Το ΠΑΣΟΚ απέκτησε… αρχηγό! Νικητής ο Βενιζέλος απʼ τις παλινωδίες του Γιώργου για το άρθρο 16!

– Κάντε όσο πιο γρήγορα τις εκλογές, για να δούμε κι εμείς τι θα κάνουμε με τον Γιώργο!

Και στη συνέχεια της μεταξύ τους συζήτησης, όταν ρωτήθηκε «μα είναι εύκολο να ρίξετε τον Γιώργο;», απάντησε δίνοντας την εξής εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ερμηνεία της αρχικής του τοποθέτησης:

– Μωρέ ας χάσει με δύο μονάδες και πάνω και θα δεις τι έχει να γίνει!

Γεγονός είναι πως την τελευταία περίοδο και με αφορμή, όχι αιτία, το εσωκομματικό μπάχαλο γύρω απ’ την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, η κατάσταση εντός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε φτάσει στο «μη παρέκει». Η ηττοπάθεια, η εσωστρέφεια, η αμφισβήτηση βασικών επιλογών του Γιώργου Παπανδρέου είχαν φτάσει σε ύψη δυσθεώρητα. Το κλίμα ήταν κάτι παραπάνω από αρνητικό. Ήταν διαλυτικό.

Στενοί συνεργάτες του Γιώργου είχαν πληροφορίες ότι οι επερχόμενες δημοσκοπήσεις του Φλεβάρη θα αποτύπωναν αυτή την παρακμιακή και διαλυτική εικόνα.

Κάτι ακόμα σημαντικότερο.

Στο επιτελείο του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ υπάρχει η εκτίμηση ότι πρέπει να εκπονηθεί ειδικό σχέδιο «εξουδετέρωσης» τόσο του Β. Βενιζέλου όσο και του Κ. Σημίτη, με σαφή στόχο:

– Να ελεγχθούν οι όποιες κινήσεις αμφισβήτησης του Γιώργου μετά από μια εκλογική ήττα, να συνεχίσει ο Γιώργος να ελέγχει το κόμμα.

Όλη αυτή η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, αυτό το κλίμα παρακμής και εκφυλισμού, όλα αυτά οδήγησαν εκβιαστικά τον Γ. Παπανδρέου στην απονενοημένη κίνηση της Παρασκευής, κίνηση υπαγορευθείσα απ’ τα προσωπικά πολιτικά αδιέξοδα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Προσθέστε δε και κάτι άλλο. Ο Γιώργος την τελευταία περίοδο δήλωσε σε πολύ στενό του συνεργάτη ότι (πείστηκε επιτέλους!) οι αλλαγές του Δεκέμβρη, αλλαγές σε επίπεδο προσώπων, είχαν πλέον εξαντλήσει τη δυναμική τους. Επιπλέον δήλωσε απογοητευμένος απ’ τις αλλαγές αυτές, με εξαίρεση 3-4 στελέχη!

Αλλά το μεγάλο πρόβλημα για τον Γιώργο είναι πως μέσα στον αχταρμά του περιεχομένου των πρωτοβουλιών του της Παρασκευής ουσιαστικά δικαίωσε τη σκληρή γραμμή Βενιζέλου – Λοβέρδου για το άρθρο 16. Και έδειξε ότι σύρθηκε πίσω απ’ την επίμονη γραμμή Βενιζέλου για αποχώρηση απ’ τις ψηφοφορίες, ώστε δι’ αυτής της μεθόδευσης να ξεπεραστούν τα πελώρια αδιέξοδα γύρω απ’ αυτό το θέμα. Αυτό ακριβώς έκανε.

Στο άγχος του δηλαδή να υπερβεί τα σοβαρότατα εσωκομματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, ουσιαστικά ανακήρυξε νικητή τον Βενιζέλο σε αυτό το ιδιόμορφο εσωκομματικό μπρα ντε φερ!

