Σε δίκη τα μέλη του ΕΣΡ για το 1,5%

Η απόφαση αυτή έρχεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία. Η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής εξακολουθεί, έχοντας καθυστερήσει ήδη δύο μήνες, να μην αποφασίζει για τέσσερα μέλη του ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου (Λασκαρίδης, Χαραλάμπης, Δεμίρη, Παπακώστας), αν θα αντικατασταθούν ή όχι, την ίδια ώρα που η Ένωση Ιδιωτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας έχει καταθέσει προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού για τον συγκεκριμένο νόμο που τους υποχρεώνει, μαζί με την ΕΡΤ, να καταβάλλουν 1,5% επί του κύκλου εργασιών τους υπέρ του ελληνικού κινηματογράφου. Μάλιστα είναι ενδεικτικό πως με βάση την απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο νομικός εκπρόσωπος των τριών σωματείων που τα έβαλαν με τα κανάλια, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, ζητάει, καταθέτοντας στις 25 Αυγούστου αίτησης θεραπείας, την άμεση διακοπή λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας, με παράλληλη ακρόαση των σωματείων που έκαναν τις αναφορές.

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών σύμφωνα με την 2426/2006 απόφασή του παραπέμπει τους Ι. Λασκαρίδη πρόεδρο, Δ. Χαραλάμπη αντιπρόεδρο και τα μέλη Ε. Δεμίρη, Γ. Παπακώστα, Ι. Καλκάνη και Ρ. Μορώνη, σημερινό πρόεδρο του ΙΟΜ, «για την αξιόποινη πράξη της παραβίασης καθήκοντος κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση». Ο λόγος, σύμφωνα με την απόφαση, είναι ότι δεν έδωσαν όπως ορίζει ο νόμος (άρθρο 5, παρ. 1 του Ν. 1866/1989 και άρθρο 4, παρ. 1 του Ν. 2328/1995) «τη σύμφωνη γνώμη τους για την επιβολή κυρώσεων που προβλέπονται και ξεκινούν από συστάσεις και προειδοποιήσεις, επεκτείνονται σε πρόστιμο 5-500 εκατ. ευρώ και προσωρινή αναστολή λειτουργίας για 3 μήνες και φτάνουν έως και την ανάκληση της άδειας του σταθμού». Κατά τους δικαστές, προέβησαν σε αυτή την πράξη «με σκοπό να προσπορίσουν στους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών παράνομο περιουσιακό όφελος», δηλαδή το 1,5% επί του τζίρου τους.

Η υπόθεση ανακινήθηκε ύστερα από καταγγελίες της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών του «μικρού», δηλαδή του σωματείου για τη διάδοση της ταινίας μικρού μήκους, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος και του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών. Τα μέλη του ΕΣΡ παραπέμπονται τελικά σε δίκη, διότι δεν εφάρμοσαν την απόφαση της Επιτροπής Κινηματογραφίας του υπουργείου Πολιτισμού για να καθοριστεί το ποσό που έπρεπε να πληρώσουν οι σταθμοί εθνικής εμβέλειας ANT1, Alpha, Μακεδονία, Star, Alter, Τηλεάστυ, Seven και 902. Η επιτροπή συγκροτήθηκε σε σώμα το 1994 και λειτούργησε ως το 1998. Συγκροτήθηκε εκ νέου μετά από τέσσερα χρόνια με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού και την αποτελούσαν οι Γιάννης Μπακογιαννόπουλος, Περικλής Χούρσογλου, Νίκος Δούκας, Νίνο Φενέκ Μικελίδης και Κωνσταντίνα Καλλιμάνη. Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, υπήρξαν αλλεπάλληλα αιτήματα της Επιτροπής Κινηματογραφίας, από το 2002 ως το 2004, προς το ΕΣΡ χωρίς ανταπόκριση.

Είναι προφανές ότι περιπλέκεται η κατάσταση για την επιλογή των μελών, ειδικά όταν η κυβέρνηση επιμένει πως έχει τη δυνατότητα να διορίσει και τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο. Από την άλλη πλευρά, είναι προφανές ότι υπάρχει και πολιτική ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, καθώς η νομοθεσία του 1989 και του 1995 εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το… 2002. Κι αυτό διότι οι κυβερνήσεις έφτιαχναν περίτεχνους νόμους με διατάξεις υπέρ τρίτων, τις οποίες δεν ήθελαν να πιέσουν τα κανάλια. Όσο για το ΕΣΡ για μία ακόμη φορά υποτίμησε το πρόβλημα και όταν ανταποκρίθηκε ήταν πλέον αργά.


Σχολιάστε εδώ