Πάνε να δώσουν για… ψίχουλα τη ΛΑΡΚΟ στον Μυτιληναίο!

Την περασμένη Δευτέρα τα σωματεία εργαζομένων της «Λάρκο» στη Λάρυμνα, την Εύβοια, το Ν. Κόκκινο, την Αθήνα και τα Σέρβια Κοζάνης, πραγματοποίησαν ογκώδη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην οποία παρευρίσκονταν ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Τσίπρας, ο διοικητικός διευθυντής της κ. Αποστολόπουλος, οι βουλευτές Ν. Σταυρογιάννης (ΝΔ) Μιχ. Γιαννάκης (ΝΔ), Τόνια Αντωνίου (ΠΑΣΟΚ), Δημ. Πιπεργιάς (ΠΑΣΟΚ), Γ. Παπαγεωργίου (ΠΑΣΟΚ), Γ. Βλετής (ΠΑΣΟΚ), Αντ. Σκυλλάκος (ΚΚΕ), ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημ. Αλαμπάνος, ο νομάρχης Φθιώτιδας, οι δήμαρχοι Σερβίων, Ακραιφνίων, Μαλεσίνας, Οπουντίων, οι πρόεδροι των εργατικών κέντρων Φθιώτιδας, Εύβοιας, Θήβας και Λιβαδειάς, αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ και το ΔΣ του Συνδικάτου Μετάλλου στην οποία ζητήθηκε να ανακληθεί η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου γιατί θα οδηγήσει αργά ή γρήγορα στο ξεπούλημα της εταιρείας!

Είναι χαρακτηριστικό ότι εναντίον της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου έχει ταχθεί ανοιχτά και ο πρόεδρος της «Λάρκο» κ. Τσίπρας!

Σε σχετική ανακοίνωσή τους που εκδόθηκε μετά τη συγκέντρωση οι εργαζόμενοι μεταξύ άλλων αναφέρουν:

Μετά την αιφνιδιαστική κίνηση του δημοτικού συμβούλου της εταιρείας για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, δηλ. την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, όλοι οι εργαζόμενοι μαζί με τους φορείς είπαν ένα δυνατό όχι στο ξεπούλημα της εταιρείας. Εδώ θέλουμε να κάνουμε μια αναδρομή στο παρελθόν.

Πολλοί επιτήδειοι μνηστήρες κατά καιρούς έχουν φανερωθεί σαν «σωτήρες» για να σώσουν την εταιρεία απ’ το αδιέξοδο. Μάταια όμως έμεναν με τη χαρά και στο παρελθόν είχαν φανερωθεί τα ίδια προβλήματα για να ξεπουλήσουν την εταιρεία, να την απαξιώσουν και να στείλουν τους εργαζομένους να ζουν κάτω από την απόγνωση και δίχως μεροκάματο.

Όλοι οι συνάδελφοι, εμείς κι αυτοί που έχουν φύγει από την εταιρεία, έχουμε δώσει το αίμα μας, έχουμε κάνει θυσίες, έχουμε επενδύσει πάνω σ’ αυτή την εταιρεία μεγαλώνοντας τα παιδιά μας αλλά και την αύξηση του βιοτικού επιπέδου του τόπου.

Θέλουμε να πούμε το εξής: Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν νεοφερμένο αγοραστή που το μοναδικό μέλημά του θα είναι να οικονομήσει αυτός και οι παρατρεχάμενοί του μερικά δισεκατομμύρια χάνοντας έτσι και το ελληνικό Δημόσιο, αλλά πολύ περισσότερο οι εργαζόμενοι.

Στη συγκέντρωση που έγινε μας χαροποιεί το γεγονός ότι ΟΜΟΦΩΝΑ χωρίς κομματικές ταμπέλες οι συνδικαλιστές, οι φορείς αλλά και οι βουλευτές έδωσαν μία απάντηση σε όλα αυτά και βγήκε το επιθυμητό αποτέλεσμα ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ «ΛΑΡΚΟ».

