Άλλα 18,7 εκατ. ευρώ δίνει στην ΕΡΤ η κυβέρνηση!

Συνολικά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μέσα σε δύο χρόνια προίκισε τη διοίκηση της ΕΡΤ με αύξηση του ανταποδοτικού τέλους (άρα και αύξηση των εσόδων της) κατά 30%, συμφώνησε σε διακανονισμό των χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία για το πρόγραμμα της πρόωρης συνταξιοδότησης σε 15 ετήσιες δόσεις, αποφάσισε την εξαίρεση της ΕΡΤ ειδικά για τη διοίκησή της από τον νόμο περί ΔΕΚΟ, ρύθμισε το ασφαλιστικό καθεστώς του προέδρου και των γενικών διευθυντών με ειδική διάταξη για το ΤΣΠΕΑΘ και άνοιξε τα ταμεία της για να δώσει επιπλέον 18,7 εκατομμύρια ευρώ. Συνολικά δηλαδή μέσα σε οκτώ μήνες η ΕΡΤ έλαβε επιπλέον 78,7 εκατομμύρια ευρώ, 60 από την αύξηση του ανταποδοτικού τέλους και 18,7 μέσω της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. Μετά από όλα αυτά η διοίκηση της ΕΡΤ περηφανεύεται ότι έχει παράγει έργο και η οικονομική χρονιά στις 30 Ιουνίου θα κλείσει με θετικό απολογισμό!

Η αλλαγή τακτικής της διοίκησης της ΕΡΤ είναι φανερή. Με δελτία Τύπου προσπαθεί να δώσει απαντήσεις για τις σοβαρές καταγγελίες που είχαν κάνει οι παραγωγοί. Στην τελευταία της απάντηση μέσα σε 13 σελίδες δίνει αναλυτικά στοιχεία για τις εκπομπές-ντοκιμαντέρ της ΕΤ1 και μέσα σε δύο γραμμές, χωρίς κανένα στοιχείο, αναφέρεται σε αυτές για τις οποίες καταγγέλθηκε! Για τις παραγωγές θεάτρου ενημερώνει αναλυτικά ότι «βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας από τη νέα τηλεοπτική χρονιά η μεταφορά θεατρικών έργων στην τηλεόραση», με τη δημιουργία εκπομπής με τίτλο «Θεατρικά μονόπρακτα», η οποία θα παρουσιάσει στο κοινό το σύγχρονο νεοελληνικό έργο. Θα περιλάβει έργα των Μουρσελά, Μανιώτη, Μάτεση, Ζιώγα, Αναγνωστάκη, Ποντίκα, Κεχαΐδη, Χρυσούλη, αλλά και νέων συγγραφέων, τα έργα των οποίων θα επιλεγούν από κριτική επιτροπή κατόπιν διαγωνισμού. Δίνει λίστα με εκατό σκηνοθέτες που συνεργάστηκαν με την ΕΡΤ, αναφέρει πως παρήγαγε ντοκιμαντέρ συνολικής διάρκειας 250 ωρών με επένδυση άνω των 9.000.000 ευρώ, αλλά για τις επίμαχες καταγγελίες λέει: «Παρήχθησαν επίσης και άλλα ελληνικά προγράμματα (μουσικά, πολιτιστικά κ.λπ.) διάρκειας 500 ωρών περίπου (αναφέρονται ενδεικτικά οι εκπομπές: ‘‘Στην υγειά μας”, ‘‘Συναντήσεις”, ”Μην πυροβολείτε τον πιανίστα”)», χωρίς κόστη και ονόματα! Είναι ακριβώς οι εκπομπές, μαζί με της Άννας Δρούζα, που δεν αναφέρεται πουθενά, για τις οποίες προκλήθηκε ο σάλος.

Η ΕΡΤ υποστηρίζει ότι «οι αναθέσεις παραγωγών γίνονται με πλήρη διαφάνεια, αφού πριν από την οποιαδήποτε ανάθεση η κάθε πρόταση κρίνεται -ως προς το περιεχόμενο- από δύο επιτροπές, την επιτροπή σεναρίων και την επιτροπή προγράμματος». Δεν λέει όμως ότι δύο εκπομπές εγκρίθηκαν παρά το ότι δεν υπέβαλαν προτάσεις σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης, κάτι που αποκαλύφθηκε στη Βουλή από την κατάθεση σχετικού πίνακα από την ίδια την ΕΡΤ.

Στο μεταξύ, νέα ερώτηση στον υπουργό Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλο κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη και Αντώνης Σκυλλάκος. Αφού αναφέρονται στις καταγγελίες των σκηνοθετών-παραγωγών, ζητάνε να μάθουν τις συμβάσεις που έγιναν από 1/1/2005 ως και 31/5/2006, με ποιες εταιρείες και ποια είναι η μετοχική σύνθεση των εταιρειών αυτών, το ύψος κάθε σύμβασης και αν τηρήθηκαν οι νόμοι, οι οποίοι αναφέρονται στα ασυμβίβαστα μετόχων ΜΜΕ και μετόχων σε εταιρείες που αναλαμβάνουν δημόσια έργα και προμήθειες.


Σχολιάστε εδώ