Είναι χαρακτηριστικό αυτό που έλεγε ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ την Παρασκευή, μετά την πρωτοβουλία του Γ. Παπανδρέου:

– Επιτέλους το ΠΑΣΟΚ έχει αρχηγό, τον Βενιζέλο!

Αλλά πλέον είναι και σφόδρα ζητούμενο αν αυτή του η παλινωδία γύρω απ’ το άρθρο 16 και συνολικότερα τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, θα του προσπορίσει πολιτικά οφέλη. Μάλλον κόστος θα εισπράξει. Διότι θα περάσει η εικόνα του αγόμενου και φερόμενου και όχι του σοβαρού πολιτικού αρχηγού, ο οποίος ακόμα και κόντρα στον κίνδυνο του πολιτικού κόστους επιμένει και εμμένει στις θέσεις και απόψεις του. Κάτι ακόμα χειρότερο.

Θα περάσει η εικόνα του πολιτικού ο οποίος παίζει με τους θεσμούς αδίστακτα, προκειμένου να ξεπεράσει έστω και πρόσκαιρα τα αδιέξοδά του. Θα περάσει δηλαδή μια εικόνα που δεν είναι η πραγματική εικόνα του Γιώργου. Δεν είναι ο εαυτός του, πολύ απλά…

Σε αλλαγές θα προχωρήσει ο Καραμανλής

Σε ό,τι αφορά τον πρωθυπουργό, έγκυρες πληροφορίες μας αναφέρουν πως από απόψε και μετά, μετά δηλαδή την ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής, του λύνονται τα χέρια για να προχωρήσει σε ανασχηματισμό. Έτσι αφενός θα στείλει σαφές μήνυμα ότι το εννοεί όταν λέει πως θα εξαντλήσει την τετραετία και αφετέρου θα προσπαθήσει να διορθώσει τις -πολλές- εστίες προβλημάτων που υπάρχουν εντός της κυβέρνησης και της ΚΟ της ΝΔ. Αποκλειστικές πληροφορίες μας αναφέρουν ότι:

– Την Τετάρτη και την Πέμπτη, πριν ενημερωθεί για την πρωτοβουλία που θα ανελάμβανε ο Γιώργος (για την οποία ενημερώθηκε την Πέμπτη το βράδυ!), ο πρωθυπουργός για πρώτη φορά την τελευταία περίοδο είχε συζητήσει με πολύ στενούς του συνεργάτες το ενδεχόμενο τέτοιων αλλαγών.

Αιτία και αφορμή τα πολλά υπουργικά-υφυπουργικά φάλτσα των τελευταίων ημερών που για άλλη μια φορά δημιούργησαν εξαιρετικά αρνητικό για την κυβέρνηση κλίμα, με κορύφωση την τεραστίων διαστάσεων αθλιότητα που διεπράχθη στην ψηφοφορία για το άρθρο 24, με επίσης απίστευτα αρνητικές παρενέργειες. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, επί δύο ημέρες ο Καραμανλής ήταν κυριολεκτικά «μπαρούτι» με πολύ συγκεκριμένα κυβερνητικά και κοινοβουλευτικά στελέχη. Και για πρώτη φορά προχώρησε σε συζήτηση για αλλαγές, κάτι που επίμονα αρνόταν κάθε φορά που γινόταν σχετική κρούση-βολιδοσκόπηση…

Όλα λοιπόν είναι ανοιχτά για να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, έναν περίπου χρόνο, σημειώνουμε, μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό και… περίπου έναν χρόνο πριν από τις εκλογές.

Εκτός αν απόψε (κάτι που φαίνεται πάντως να συγκεντρώνει ελάχιστες έως καθόλου πιθανότητες…) ξεκινήσει ή τελειώσει την ομιλία του με τη φράση «ενίοτε οι προτάσεις για εκλογές γίνονται αποδεκτές»…


Σχολιάστε εδώ