3 Σημεία και τέρατα παραδέχθηκε ο Τσιτουρίδης

Ο υπουργός αποκάλυψε ακόμη ότι:
• Περίπου 3.000 υπάλληλοι του ΙΚΑ πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν μέσα στην επόμενη 3ετία, ενώ το ΑΣΕΠ ενέκρινε την πρόσληψη μόνο 500 από τους 2.881 υπαλλήλους που είχε ζητήσει για να στελεχώσουν το ΙΚΑ (σ.σ.: οι κενές θέσεις στο ΙΚΑ σήμερα υπολογίζονται στις 3.100).
Έπειτα από προσκόμιση στοιχείων από πλευράς των κ. Αλαβάνου και Στρατούλη, ο υπουργός Απασχόλησης παραδέχθηκε ότι:

• Μόνο 4 από τα 13 ελεγκτικά κέντρα που προβλέπει ο νόμος 2556/97 για την εισφοροδιαφυγή λειτουργούν και αυτά μόνο με το μισό από το απαιτούμενο προσωπικό.

Στην ίδια συζήτηση ο κ. Τσιτουρίδης αποκάλυψε ακόμη ότι:
• Πρωταθλητές στην εισφοροδιαφυγή είναι τομείς του εμπορίου, των υπηρεσιών, μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, τουριστικές επιχειρήσεις και νυχτερινά κέντρα κ.λπ. Οι θέσεις της κυβέρνησης για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής θα ανακοινωθούν τον επόμενο Οκτώβριο.

Ως προς τη μεγάλη αύξηση των δαπανών στον τομέα της υγείας (αυξάνονται ετησίως κατά 20%) ο κ. Τσιτουρίδης εμφανίστηκε εξαιρετικά καχύποπτος, μιλώντας για ύπαρξη διαφθοράς, καθώς δεν απέκλεισε εμπλοκή μελών διοικήσεων ασφαλιστικών ταμείων, με ιδιωτικά κυρίως ιατρικά κέντρα. Ο υπουργός Απασχόλησης απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο του ΣΥΝ, κ. Αλαβάνο, αλλά και τον κ. Στρατούλη, είπε πως η κυβέρνηση της ΝΔ παρέλαβε το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) με ανεπάρκειες, αδυναμίες, χωρίς στόχους και στρατηγική και τους γνωστοποίησε ότι σύντομα θα διευρύνει τις αρμοδιότητες του οργάνου, ενώ θα σταθούν οι έλεγχοι.

Ως προς τα επιδόματα ανεργίας και του ΔΛΟΕΜ (οικογενειακό για άπορους) ο κ. Τσιτουρίδης μίλησε για ανάγκη εξορθολογισμού τους, όταν ο κ. Αλαβάνος κατήγγειλε ότι το ύψος των επιδομάτων έχει παγώσει από το 2004.

Όταν οι δύο εκπρόσωποι του ΣΥΝ ρώτησαν αν ο «εξορθολογισμός» μεταφράζεται σε αύξηση των επιδομάτων, ο υπουργός απάντησε καταφατικά (σ.σ.: το «ΠΑΡΟΝ» έγραψε σε προηγούμενο φύλλο του ότι το υπουργείο προσανατολίζεται σε αύξηση κατά 10% του επιδόματος ανεργίας και η απόφαση αυτή θα ανακοινωθεί στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης).

Η αύξηση θα ισχύσει από 1/7/2006.

Τι έθεσαν στον υπουργό οι Αλαβάνος-Στρατούλης
Τέσσερα βασικά προβλήματα έθεσαν στον υπουργό Απασχόλησης οι κ. Αλαβάνος και Στρατούλης, ήτοι τα:
Προβλήματα του ΙΚΑ, την ένταξη ασφαλιστικών ταμείων τραπεζών στο ΕΤΑΤ, τις παραβιάσεις εργασιακών δικαιωμάτων και αύξηση του επιδόματος ανεργίας και του οικογενειακού επιδόματος από ΔΛΟΕΜ.

Συγκεκριμένα να αυξηθεί δραστικά το επίδομα ανεργίας που είναι καθηλωμένο στα 311 ευρώ τον μήνα από το 2004 και να δίνεται βοήθημα ανεργίας στους νέους, εφόσον αποφοιτούν από την τυπική εκπαίδευση επιζητούν και δεν βρίσκουν επί δύο μήνες εργασία μέσω ΟΑΕΔ. Να αυξηθεί επίσης το οικογενειακό επίδομα που δίνεται μέσω ΔΛΟΕΜ που είναι επίσης καθηλωμένο από το 2004 και να το παίρνουν οι γονείς για τα παιδιά τους μέχρι να γίνουν 24 χρονών όπως όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι και όχι μέχρι τα 22.


Σχολιάστε εδώ