνέκλιναν σε κεντρικά πολιτικά ζητήματα με τις θέσεις και την πολιτική της ΝΔ.
ΔΕΚΟ – Δημόσιο
Υπέρ της λειτουργίας μιας δημόσιας διοίκησης αποτελεσματικής και ανεπηρέαστης από τις όποιες κυβερνητικές αλλαγές, θα είναι η βασική θέση του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες μας η αναφορά στη δημόσια διοίκηση θα είναι «γενικώς μαζεμένη και προσεκτική», ενώ θα αφιερώνεται μεγάλο μέρος στην εκπαίδευση και επιμόρφωση των δημοσίων υπαλλήλων. Αποτελεσματικότερες υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση και διευκόλυνση των πολιτών θα είναι περίπου το κεντρικό σύνθημα.
Όμως:
Ως προς το πολύπαθο ενιαίο μισθολόγιο που επί δεκαετίες απαιτεί (και εμπαίζεται) η ΑΔΕΔΥ, μάλλον θα διατυπωθεί μια (θετική) γενική διακήρυξη, όπως φαίνεται ότι θα είναι και οι εξαγγελίες για ΔΕΚΟ και κυρίως για ΔΕΗ και ΟΤΕ. Για παράδειγμα για τη ΔΕΗ η μελλοντική πολιτική του
ΠΑΣΟΚ:
• Θα προσδώσει στην επιχείρηση έναν κοινωνικό, αναπτυξιακό, ανταγωνιστικό και εξωστρεφή χαρακτήρα, ενώ για τον ΟΤΕ:
• Το ΠΑΣΟΚ θα ταχθεί κατά της πλήρους ιδιωτικοποίησης του οργανισμού.
Στο κυβερνητικό πρόγραμμα θα αναφέρεται πάντως ότι η ΔΕΗ θα πρέπει να ολοκληρώσει τις προγραμματισμένες επενδύσεις, στο πλαίσιο της αναπτυξιακής της πολιτικής, ενώ για την τιμολογιακή πολιτική θα διατυπώνονται γενικές κατευθύνσεις.
Στο προεκλογικό κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ είναι προφανές ότι ο τομέας των ιδιωτικοποιήσεων θα συγκεντρώσει το μεγάλο ενδιαφέρον της ελληνικής κοινωνίας, εν όψει της «επικείμενης» εκλογικής μάχης. Γιατί ακριβώς στο κεφάλαιο «ιδιωτικοποιήσεις» ΔΕΚΟ οι πολιτικές ΠΑΣΟΚ – ΝΔ συνέκλιναν σε βαθμό που ουδείς αναγνώριζε διαφοροποιήσεις κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας είτε από το ένα είτε από το άλλο κόμμα.
Στον χώρο της υγείας, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ θα δίνει έμφαση στη μεγαλύτερη δυνατή και άμεση στελέχωση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, στην αξιοποίηση όλων των μονάδων με αιχμή την πρωτοβάθμια περίθαλψη και βεβαίως θα υπάρξει (ξανά) η δέσμευση για εξαφάνιση των ράντζων από τα νοσοκομεία.


Σχολιάστε εδώ