XΡΗΜΑτιστήριο

→ Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν στη χρηματιστηριακή αγορά την περασμένη Δευτέρα, με τον γενικό δείκτη τιμών να κλείνει στις 3.693,04 μονάδες μειωμένος κατά 0,02%, τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί κατά 0,44%, της μεσαίας να χάνει 1,35% και της μικρής να καταγράφει απώλειες 0,17%. Την επομένη ο γενικός δείκτης έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος στις 3.693,18 μονάδες, ενώ ο τζίρος έφτασε μόλις τα 150 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 8 εκατ. ευρώ αφορούσαν μεταβιβάσεις πακέτων. Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο είχε αυτός των κατασκευών, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες εκείνος των τροφίμων και ποτών. Ακολούθησε μία ακόμη συνεδρίαση στην οποία επικράτησε ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα, με τον γενικό δείκτη τιμών να κλείνει στις 3.620,02 μονάδες, παρουσιάζοντας πτώση 1,98%. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 54 ενισχύθηκαν, 222 υποχώρησαν και 26 παρέμειναν αμετάβλητες. Την επομένη και παρά την ανάκαμψη των διεθνών αγορών επικράτησαν πτωτικές τάσεις, με τον γενικό δείκτη τιμών να κλείνει στις 3.605,11 μονάδες, μειωμένος κατά 0,41% και τον τζίρο να φτάνει τα 161 εκατομμύρια ευρώ.

→ Ποια αναμένεται να είναι η στρατηγική οργανισμών και ταμείων που κατέχουν σημαντικό ποσοστό μετοχών στην Εμπορική Τράπεζα; Θα επιδιώξουν την ενίσχυση της ρευστότητάς τους ή θα δεχθούν ως αντάλλαγμα ακόμα και μετοχές άλλης τράπεζας;

→ Φούσκα ήταν και έσκασε, καθώς όσα κέρδη βγήκαν μέσα σε έναν χρόνο, χάθηκαν μέσα σε λίγες εβδομάδες! Περί «hedge funds» ο λόγος.

→ Σε πολλές περιπτώσεις παράγωγα και τιτλοποιήσεις δεν αποτελούν πλέον χρηματοοικονομικά εργαλεία μόχλευσης, αλλά μεθόδους παραποίησης των οικονομικολογιστικών καταστάσεων των εισηγμένων εταιρειών.

→ Οι τραπεζικές και χρηματιστηριακές ανώνυμες εταιρείες μπορεί να κατέβαλαν στην εφορία περίπου 1 δισ. ευρώ, εμφάνισαν όμως πολύ μικρά φορολογητέα κέρδη και αυτό σημαίνει πολλά!

→ Ο Τραπεζικός Μεσολαβητής για μία ακόμη χρονιά έπαιξε το παιχνίδι των τραπεζών, καθώς απέφυγε την ουσία και προχώρησε σε υποδείξεις και διαπιστώσεις για γέλια και για κλάματα.

→ Μία από τα ίδια λοιπόν! Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, εξυπηρετώντας στο έπακρον τις χρηματοοικονομικές εταιρείες, επιτρέπει σε κάθε πιστοποιημένο στέλεχός τους να επιβλέπει μέχρι οκτώ μη πιστοποιημένους υπαλλήλους.

→ Νέα ήθη και αξίες από τη διοίκηση της ΑΤΕbank, καθώς στο εκπαιδευτικό κέντρο της τράπεζας, στο Καστρί, πραγματοποιήθηκε η συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ για την αγροτική πολιτική.

→ Κάλλιο αργά παρά ποτέ! Όταν το «ΠΑΡΟΝ» αναφερόταν στην εικονική πραγματικότητα που ζει ο κ. Γκαργκάνας, οι άλλες εφημερίδες… σφύριζαν αδιάφορα και τα καλοπληρωμένα γιουσουφάκια ξόδευαν πολύ μελάνι υπέρ του, τώρα ξαφνικά και ως διά μαγείας άπαντες μιλούν για την κατάντια τού εν λόγω κυρίου. Την επομένη, σε μια απέλπιδα προσπάθεια εξιλέωσής του, μίλησε ακόμα και για νομοθετικό φρένο στις τραπεζικές-προμηθειακές αυθαιρεσίες, αλλά ποιος τον πιστεύει πλέον; Όσον αφορά την άποψη του κ. Αλογοσκούφη για το θέμα, ας σεβαστεί πρώτα τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους αυτής της χώρας και ας αφήσει στην άκρη τα περί λειτουργικής και πολιτικής ανεξαρτησίας της Τράπεζας της Ελλάδος!

→ Για πού το βάλαμε; Περίπου το 1/3 των καταναλωτικών δανείων που χορηγούν τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα πωλείται μέσω εμπορικών αλυσίδων!

→ Νέα, ορθή κατά τη γνώμη μας, παρέμβαση του ΣΜΕΧΑ στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, από την οποία ζητά την κατάργηση του «uptick rule» λόγω μη σωστής λειτουργίας της αγοράς παραγώγων!

→ Τρίτη μεταξύ των 25 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι όμως από την αρχή αλλά από το τέλος της κατάταξης, είναι η χώρα μας στην ανταγωνιστικότητα και αυτό δεν τιμά κανέναν από τους παράγοντες του οικονομικού επιτελείου.

