Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

Κι όλα αυτά -κι ας σημειωθεί αυτό- τη στιγμή που η εβδομάδα ξεκίνησε πτωτικά για το ΧΑΑ και με «ψαλιδισμένο» όγκο συναλλαγών.

Όλα ρόδινα λοιπόν; ΝΑΙ σε πρώτη ανάγνωση,

ΙΣΩΣ σε δεύτερη. Και εξηγούμαι: Σίγουρα είναι πολλοί εκείνοι που περίμεναν κι εξακολουθούν να περιμένουν μια σημαντική διόρθωση από την αγορά μας. Λογικό και μάλλον αναμενόμενο να συμβεί.

Το βέβαιο όμως είναι πως οι διορθώσεις ΟΥΤΕ προβλέπονται ΟΥΤΕ προαναγγέλονται. Και σε τελική ανάλυση σίγουρα κανείς ΠΟΤΕ δεν μπόρεσε να ποντάρει στο ΠΟΥ και ΕΩΣ ΠΟΙΟ επίπεδο θα επηρεάσει η όποια διόθρωση το χαρτοφυλάκιο ενός εκάστου.

Πάμε λοιπόν στα δεδομένα κι όχι στις εικασίες.

Δεδομένο πρώτο: Σε επίπεδο τεχνικής ανάλυσης δεν φαίνεται να έχει αλλάξει κάτι σημαντικό. Οι αναλυτές δίνουν πρώτο «ταβάνι» για τον 20άρη δείκτη τις 2.580 μονάδες (την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, την Πέμπτη το πρωί, ο δείκτης ήταν στις 2.581) και δεύτερο επίπεδο αντίστασης τις 2.591-2.600 μονάδες. Δεδομένο δεύτερο: οι ίδιες αναλύσεις που «βλέπουν» αντιστάσεις και ταβάνια «βλέπουν» παράλληλα και μια εξασθένηση στην ανοδική κίνηση ιδίως των τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει φυσικά για την πορεία της αγοράς εν γένει. Σε κάθε περίπτωση πάντως η κινητικότητα σε επίπεδο εταιρικών αποφάσεων και ειδήσεων υπάρχει, όπως αδιαμφισβήτητο γεγονός παραμένει και η διαρκώς ογκούμενη συμμετοχή των ξένων θεσμικών επενδυτών, ανεξαρτήτως μάλιστα κεφαλαιοποιήσεων και κλάδων. Προσθέστε σε αυτή την εξίσωση και την εντυπωσιακή αύξηση των ενεργών χρηματιστηριακών κωδικών κι έχετε μια πλήρη εικόνα αυτού που γλαφυρά περιγράφηκε μεσοβδόμαδα από τον ειδικό τύπο και τα εξειδικευμένα sites ως «ψήφος εμπιστοσύνης» στο ΧΑΑ.

Προσοχή όμως: αυξάνονται και πληθαίνουν οι ενεργοί κωδικοί (άρα και οι μικρομεσαίοι ιδιώτες επενδυτές που επανατοποθετούνται), επομένως αυξάνονται και οι επιλογές των μεγάλων και ΗΔΗ

ΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΩΝ παικτών στην περίπτωση που αυτοί θελήσουν να… «αναδιαρθρώσουν» τα χαρτοφυλάκιά τους. Κι ο νοών νοείτο…

ΥΓ: Δεν ξέρω πόσοι εξ υμών έχετε παρακολουθήσει τις εξελίξεις με το θέμα της κοινοτικής οδηγίας για τους περίφημους «εναλλακτικούς τόπους διενέργειας συναλλαγών», ή, όπως ήδη ονομάζονται στην «πιάτσα» για τα Αντιχρηματιστήρια. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι οι επιπτώσεις θα είναι ιδιαίτερα αισθητές στις… παραδοσιακές κεφαλαιαγορές, γεγονός που ήδη καταγράφεται στις κινήσεις μεγάλων οίκων του εξωτερικού. ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΟΝΟΜΑΤΑ τραπεζών και χρηματοπιστωτικών οίκων είναι έτοιμα να λειτουργήσουν ΚΑΙ σε αυτές τις αγορές. ΜΗΝ ΕΚΠΛΑΓΕΙΤΕ λοιπόν αν -μεσοπρόθεσμα- αρχίσει κάποια «αιμορραγία» σε επίπεδο κεφαλαίων που θα ρέουν ΚΑΙ προς την δική μας αγορά.

Π. Γ.


Σχολιάστε εδώ