Μας χαροποιεί και το γεγονός ότι στις αποφάσεις μας και ο πρόεδρος της εταιρείας λέει όχι στο ξεπούλημά της.

Θα βαδίσουμε μαζί από κοινού όλοι οι εργαζόμενοι όπως και στο παρελθόν με αγωνιστικότητα, συναίνεση και διάλογο για να σώσουμε την εταιρεία μας.

Κύριε Δούκα,

Μπορεί κατά το παρελθόν να υπήρξατε συνέταιροι με τον δημοτικό σύμβουλο της εταιρείας κ. Θανάσουλα, αλλά εδώ θα πρέπει να καταλάβετε ότι εκπροσωπείτε τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού και θα πρέπει να πράξετε ανάλογα, και το ανάλογα είναι ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΟΡΥΚΤΟΥ ΜΑΣ ΠΛΟΥΤΟΥ σε χώρα της Ευρώπης, χάνοντας έτσι ό,τι έχει απομείνει στην πατρίδα μας.

Μετά από αυτό θα πρέπει να αναλογιστείτε τις ευθύνες σας απέναντι στους εργαζομένους αλλά και στην ίδια την εταιρεία.

Σας καλούμε σε διάλογο γιατί ίσως να μη γνωρίζετε τι σημαίνει «ΛΑΡΚΟ», για ν’ ακούσετε από τους συνδικαλιστές τι σημαίνει «ΛΑΡΚΟ», τι έχει προσφέρει η «ΛΑΡΚΟ» και τι θα συνεχίσει να προσφέρει για το ελληνικό Δημόσιο αλλά και τις τοπικές κοινωνίες.

Δεν μπορείτε να φτάνετε στην απόγνωση πέντε νομούς που εκπροσωπούν την εταιρεία ήτοι 2.000 εργαζόμενους μαζί με το εργολαβικό προσωπικό και ν’ αναρωτιούνται το τι θα απογίνουν.

Έχουμε στο πλευρό μας όλους τους φορείς, τους τοπικούς βουλευτές μας, αλλά πολύ περισσότερο έχουμε την αγωνιστικότητά μας και το κουράγιο για να πείσουμε τους οποιουσδήποτε για το αντίθετο αποτέλεσμα.

Το… παρασκήνιο

Βέβαια ο κ. Θανάσουλας δεν… σκέφθηκε ξαφνικά να αυξήσει το μετοχικό κεφάλαιο της «Λάρκο». Ούτε ήταν μία… έμπνευση της στιγμής. Απλώς όλοι πιστεύουν ότι υλοποιεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο των κυρίων Αλογοσκούφη και Δούκα για να ξεπουληθεί η «Λάρκο».

Οι πιο… υποψιασμένοι αναφέρουν ότι στο… πίσω μέρος του μυαλού τους οι δύο ταγοί της οικονομίας μας έχουν τον Ευάγγελο Μυτιληναίο. Όπως λένε χαρακτηριστικά «του κλείνουν το μάτι» και τον προκαλούν να «μπει» στην αύξηση και με 70 εκατ. ευρώ να πάρει το 50% +1% της εταιρείας και να αποκτήσει τον απόλυτο έλεγχο!

Όπως ακριβώς έγινε και με την «ΠΕΣΙΝΕ» που του την «έδωσαν στο πιάτο»! Δηλαδή με 70 εκατ. ευρώ ο Ευ. Μυτιληναίος θα αποκτήσει μία εταιρεία η οποία στο τέλος του χρόνου θα έχει μεικτά κέρδη 80 εκατ. ευρώ! Γιατί τόσα υπολογίζονται τα κέρδη της «Λάρκο» φέτος! Κι όχι μόνο αυτό, αλλά θα πάρει μία εταιρεία η οποία βρίσκεται εδώ και κάποια χρόνια σε ξέφρενη πορεία ανάπτυξης, αφού μετά την τεράστια ζήτηση μετάλλων από τις αγορές Κίνας και Ινδίας, οι εξαγωγές της έχουν πολλαπλασιασθεί.

