XΡΗΜΑτιστήριο

→ Ανοδικές τάσεις επικράτησαν στο χρηματιστήριο την περασμένη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε τοποθετήσεις με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης να κλείσει στις 3.610,25 μονάδες αυξημένος κατά 0,46%. Ο τζίρος έφτασε μόλις τα 137 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 20 εκατ. ευρώ αφορούσαν μεταβιβάσεις πακέτων. Την επομένη επικράτησαν εκ νέου ανοδικές τάσεις, καθώς, εν μέσω θετικού κλίματος στις διεθνείς αγορές, o γενικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,48%, στις 3.663,58 μονάδες, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης επίσης κατά 1,48%, της μεσαίας κέρδισε 1,44% και της μικρής σημείωσε άνοδο 0,49%. Aκολούθησε μία συνεδρίαση, στην οποία επικράτησαν σταθεροποιητικές τάσεις, καθώς οι επενδυτές ανέμεναν πρωτοβουλίες για την εκτόνωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή. Ο γενικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,05%, στις 3.665,25 μονάδες, ενώ από τις μετοχές που διακινήθηκαν 133 ενισχύθηκαν, 106 υποχώρησαν και 159 παρέμειναν αμετάβλητες. Την επομένη επικράτησαν εκ νέου ανοδικές τάσεις, καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε τοποθετήσεις σε όλο σχεδόν το φάσμα της αγοράς με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης να ενισχυθεί κατά 1,72% -στις 3.728,11 μονάδες- και η αξία των συναλλαγών να διαμορφωθεί στα 374,5 εκατ. ευρώ.

→ Καλός πωλητής δεν είναι αυτός που μπορεί να προωθεί τα καλά προϊόντα, αλλά εκείνος που έχει τη δυνατότητα να πλασάρει τα μέτρια. Έτσι δεν είναι, κύριε Καπράλο; Για πάρτε λοιπόν πρωτοβουλίες και για τις μικρές εισηγμένες, καθώς οι κατά τα λεγόμενά σας «αξιόλογες» επιχειρήσεις δεν έχουν ανάγκη από «σπόνσορες».

→ Μαθαίνουμε ότι οι κρατικά εποπτευόμενοι τραπεζικοί όμιλοι, μεταξύ των οποίων και αυτός της ATEbank, επένδυσαν στο χρηματιστήριο του Λονδίνου στο CMA Fund! Αλήθεια, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του εν λόγω fund έχει καμία σχέση με τον πρώην υπεύθυνο εξαγορών και συγχωνεύσεων της Αγροτικής ΑΧΕΠΕΥ;

→ Η πώληση τραπεζικών προϊόντων αλλάζει ριζικά, καθώς εκτός από τον παραδοσιακό τρόπο, γκισέ και γραφεία, δεν είναι λίγες πλέον οι τράπεζες που είτε βγάζουν στον δρόμο δικά τους στελέχη είτε αναθέτουν το έργο αυτό σε άλλες εταιρείες! Μαθαίνουμε, για παράδειγμα, ότι η Εμπορική στέλνει δικά της συνεργεία, αποτελούμενα από μόνιμους και εποχιακούς υπαλλήλους, σε νοσοκομεία, αεροδρόμια, δημόσιες υπηρεσίες κ.ά.

→ Σε πόσα είδη ευρείας κατανάλωσης έχουν ήδη αυξηθεί οι τιμές; Σε πόσα επίκεινται αυξήσεις; Υπάρχει περιθώριο και νέας ανόδου των τιμών αυτών;

→ Έτσι, για να καταλάβουμε δηλαδή, η είσοδος ξένων κεφαλαίων στη μετοχική σύνθεση των ελληνικών εισηγμένων εταιρειών αποτελεί το μόνο ενδεδειγμένο μοντέλο ανάπτυξης; Πάντως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υιοθετούν τη συγκεκριμένη άποψη.

→ Με τη σύμφωνη γνώμη των διαδίκων αναβλήθηκε και πάλι η υπόθεση υπαγωγής της Elephant στο σωτήριο άρθρο 46! Για τους εργαζομένους όμως ποιος νοιάζεται;

→ Καιρό είχαμε να δούμε δημοσίευση εισηγμένης εταιρείας για πρόσληψη εσωτερικού ελεγκτή, καθώς η σημασία της θέσης κάνει τις διαδικασίες εσωτερικές και μυστικές.

→ Μετεκλογικά θα πραγματοποιηθούν οι όποιες εξαγγελίες για αύξηση στις τιμές των αντικειμενικών αξιών στα εκτός σχεδίου ακίνητα, καθώς το πολιτικό κόστος των οικονομικών επιβαρύνσεων αναμένεται μεγάλο.

→ Με ποια μέθοδο καθορίζονται οι ημερομηνίες λήξης των πιστωτικών καρτών; Εντάξει, δεν λέμε να είναι κάθε χρόνο, όχι όμως και σε βάθος δεκαετίας!

