Θα… προκάμει ο Γιώργος ως τις επόμενες εκλογές ή θα τον σαρώσει η «βενιζελική επανάσταση»;

Σημειώνουμε μάλιστα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι ακόμα και μεταξύ κυβερνητικών στελεχών κυκλοφορεί ευρέως η εκτίμηση πως ορισμένες επιλογές της Ρηγίλλης για νομάρχες και δημάρχους σε περιοχές με ιδιαίτερο πολιτικό-επικοινωνιακό ενδιαφέρον έχουν γίνει με κριτήριο τη… στήριξη του Γιώργου, για να μην αντιμετωπίσει οξύ εσωκομματικό πολιτικό πρόβλημα με απρόβλεπτες παρενέργειες τον Οχτώβρη!

Ωστόσο και μετά τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, που αποτυπώνουν το πολιτικό κλίμα με το οποίο ξεκινά η νέα πολιτική περίοδος, στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και στο… μέτωπο των «νταβατζήδων» κυριαρχούν η «αντάρα» κατά του Γ. Παπανδρέου, η ηττοπάθεια, η αποσύνθεση, ο οξύτατος προβληματισμός για το «πού πάει το ΠΑΣΟΚ με τον Γιώργο», για το ότι «όσο συνεχίζεται αυτή η κατάσταση διαιωνίζεται η κυριαρχία Καραμανλή και κάτι πρέπει να κάνουμε», καθώς και η εκτίμηση ότι:

Η ανικανότητα του Γιώργου ίσως θα πρέπει να μας οδηγήσει σε δεύτερες σκέψεις για το τι γίνεται στο ΠΑΣΟΚ ως τις επόμενες εθνικές εκλογές!

Ενδεικτική του γενικότερου -ανεξέλεγκτου- κλίματος είναι και η αποστροφή ιστορικού στελέχους της Χαρ. Τρικούπη σε σχετική συζήτηση, στη διάρκεια της οποίας μας μετέφερε τον έντονο προβληματισμό του:

Οι Γόρδιοι δεσμοί δεν λύνονται, κόβονται, μας τόνισε αναφορικά με τη διαρκή χειροτέρευση του ηγετικού προφίλ του Γ. Παπανδρέου και την ομολογούμενη ανικανότητά του να οδηγήσει σε ανάκαμψη το κόμμα του!

Διαφορετική μεν η αφετηρία μεταξύ των οπαδών και μελών του ΠΑΣΟΚ αφενός και των «νταβατζήδων» αφετέρου. Των «νταβατζήδων», οι οποίοι, σύμφωνα με εκτιμήσεις του επιτελείου του Γ. Παπανδρέου και του ίδιου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ:

Έχουν ξεκινήσει μέσω των ΜΜΕ που ελέγχουν το «ροκάνισμα» του Γιώργου και την «προώθηση» στελεχών όπως ο Β. Βενιζέλος και η Α. Διαμαντοπούλου!

Αλλά το εξόχως ανησυχητικό για τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ είναι, ότι για πρώτη φορά μετά την εκλογή του μέσα στο ΠΑΣΟΚ έχει δημιουργηθεί δυναμικό ρεύμα υπέρ του Β. Βενιζέλου, με τη λογική ότι μόνο αν αυτός οδηγήσει το Κίνημα στις επόμενες εκλογές υπάρχουν πιθανότητες νίκης, ενώ με τον Γιώργο επικεφαλής είναι… εξασφαλισμένη η ήττα. «Καλύτερα ο… Βενιζέλος παρά ο… Γιώργος», είναι το σενάριο που διακινείται ευρύτατα εσχάτως στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μεταξύ των βουλευτών και μεταξύ στελεχών και μελών.

Σύμφωνα μάλιστα με αποκλειστικές μας πληροφορίες, τουλάχιστον 15 βουλευτές, νέοι στην πλειοψηφία τους, οι οποίοι είχαν στηρίξει και στήριζαν έως και πρόσφατα το Γ. Παπανδρέου, έχουν διαμηνύσει στον Β. Βενιζέλο ότι τάσσονται στο πλευρό του. Μάλιστα μεταξύ αυτών είναι και ορισμένοι οι οποίοι την περασμένη άνοιξη είχαν επιχειρήσει να διακινήσουν κείμενο υπέρ του Γιώργου και «μπλοκαρίστηκαν» από στενούς συνεργάτες του αρχηγού…

Σημειώνουμε ακόμα πως αυτό το υπέρ Βενιζέλου δυναμικό ρεύμα έχει δημιουργηθεί χωρίς ο ίδιος ο Βενιζέλος να έχει κάνει οποιαδήποτε κίνηση. Ίσα-ίσα, όλο το καλοκαίρι απείχε «εύγλωττα» από δηλώσεις, πρωτοβουλίες και επαφές με βουλευτές, σε μια προφανή προσπάθεια «να μην παρεξηγηθεί»…

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι!

