Στον Εισαγγελέα ο Αράπογλου

Συμπλήρωναν μάλιστα με νόημα ότι η εξαγορά αυτή θα γίνει αν φυσικά προλάβει, αφού υπουργοί και κυβερνητικά στελέχη φαίνεται να διαφωνούν και να έχουν σοβαρές επιφυλάξεις, ενώ ο εισαγγελέας και οι εξεταστικές επιτροπές της Βουλής καραδοκούν και μπορεί να προλάβουν τον κ. Αράπογλου…

Για τον κ. Τάκη Αράπογλου, τον διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, ήταν μια από τις χειρότερες εβδομάδες της τραπεζικής του καριέρας η εβδομάδα που πέρασε, αφού η κριτική, που άρχισε με πρώτο το «ΠΑΡΟΝ» εδώ και δύο μήνες, έχει πλέον γενικευθεί σε όλες σχεδόν τις εφημερίδες με άρθρα και ρεπορτάζ, ενώ στον χορό μπήκαν και οι τηλεοράσεις, κυρίως με πλάνα από την επεισοδιακή Γενική Συνέλευση και με δηλώσεις των διαφωνούντων για τις μεθοδεύσεις του προκειμένου να εξασφαλίσει την παράνομη πλειοψηφία.

Είχαμε ακόμη την παρουσία του κ. Αράπογλου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, στην οποία σύρθηκε αμήχανος, ζητώντας συνεχώς συγγνώμη και σε μια κατάσταση που έδειχνε όχι μόνο συνεχή αμηχανία, αλλά και μια αδυναμία να δώσει εξηγήσεις πέραν από όσα είχε διαβάσει από γραπτό κείμενο… ενώ χαρακτήρισε «σατανική σύμπτωση» το γεγονός ότι η εξαγορά αποφασίστηκε σε μα στιγμή που η μετοχή της τουρκικής τράπεζας και το νόμισμα της Τουρκίας βρίσκονταν σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Παράλληλα ο κ. Αράπογλου έβλεπε τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να συνεχίζει την καθοδική της πορεία, κάτι που ακόμη και κυβερνητικά στελέχη επεσήμαιναν, τονίζοντας ότι η αγορά δεν έχει πειστεί για την εξαγορά αυτή και δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην αύξηση αυτή του μετοχικού κεφαλαίου και την αγορά της τουρκικής τράπεζας… Είναι ενδεικτικό ότι η μετοχή της Εθνικής βούτηξε κατά 1% σε μια στιγμή που το Χρηματιστήριο έχει άνοδο 0,46%.

Δεν ξέρουμε αν ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας το έχει συνειδητοποιήσει, αλλά φαίνεται ότι αυτή η ιστορία μπορεί και να αποτελέσει το κύκνειο άσμα του στον θώκο του διοικητή, αφού τώρα φαίνεται να έχουν σειρά ο Εισαγγελέας και η Δικαιοσύνη, ενώ δεν θα πρέπει να αγνοήσει κανείς και τις σοβαρές επιφυλάξεις που έχουν εκφράσει πολλά κυβερνητικά στελέχη, ακόμη και υπουργοί, καθώς και όλα τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης, χωρίς να αγνοούμε και τις τεκμηριωμένες απόψεις που αναπτύσσονται στην Βουλή για τον κίνδυνο να κατηγορηθούν πολλά στελέχη της τράπεζας για απιστία (βλέπε ομιλία Βερελή).

Τον κ. Αράπογλου φαίνεται να ακολουθεί και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γκαργκάνας, που μάλλον έχει παραβιάσει σαφώς τον κανονισμό της τράπεζας σε ό,τι αφορά την έγκριση αυτής της κίνησης της Εθνικής, ενώ έχει εξοργίσει όλους σχεδόν τους βουλευτές της αρμόδιας Επιτροπής, με την παρουσία για αυτό το θέμα, αφού η γενική εντύπωση είναι ότι παριστάνοντας τον «ανεξάρτητο» εκθείαζε τη συμφωνία του κ. Αράπογλου. Οι περισσότεροι από τα μέλη της Επιτροπής αισθάνονται ότι ο κ. Γκαργκάνας τούς δούλευε κανονικά, ειδικά με εκείνα που τους είπε για τις «ασκήσεις προσομοίωσης κρίσεων» που έχει κάνει και από τις οποίες έχει βγάλει το συμπέρασμα ότι «ένα θερμό επεισόδιο δεν μπορεί να κλονίσει τον όμιλο της Εθνικής με την Finansbank»!!!