Ταυτόχρονα μετά το κλείσιμο των λατομείων στην Αττική (που έχει αποφασίσει το Συμβούλιο της Επικρατείας αλλά περιέργως η απόφασή του αυτή δεν έχει εκτελεστεί ακόμα χωρίς κανένας να… ενοχλείται) θα αυξηθεί κατακόρυφα η ζήτηση αμμοχάλικου για την περιοχή του λεκανοπεδίου. Επειδή η «Λάρκο» είναι κοντά στην Αττική και παράγει τέτοιο προϊόν μοιραία θα είναι και ο βασικός προμηθευτής αμμοχάλικου της περιοχής της πρωτεύουσας και του Πειραιά. Άρα θα αυξηθούν κι άλλοι οι πωλήσεις της.

Αυτή λοιπόν την εταιρεία με τις εκπληκτικές προοπτικές και την εντυπωσιακά ανοδική πορεία θέλουν να ξεπουλήσουν αντί πινακίου φακής οι κύριοι Αλογοσκούφης και Δούκας.

Και τη «Βιομάγν»

Το… σίριαλ όμως δεν σταματά εδώ. Παράλληλα γίνονται κι άλλες ύποπτες κινήσεις για να ιδιωτικοποιηθεί και η βιομηχανία μαγγάνιου («Βιομάγν»).

Η εταιρεία ανήκε στον Όμιλο Σκαλιστήρη που βρίσκεται στο Μαντούδι και έχει προταθεί να γίνει πτωχευτικός συμβιβασμός (σε συμφωνία και με τις τράπεζες) για να «περάσει» σε κάποιον από τους Ευάγγελο Μυτιληναίο ή Θεόδωρο Αγγελόπουλο!

Στόχος είναι η μετατροπή σε μονάδα ηλεκτροπαραγωγής που θα χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη τον άνθρακα που βρίσκεται άφθονος στην περιοχή. Έτσι θα παράγει φθηνό ρεύμα και θα είναι άκρως ανταγωνιστική απέναντι στη ΔΕΗ.

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές το σχέδιο προβλέπει τη χρήση άνθρακα παρότι επιβαρύνει το περιβάλλον, ποντάροντας στο γεγονός ότι οι κάτοικοι δεν θα αντιδράσουν αφού η περιοχή μαστίζεται από την ανεργία και προκειμένου να δουλέψουν θα… κλείσουν τα στόματά τους!

Οι αρρωστημένοι εγκέφαλοι δηλαδή που έχουν εκπονήσει αυτό το σχέδιο θα βάλουν τους κατοίκους στο δίλημμα: περιβάλλον ή ανεργία και πιστεύουν ότι οι δοκιμαζόμενοι από την ανεργία Ευβοιώτες θα προτιμήσουν να βρουν δουλειά με αντάλλαγμα την ποιότητα του περιβάλλοντος και τον αέρα που θα αναπνέουν τα παιδιά τους…

Κάποιες άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι παρόμοιο σχέδιο για τη συγκεκριμένη βιομηχανία έχει και ο Μπόμπολας!

Όσον αφορά τον Όμιλο Μυτιληναίου επιθυμεί διακαώς να προχωρήσει το συγκεκριμένο σχέδιο, μετά σκοπεύει να περάσει από την Εύβοια υποθαλάσσιο καλώδιο στη Λάρυμνα, ώστε να έχει εθνικό ρεύμα δικής του παραγωγής η «ΠΕΣΙΝΕ» και ενδεχομένως και η «Λάρκο» εφόσον την αποκτήσει! Μ’ έναν… σμπάρο, τρία τρυγόνια δηλαδή…


Σχολιάστε εδώ