Μεγάλο φαγοπότι με 4,5 δισ. ? με τα φάρμακα

Σε μεγάλο φαγοπότι στις δαπάνες υγείας με αιχμή το φάρμακο παραπέμπουν τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία: Τα 4,5 δισ. ευρώ ετησίως φτάνουν πια οι δαπάνες αυτές, οι οποίες κατά την τελευταία 5ετία αυξήθηκαν κατά 48% έως 50%, διπλασιάστηκαν δηλαδή, υπονομεύοντας σοβαρά την οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων. Μάλιστα, κατά τους τελευταίους μήνες, παρατηρείται επιπλέον αύξηση των δαπανών αυτών, της τάξεως του 30%-40%, δημιουργώντας εκρηκτικό πρόβλημα στο σύνολο σχεδόν των Ταμείων τα οποία μαστίζονται (διαχρονικά) και από το φαινόμενο της εισφοροδιαφυγής, το οποίο και αυτό βαίνει αυξανόμενο, καθώς την τελευταία 3ετία (2003-2006) έφτασε στο 25% έως 30% η αύξηση της εισφοροδιαφυγής.

Ο συνδυασμός των δύο αυτών «πληγών» στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας ναρκοθετεί τη βιωσιμότητα των Ταμείων και επιτάσσει την άμεση λήψη μέτρων από την πλευρά τόσο της κυβέρνησης της ΝΔ όσο και των διοικήσεων των ασφαλιστικών οργανισμών. Ως προς τα στοιχεία που προαναφέρθηκαν, προέκυψαν κατά τη διάρκεια διημερίδας για την εισφοροδιαφυγή που διοργανώθηκε από το υπουργείο Απασχόλησης την περασμένη εβδομάδα, με πρωτοβουλία του υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Σάββα Τσιτουρίδη. Ήταν μια «διημερίδα σκέψης, προβληματισμού και ενημέρωσης» στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ, του ΣΕΒ των Εμπόρων, των επαγγελματοβιοτεχνών, μέλη των ΔΣ των ασφαλιστικών ταμείων και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι, ενώ προετοιμάζεται διάλογος για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας ή έστω στη χειρότερη περίπτωση μονομερείς κυβερνητικές μεταβολές, στη διημερίδα για την εισφοροδιαφυγή, διοικήσεις των ταμείων, ακόμη και του ΙΚΑ και του ΤΕΒΕ, απεικόνισαν χύμα και προφορικά την κατάσταση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, με μοναδική εξαίρεση τη διοίκηση του ΟΓΑ, που κατέθεσε πλήρη και συγκεκριμένα στοιχεία. Εντύπωση πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι, με βάση όσα εξέθεσαν οι διοικήσεις των ταμείων, επιβεβαιώθηκε η μελέτη που πριν από μερικούς μήνες παρουσίασε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία Γιώργος Κουτρουμάνης για την οποία τόσο ο υπουργός κ. Τσιτουρίδης όσο και ο τότε εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ευαγ. Βενιζέλος είπαν ότι μπορεί να αποτελέσει βάση διαλόγου για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας (ο κ. Κουτρουμάνης παρευρέθηκε και στη διημερίδα για το ασφαλιστικό που διοργάνωσε το υπουργείο).

Σύμφωνα με τον υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας τα συμπεράσματα της διημερίδας θα αξιοποιηθούν στη διαδικασία του κοινωνικού διαλόγου που δρομολογεί η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό σύστημα, αν και όποτε πραγματοποιηθεί η διαδικασία αυτή. Να προσθέσουμε ακόμη ότι εντύπωση σε όλους όσοι συμμετείχαν στη διημερίδα προκάλεσε το γεγονός ότι ο κ. Τσιτουρίδης ήταν συνεχώς παρών, από τη στιγμή της έναρξης των εργασιών μέχρι και τη λήξη της διημερίδας.


Σχολιάστε εδώ