Ενδοκυβερνητικές διαφωνίες

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις από την πλευρά κυβερνητικών παραγόντων και μάλιστα και από ορισμένους υπουργούς που είναι πυρ και μανία κατά του κ. Αράπογλου για τις κινήσεις που έκανε μέχρι σήμερα και επισημαίνουν ότι μια απόφαση της οποίας η νομιμότητα τελικά κατά πάσα πιθανότητα θα κριθεί στα δικαστήρια είναι δύσκολο να εφαρμοστεί.

Και αυτό λόγω του πολιτικού κλίματος που υπάρχει τόσο στο εσωτερικό, όπου όλα τα πολιτικά κόμματα είναι εναντίον της εξαγοράς αυτής, με το ΠΑΣΟΚ να απειλεί με εξεταστικές και προσφυγή στον Εισαγγελέα, όσο στο εξωτερικό με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στην «κόψη του ξυραφιού» και μια σοβαρή πολιτική κρίση να σοβεί στην Τουρκία.

Τετ α τετ με τον Εισαγγελέα

Τις επόμενες μέρες ο κ. Αράπογλου θα βρεθεί τετ α τετ με τον Εισαγγελέα, αφού ο Σύλλογος των Εργαζομένων στην Εθνική Τράπεζα, όπως δήλωσε ο πρόεδρός του κ. Κούκος, αναμένεται να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για τη νομιμότητα της Γενικής Συνέλευσης, καθώς και γενικότερα για τη νομιμότητα των αποφάσεων της εξαγοράς και γι’ αυτόν τον λόγο ήδη υπάρχει συνεργασία του σωματείου με τους νομικούς του συμβούλους.

Σύμφωνα με τραπεζικούς και συνδικαλιστικούς κύκλους, αλλά και μικρομετόχους, στη Γενική Συνέλευση για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου υπήρξε μεθόδευση προκειμένου να δημιουργηθεί με παράνομο τρόπο το κρίσιμο ποσοστό του 33,3% που προβλέπει ο νόμος για να υπάρχει η απαρτία, ενώ μέσα στη Γενική Συνέλευση υπήρχε μόνο το 31,8%, το οποίο μάλιστα βαπτίστηκε νόμιμο με υπολογισμό των εκπρόθεσμων.

Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι υπάρχει ακόμη σοβαρό θέμα και για το γεγονός ότι ο κ. Αράπογλου αποφάσισε η ψηφοφορία να γίνει διά βοής, δηλαδή φανερή και όχι με κάλπη που θα ήταν μυστική, παραβιάζοντας έτσι την αρχή της μυστικότητας, ενώ χρησιμοποιήθηκαν και διάφορα «κόλπα» από την πλευρά της διοίκησης της Εθνικής προκειμένου να «εκβιαστούν» οι μέτοχοι… ή να τρομοκρατηθούν… αφού όσοι ψήφιζαν «ΟΧΙ» θα έπρεπε να πάνε να το δηλώσουν σε ένα γραφείο που ήταν ακριβώς δίπλα από το γραφείο του κ. Αράπογλου, κάτι που είναι σαφές ότι έγινε καθαρά για λόγους εκφοβισμού, γι’ αυτό και άλλωστε κάποιοι αρνήθηκαν να λάβουν μέρος.

Παράλληλα ο Σύλλογος των Εργαζομένων της Εθνικής καταγγέλλει τον κ. Αράπογλου ότι «κατάφερε να αποσπάσει» τη θετική ψήφο του εκπροσώπου των συνταξιούχων της ΕΤΕ Αλέκου Τζώλη στο ΔΣ του Ταμείου Συντάξεων της ΕΤΕ και έτσι σχηματίστηκε η απαιτούμενη πλειοψηφία στο Δ.Σ. του Ταμείου… Ο κ. Τζώλης καταγγέλθηκε έντονα από τους συναδέλφους του ότι παίζει παιγνίδια σε συνεργασία με τη διοίκηση και τον κ. Αράπογλου και γι’ αυτό άλλωστε υπήρχε και σχετική ένταση μέσα στη Γενική Συνέλευση.

Συμφωνίες κάτω από το τραπέζι

Παράλληλα οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ετοιμάζονται να στείλουν αναφορά στον Εισαγγελέα, ζητώντας να ερευνήσει την όλη υπόθεση εξ αρχής, για την οποία οι περισσότεροι μιλούν για μεθοδεύσεις και για συμφωνίες κάτω από το τραπέζι.