Αλλά οι δημοσκοπήσεις του Σεπτέμβρη, που έδειξαν συνέχιση και μάλιστα ενίσχυση του πολιτικού κλίματος που είχαν αποτυπώσει οι αντίστοιχες του Ιούνη, φαίνεται πως ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και έχουν δημιουργήσει στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ αλλά και στους κύκλους των «νταβατζήδων» «αντάρα» κατά του Γιώργου, που τείνει να λάβει τα χαρακτηριστικά… «βενιζελικής επανάστασης». Και τούτο επειδή η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι:

Με τον Γιώργο το ΠΑΣΟΚ αδυνατεί πλέον να ανακάμψει ως τις επόμενες εκλογές, δεν… προκάνει.

Ασφαλώς και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι έντρομος ο αρχηγός έσπευσε να αμφισβητήσει και να απαξιώσει τις έρευνες, με πρωτοφανή, άτσαλο και έξω από κάθε λογική τρόπο…

Τι έδειξαν οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις;

Η μεν κυβέρνηση εισπράττει σοβαρότατη δυσαρέσκεια, ακόμα και οργή για βασικά σημεία της πολιτικής της, ιδιαίτερα δε σε θέματα καθημερινότητας και ακρίβειας.

Έχει απομυθοποιηθεί και ακυρωθεί ένα βασικό πολιτικό όπλο της κυβέρνησης, η μάχη κατά της διαπλοκής και διαφθοράς.

Το δε ΠΑΣΟΚ κι ο αρχηγός του απαξιώνονται διαρκώς και περισσότερο. Αποσυσπειρώνονται. Το ηγετικό προφίλ του Γιώργου διαρκώς καταρρακώνεται. Του καταλογίζεται ανικανότητα, λαϊκισμός, δημαγωγία.

Έτσι αντί να μειώνεται -λογικά- η υπέρ της ΝΔ διαφορά διευρύνεται και μάλιστα σε μια κρίσιμη -προεκλογική- περίοδο, σε σύγκριση με τις δημοσκοπήσεις του Ιούνη.

Στη σύγκριση Καραμανλή – Γιώργου είναι καταλυτική η υπεροχή του πρωθυπουργού σε όλους τους τομείς.

Το χειρότερο; Μετά την ελαχιστοποίηση της υπέρ της ΝΔ διαφοράς που είχε μετρηθεί στις δημοσκοπήσεις του περασμένου Φλεβάρη – Μάρτη, τόσο ο Γιώργος όσο και επιφανή στελέχη του ΠΑΣΟΚ (Βάσω, Πάγκαλος, Διαμαντοπούλου κ.ά.) είχαν παραμυθιάσει τους οπαδούς τους ότι στις δημοσκοπήσεις του Ιούνη το κόμμα τους θα είχε περάσει μπροστά!

Ε, ήρθαν οι έρευνες του Ιούνη, πέρασε το καλοκαίρι, ήρθαν του Σεπτέμβρη και η διαφορά αντί να κλείνει, αυξάνεται! Και μάλιστα ύστερα απ’ την περιλάλητη «καλοκαιρινή αντεπίθεση» και την οξύτατη πόλωση που εκφράστηκε μέσα από ασυναρτησίες και απύλωτες δημαγωγίες περί… «σικελικής μαφίας» κ.λπ.

Θέλετε κι ακόμα χειρότερα; Αντί ο Γιώργος να διδαχτεί έστω ελάχιστα απ’ τα αποτελέσματα αυτής του της λαϊκιστικής – δημαγωγικής στροφής, σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες έχει αποφασίσει να συνεχίσει στον ίδιο πολιτικό κατήφορο, σε μια απελπισμένη επιχείρηση να συσπειρώσει ό,τι και όσο μπορεί. Έτσι τα όπλα του το επόμενο διάστημα θα είναι η πόλωση και η ακατάσχετη σκανδαλολογία!