→ Από το κακό στο χειρότερο οδεύει το ολιγοπώλιο στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, καθώς τον Ιούνιο παρατηρήθηκε νέα αύξηση του συγκεντρωτισμού, με τα μερίδια αγοράς των δέκα πρώτων ΑΧΕ να διαμορφώνονται στο 84,7%, από 79,7% τον Μάιο! Πρώτη και καλύτερη μία τραπεζική ΑΧΕΠΕΥ, η Eurobank Sec.

→ Τι σας λέγαμε από αυτήν εδώ τη στήλη; Με επιστολή προς την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής βουλευτές της αντιπολίτευσης ζητούν ενημέρωση σχετικά με την εξαγορά της εταιρείας Γερμανός από την Cosmote!

→ Για να μη μας παραμυθιάζουν λοιπόν, οι εκροές κεφαλαίων από ξένους σημείωσαν σημαντική άνοδο το 2005, ανερχόμενες τελικά στα 2.661,5 εκατ. ευρώ! Δεν το λέμε εμείς αλλά η έρευνα του ΕΛΚΕ.

→ Επιβολή μικρών εφέσιμων προστίμων που θα καταπέσουν στις αίθουσες των δικαστηρίων; Για να δούμε τι θα δούμε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού σχετικά με τη λειτουργία της κοινής ανώνυμης εταιρείας από Alpha και Eurobank…

→ Μπορεί να κάλυψαν τη δεύτερη δόση των αποθεματικών τους, με τις υπόλοιπες όμως τι θα γίνει; Περί ασφαλιστικών εταιρειών ο λόγος.

→ Αποτελούν προάγγελους επιχειρηματικών εξελίξεων ή απλώς παίζουν το παιχνίδι τρίτων; Ποιος είναι αλήθεια ο ρόλος των αναλυτών, οι οποίοι εξετάζουν από μόνοι τους το ενδεχόμενο εμπλοκής της EFG και της Alpha Bank στην εξαγορά της Εμπορικής;

→ Υπάρχουν μεγαλομέτοχοι εισηγμένων εταιρειών οι οποίοι, βάσει του νέου νόμου «Περί Δημοσίων Προτάσεων» υποχρεούνται να προβούν σε δημόσια προσφορά για το υπόλοιπο των μετοχών της εταιρείας τους; Σαφώς και υπάρχουν!

→ Κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους τα εμπορεύματα και τα μέταλλα ήταν οι κλάδοι με τις καλύτερες αποδόσεις στις διεθνείς αγορές, όταν η τεχνολογία και το λιανεμπόριο κατέγραψαν τις μεγαλύτερες απώλειες.

→ Μήπως από αυτήν εδώ τη στήλη δεν είχαμε εγκαίρως επισημάνει την πρόσφατη απαίτηση της ΕΚΠΟΙΖΩ για περιορισμό των εξαιρέσεων στην ασφάλιση της αστικής ευθύνης των αυτοκινήτων;

→ Για μία ακόμη φορά τα στοιχεία των εταιρικών ισολογισμών λένε την αλήθεια, αφήνοντας έκθετους τους παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, καθώς μεγάλωσε εκ νέου η ψαλίδα μεταξύ μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων.

→ Μπορεί η κ. Μπουρμπούλια μετά την επίσκεψή της στον εφέτη ανακριτή να παρέμεινε προφυλακισμένη, για τους βασικούς όμως υπευθύνους του περίφημου χρηματιστηριακού σκανδάλου «σιγή ιχθύος». Γιατί άραγε;

→ Μπορεί να ακούγεται καλό, δεν σημαίνει όμως ότι λύνει και το πρόβλημα! Το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ, που χορηγεί το υπουργείο Απασχόλησης στους απολυμένους των Κλωστηρίων, αποτελεί αποκλειστικά και μόνο πρόσκαιρη ανάσα.

→ Πάντα κάτι άλλο τούς φταίει! Για τον Ιούλιο, πάντως, η Στατιστική Υπηρεσία προβλέπει άνοδο του πληθωρισμού εξαιτίας των διεθνών τιμών του πετρελαίου και της αύξησης του ΕΦΚ.

→ Ξεκινούν με απλές διευκρινίσεις, το πού θα καταλήξουν όμως είναι το ζήτημα! Η αναφορά μας στην Κομισιόν, η οποία ζητά από την ελληνική κυβέρνηση πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα της εθελουσίας εξόδου στον ΟΤΕ, ενώ επεκτείνει την έρευνά της και για την κρατική ενίσχυση των Eλληνικών Nαυπηγείων.

→ Όταν το Δημόσιο, που θα έπρεπε να δίνει το καλό παράδειγμα, χρωστά στο ΙΚΑ περίπου 9 δισ. ευρώ, γιατί να μη χρωστούν και οι ιδιώτες, φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα;

→ Η αγωνία του κ. Αράπογλου σχετικά με την υπερκάλυψη της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής φαίνεται και από τις δηλώσεις περί επιβεβαίωσης των επιλογών και στήριξης του επιχειρηματικού του σχεδίου. Αλήθεια, κύριε πρόεδρε, ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο σε περίπτωση που αποτύχετε να εντάξετε ομαλά τη Finansbank στον όμιλο;


Σχολιάστε εδώ