→ Αξιολόγηση των hedge funds από διεθνείς εταιρείες πιστοληπτικής ικανότητας; Αυτή είναι η μόνη λύση εποπτείας και ελέγχου; Πόσοι από τους οίκους αυτούς συνεργάζονται με τέτοια funds;

→ Δεν είναι λίγοι οι επιχειρηματίες, βασικοί μέτοχοι μικρών εισηγμένων εταιρειών, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι το «μίνι ράλι» της χρηματαγοράς προβαίνουν σε πωλήσεις πακέτων μετοχών, κυρίως θυγατρικών εταιρειών, σε ξένους επενδυτές. Πού οδηγείται αυτή η ρευστότητα; Μήπως σε εξαγορές και συγχωνεύσεις; Ίσως στην ανάπτυξη και επέκταση; Ή απλώς στις τσέπες κάποιων βασικών μετόχων;

→ Ναι στον έλεγχο των ισολογισμών χρήσης 2005 για όλες τις εταιρείες άνω των 50 ατόμων, χωρίς εξαιρέσεις, ξεκινώντας μάλιστα από τις «πραγματικά» μεγάλες.

→ Άντε γεια! Στο καλό και να μας γράφει ο πρώην πλέον «κύριος» της Αγροτικής ΑΧΕΠΕΥ! Θεωρεί ότι τα πήγε τόσο καλά ώστε απαιτεί και βαθμό παρακαλώ.

→ Τα ακίνητα αναμένεται να δώσουν και πάλι χέρι βοηθείας στον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς με τη μέθοδο του «sale and lease back» η κυβέρνηση ευελπιστεί στην ενίσχυση των δημόσιων εσόδων.

→ Μήπως πρέπει να αναθεωρήσουμε τις επενδυτικές μας απόψεις; Οι μη εισηγμένες εταιρείες έκαναν την έκπληξη, καθώς τα τακτικά και έκτακτα μερίσματά τους παρουσιάστηκαν αυξημένα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά!

→ Με αφορμή τη συνάντηση της Τράπεζας της Ελλάδος με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, σχετικά με τον ενιαίο χώρο πληρωμών σε ευρώ, ξαναρωτάμε: Από αυτή τη διαδικασία θα υπάρξουν οικονομικά οφέλη και για τους συναλλασσόμενους;

→ Οι εξελίξεις μάς δικαιώνουν, καθώς από την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε προειδοποιήσει σχετικά με το κλείσιμο δύο ασφαλιστικών επιχειρήσεων! Πράγματι το υπουργείο Ανάπτυξης έκρινε πως οι εταιρείες Γαλαξίας και Αργοναυτική δεν είχαν την απαιτούμενη κεφαλαιακή επάρκεια! Και όλα αυτά όταν το περίφημο Επικουρικό Κεφάλαιο καλύπτει τους ταλαίπωρους ασφαλισμένους μόνο για 30 ημέρες.

→ Όλα τα είχαμε, η αύξηση του φόρου στα τσιγάρα μάς μάρανε! Απ’ ό,τι φαίνεται, η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την υγεία μας περισσότερο από εμάς τους ίδιους.

→ Ένας αριθμός 23.118.899 μετοχών δεν είναι καθόλου μικρός! Η αναφορά μας στα αδιάθετα χαρτιά της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της πολύπαθης εταιρείας ΒΙΟΣΩΛ.

→ Παγιδεύτηκαν ή ήταν όλα προμελετημένα; Όπως και αν έχουν τα πράγματα, η Credit Agricole παίζει πλέον μόνη της στην ιδιωτικοποίηση της Εμπορικής, ενώ κάτι δεν μας πάει καλά με την απρόσμενη «γενναιοδωρία» της, καθώς και την προσφoρά σε μετρητά αυξάνει και ζητά την παραμονή Προβόπουλου!

→ Από ομολογιακό σε ομολογιακό προχωρά η Lannet, καθώς το ΔΣ ενέκρινε αύξηση ύψους 10,5 εκατομμυρίων ευρώ.

→ Για να δούμε πόσες από τις εννέα εταιρείες που ανταποκρίθηκαν στην προκήρυξη της ΕΒΖ είναι πραγματικά διατεθειμένες να συνεισφέρουν στα επενδυτικά της σχέδια ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ;

→ Ο ενυπόθηκος δανεισμός στη χώρα μας αγγίζει το 20,6% του ΑΕΠ, κατατάσσοντάς μας στη 14η θέση μεταξύ των 25 κρατών-μελών της ευρωζώνης και αυτό λέει πολλά.

→ Η απαγόρευση λειτουργίας των 299 ΑΕΛΔΕ, επειδή δεν υπέβαλαν αίτηση να μετατραπούν σε ΑΕΕΔ, δείχνει μεταξύ άλλων την πραγματική κατάσταση της χρηματαγοράς. Πάντως, οι περισσότεροι από τους παραπάνω «ελδεάρχες» έχουν ήδη μεταφέρει τους πελάτες τους σε διάφορες χρηματιστηριακές, ως «profit», από τις οποίες λαμβάνουν και προμήθειες.

→ Τι να πούμε και εμείς όταν ακυρώσεις, αναβολές και περιορισμένο ενδιαφέρον συνθέτουν το «παζλ» των αρχικών δημόσιων εγγραφών διεθνώς;


Σχολιάστε εδώ