Αλλά όλα τα παραπάνω έχουν ενισχύσει την ηττοπάθεια, την απογοήτευση και την οργή στους οπαδούς και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ. Το ποτήρι έχει -πραγματικά- ξεχειλίσει. Πλέον βλέπουν -οι περισσότεροι- τον Βενιζέλο ως σανίδα σωτηρίας, προκειμένου το κόμμα τους να διεκδικήσει με στοιχειωδώς αξιοπρεπείς όρους ξανά την εξουσία. Και το κλίμα αυτό πλέον αποτυπώνεται και στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, για πρώτη φορά μετά τις αρχές του 2004, όταν ο Γιώργος θριαμβικά είχε διαδεχτεί τον Κ. Σημίτη.

Υπάρχει βέβαια και το «εκσυγχρονιστικό» μπλοκ, το οποίο είναι συγκροτημένο πανελλαδικά. Υπάρχει και ο ίδιος ο τέως, ο οποίος πρόσφατα («ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ») δήλωσε… παρών και… εγγυητής της ενότητας του ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει η στήριξη προς την Α. Διαμαντοπούλου.

Ωστόσο το ΠΑΣΟΚ, ως μεγάλο κόμμα εξουσίας, θέλει ένα στέλεχος, οψέποτε τεθεί ζήτημα διαδοχής, το οποίο να έχει το «ειδικό βάρος» να αντιπαρατεθεί με τη ΝΔ και τον Καραμανλή. Και αυτό δημιουργεί μια δυναμική που ξεπερνά συσχετισμούς, στρατόπεδα εσωκομματικά και παιχνίδια ομάδων και τάσεων. Και ντε φάκτο ευνοεί τον Βενιζέλο, όπως είχε συμβεί το 1996 με τον Κ. Σημίτη…

Το άγχος των «νταβατζήδων»…

Σημειώνουμε ακόμα, ενδεικτικό της τραγωδίας που βιώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι αυτή η αντιπολιτευτική στρατηγική της άκριτης πόλωσης και σκανδαλολογίας που έχει επιλέξει ο Γιώργος, σε μια απέλπιδα επιχείρηση συσπείρωσης, έχει δημιουργήσει σοβαρές αντιδράσεις και μέσα στο ΠΑΣΟΚ.

Η μεγάλη πλειοψηφία των στελεχών διαφωνεί. Εκτιμά πως αυτή η στρατηγική δεν πρόκειται να αποδώσει πολιτικά. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ελάχιστα στελέχη ακολουθούν τον αρχηγό σε αυτή την άτσαλη και εν πολλοίς φαιδρή προσπάθεια πόλωσης. Τα περισσότερα σιωπούν και ασκούν κριτική, προς το παρόν υπόγεια. Αλλά μάλλον δεν θα αργήσουν να διατυπωθούν και δημόσια αυτές οι αντιδράσεις… Όμως το άγχος του Γιώργου -προς το παρόν τουλάχιστον- δεν έχει να κάνει τόσο με αυτή την ιδιόμορφη «βενιζελική» επανάσταση, όσο με την έντονη -πλέον- αμφισβήτησή του απ’ το σύστημα των «νταβατζήδων», με το οποίο το ΠΑΣΟΚ παραμένει σε σχέσεις… ολέθριες, σχέσεις αλληλεξάρτησης. Γι’ αυτό ο αρχηγός ανησυχεί. Έχει πληροφορηθεί διεργασίες που συντελούνται και σε αυτόν τον χώρο. Διεργασίες που έχουν αφετηρία ότι το σύστημα μπορεί μεν να έχει ξεκινήσει παιχνίδια και αλισβερίσια με την κυβέρνηση, ωστόσο σε καμιά περίπτωση δε θέλει ένα Καραμανλή κυρίαρχο και παντοδύναμο. Ως εκ τούτου βλέπει πλέον καθαρά ζήτημα αλλαγής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, επίσης για πρώτη φορά μετά τις αρχές του 2004.

Όπως πιστεύουν ο Γιώργος και το επιτελείο του, παραδοσιακά ή νεόκοπα διαπλεκόμενα με το ΠΑΣΟΚ συγκροτήματα τον αμφισβητούν εμμέσως μεν αλλά καθαρά, ενώ προετοιμάζουν και τη διάδοχη κατάσταση!

Πάρα πολλά έτσι θα κριθούν με τα αποτελέσματα των δημοτικών-νομαρχιακών εκλογών. Αν ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δεν μπορέσει να πείσει ότι πέτυχε μια έστω μικρής έκτασης νίκη, τότε δεν αποκλείεται καθόλου να αρχίσουν να ηχούν τύμπανα εσωκομματικού πολέμου.

Όλα δείχνουν ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όσο δεν ανακάμπτει όσο θα παγιώνεται η πεποίθηση της νέας νίκης του Καραμανλή στις επόμενες εθνικές εκλογές. Οπότε…


Σχολιάστε εδώ