Φήμες, που προέρχονται από τραπεζικούς κύκλους που βρίσκονται αυτές τις ημέρες στην Κωνσταντινούπολη σε συνέδριο τραπεζικών, τις οποίες δεν μπορέσαμε να διασταυρώσουμε λόγω του προχωρημένου της ώρας, λένε ότι πίσω από την υπόθεση αυτή βρίσκονται εβραϊκά κεφάλαια και συμφέροντα και εξηγούσαν ότι το θέμα δεν είναι πως η Εθνική θα εξαγοράσει την τουρκική τράπεζα, αλλά πως θα εξαγοραστεί από ξένους η Εθνική.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις ίδιες πηγές, η εξαγορά αυτή εντάσσεται στο σχέδιο συνδιαχείρισης της οικονομίας των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής που βρίσκεται σε εξέλιξη και της σύγκλισης της Τουρκίας με την Ευρώπη, γι’ αυτό άλλωστε φαίνεται να υπάρχει και ένα περίεργο ενδιαφέρον διάφορων διεθνών τραπεζικών κύκλων, όπως της Παγκόσμιας Τράπεζας, μέσω -όπως είπε ο ίδιος ο κ Αράπογλου- της θυγατρικής της εταιρείας International Finance Corporation (IFC) με ποσοστό 5-10% στο μετοχικό κεφάλαιο της τουρκικής Finansbank.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε ότι ο βουλευτής και πρώην υπουργός Γιώργος Φλωρίδης ζήτησε τους όρους με τους οποίους μπαίνει το IFC, υπενθυμίζοντας μάλιστα ότι πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι ο αμερικανός Τζων Γούλφοβιτς, ο εμπνευστής του πολέμου στο Ιράκ και ο θεωρητικός της πολιτικής Μπους. Μάλιστα ο κ. Αράπογλου αποκάλυψε ότι το IFC θα πουλήσει σε προσυμφωνημένη τιμή στην Εθνική, λέγοντας «πως δεν έρχεται να βγάλει χρήματα, αλλά ως παράγοντας εγγύησης σταθερότητας!».

Στο εδώλιο και ο Γκαργκάνας

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα βρεθεί κατά πάσα πιθανότητα και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γκαργκάνας για παράβαση καθήκοντος και γιατί δεν προστάτευσε το επενδυτικό κενό. Κατηγορείται κυρίως από τον Σύλλογο των Εργαζομένων ότι ως διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γκαργκάνας έκανε τα «στραβά μάτια» στις παράνομες επιλογές του κ. Αράπογλου και του πρόσφερε παράνομα και εκ των υστέρων κάλυψη, καταστρατηγώντας το άρθρο 55α του κανονισμού της Τραπέζης της Ελλάδος που προβλέπει ότι θα έπρεπε ο κ Αράπογλου να είχε πάρει την έγκριση της Τραπέζης της Ελλάδος που ασκεί την εποπτεία…

Μάλιστα τραπεζικοί κύκλοι έλεγαν ότι ενδεχομένως να υπάρχει από την πλευρά του κ. Γκαργκάνα ποινικό αδίκημα ακριβώς γιατί δεν άσκησε αυτά τα καθήκοντα, ενώ στην κριτική που ασκείται γενικότερα θα πρέπει να τονιστεί ότι υπάρχουν και άλλες πληροφορίες που αναφέρουν ότι ο κ. Αράπογλου θα έπρεπε να είχε ενημερώσει και το τμήμα Πιστωτικού Ελέγχου της κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας.

Τέλος, θα πρέπει να «ευλογήσουμε για μια ακόμη φορά τα γένια μας» και να επισημάνουμε ότι με την ανάδειξη από την εφημερίδα μας του θέματος της άρνησης του κ. Αράπογλου να καταθέσει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής αναγκάσαμε τον διοικητή να προσέλθει στην Βουλή με την ουρά στα σκέλια… Κατάλαβε την γκάφα του και έτσι τελικά σύρθηκε ζητώντας συγγνώμη, λέγοντας προς τους βουλευτές επανειλημμένα ότι δεν είχε κατανοήσει τη σημασία της πρόσκλησης αυτής… Τόσο ο κ. Αράπογλου όσο και ο κ. Γκαργάνας από την αρμόδια Επιτροπή κρίθηκαν μεταξεταστέοι.


Σχολιάστε εδώ