Άλωση της «Καθημερινής»

Σε στροφή και στην εξωτερική πολιτική οδηγούν οι αλλαγές στην κορυφή της «Καθημερινής» και είναι ενδεικτικό ότι ξαφνικά πλημμύρισαν τις σελίδες της φωτογραφίες της Ντόρας… Κάθε μέρα φωτογραφίες της υπουργού Εξωτερικών φιγουράρουν… (Ξέχασε προφανώς ο κ. Αλαφούζος τι έγραφε για τον Μητσοτάκη -για την επιταγή του 1.000.000 δολ.- και τα περί «χαμαιτυπείου», όπως αποκαλούσε ο Μητσοτάκης τον Σκάι.) Και φυσικά η κυρία Μπακογιάννη είναι πανευτυχής που έφυγε ο Κώστας Αγγελόπουλος, που κρατούσε μια πολιτική στα εθνικά θέματα σύμφωνη με τα συμφέροντα της χώρας και του Ελληνισμού. Η στάση απέναντι στο Σχέδιο Ανάν ήταν καθοριστική, το κομβικό σημείο των εξελίξεων στην «Καθημερινή». Και σήμερα αυτοί που ήταν υπέρ και οι γνωστοί εκσυγχρονιστές έχουν τα ηνία της εφημερίδας.

Μην ξεχνάμε ότι η «Καθημερινή» μαζί με το «ΠΑΡΟΝ» αποκάλυψαν τις κινήσεις Μητσοτάκη για την ανατροπή του Τάσσου Παπαδόπουλου και προκάλεσαν την οργή της Ντόρας και ενδεχομένως να αυξήθηκαν οι πιέσεις προς τους ιδιοκτήτες για αλλαγές στη διεύθυνση της εφημερίδας.

Φεύγει και ο Ιορδανίδης

Αυτό το νέο κλίμα προφανώς δεν… σηκώνει ούτε τον έγκυρο αρθρογράφο Κώστα Ιορδανίδη, που, σύμφωνα με πληροφορίες, αποθαρρημένος, φεύγει σε 2-3 μήνες, έχοντας συμπληρώσει συντάξιμα χρόνια.

Και όρκοι πίστεως

Φαίνεται όμως ότι αυτή η στροφή που επιχειρείται προκαλεί κάποιες ανησυχίες, μήπως και οι αναγνώστες… «κλωτσήσουν», πιστεύοντας ότι η εφημερίδα περνάει απέναντι στον Καραμανλή και αρχίσουν οι απώλειες.

Για τον φόβο λοιπόν των… Ιουδαίων υπήρξαν δύο επώνυμα άρθρα, της προπερασμένης Παρασκευής, του διευθυντή πλέον της εφημερίδας Αντώνη Καρκαγιάννη και του συμβούλου έκδοσης Νίκου Νικολάου, που ομνύουν πίστη και αφοσίωση στον Καραμανλή. Οι παρακάτω παράγραφοι που παραθέτουμε επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές.

Ο κ. Καρκαγιάννης αρχικά διασκεδάζει τους φόβους των αναγνωστών δίνοντας διαβεβαιώσεις ότι η «Καθημερινή» συνεχίζει στην ίδια ως τώρα ρότα, γράφοντας τα εξής:

«Πότε και πώς μια εφημερίδα είναι τίμια; Νομίζω όταν είναι μόνο αυτά που γράφει, όταν ο αναγνώστης έχει εδραιωμένη την πεποίθηση ότι δεν κρύβεται τίποτα πίσω από αυτά που διαβάζει. Ούτε δεύτερες σκέψεις ούτε σκοπιμότητες ούτε συμφέροντα. Με αυτή την πεποίθηση γράφουμε κι εμείς, ελεύθερα και αδέσμευτα, αυτά που διαπιστώνουμε και αυτά που σκεφτόμαστε».

Και αναφερόμενος στον Καραμανλή, διαβεβαιώνει για τη στήριξή του, γράφοντας τα εξής:

«Πιστεύουμε όμως ότι σήμερα ο Κώστας Καραμανλής προσωποποιεί την ισχυρή πολιτική βούληση εναντίον της διαπλοκής. Είναι ακριβώς αυτό που έλειψε παντελώς από τη δεύτερη τετραετία του Κώστα Σημίτη και κάνει τη μεγάλη διαφορά».

«Έχουμε πρωθυπουργό»

Πιο εκδηλωτικός όμως είναι ο κ. Νικολάου, ο οποίος την Τρίτη, στο σχόλιό του, έγραφε τα εξής γλειπτικά για τον Καραμανλή, με τίτλο «Ηγετικό προφίλ»:

«Κατά το Habemus Papam, δικαιούμεθα να αναφωνήσουμε κι εμείς μετά την ομιλία της ΔΕΘ ότι: «Έχουμε πρωθυπουργό!”. Πράγματι μπορεί να μην εξέπληξε τους ακροατές του ο κ. Κ. Καραμανλής με όσα είπε, αλλά αναμφίβολα τους εντυπωσίασε με τον τρόπο που τα είπε. Το ύφος της ομιλίας του στους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων, οι κοφτές και σταράτες απαντήσεις του στους δημοσιογράφους ανέδειξαν την εικόνα ενός πρωθυπουργού που δεν είναι μόνο υπεύθυνος και συνετός, αλλά ταυτόχρονα και ηγέτης. Ένας στιβαρός δηλαδή πολιτικός που εμπνέει εμπιστοσύνη σε όσους τον ακούν, γιατί τους πείθει ότι εννοεί ακριβώς αυτά που τους λέει και είναι αποφασισμένος να τα πραγματοποιήσει».

Διευθυντής σύνταξης ο Παπαχελάς

Το ενδεχόμενο να αναλάβει τη διεύθυνση σύνταξης του κυριακάτικου φύλλου ο Α. Παπαχελάς εξετάζουν στην «Καθημερινή». Η νέα περίοδος συνεργασίας του με την εφημερίδα ξεκίνησε, όπως είχε γράψει το «Π» πριν από δύο εβδομάδες, και αυτή την Κυριακή πρόκειται να δημοσιεύσει συνέντευξη με τον αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Τ. Ρις, του οποίου άρθρο είχε η εφημερίδα την περασμένη Κυριακή… Επίσης, θα είναι υπεύθυνος του περιοδικού με τον τίτλο της εκπομπής του «Φάκελοι» που θα μπαίνει ένθετο στο κυριακάτικο φύλλο. Την πρώτη του εμφάνιση στην εφημερίδα έκανε και ο Λουκάς Κατσώνης.


Σχολιάστε εδώ