Οι μυστικές επαφές Παπούλια-Μολυβιάτη

Άμεση ήταν η αντίδραση. Οι φύλακες βρέθηκαν στις θέσεις τους. Οι ίδιοι άνθρωποι που έδωσαν τη μάχη για το «ΟΧΙ» που στην αρχή φαινόταν αδιανόητο μπρος στον αντίπαλο συνασπισμό των ετερόκλητων δυνάμεων, που προς στιγμήν εμφανίσθηκε πολύ ισχυρός, δεδομένου ότι είχε και την απόλυτη στήριξη όλων σχεδόν των ΜΜΕ, που βρήκαν εκπληκτική την πρόταση Στεφανόπουλου…, κινητοποιήθηκαν αμέσως και κατάφεραν να χαλάσουν το σχέδιο παράδοσης…
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, μαζί με τον τέως υπουργό Εξωτερικών, Πέτρο Μολυβιάτη, με το «οκέι» του πρωθυπουργού, και άλλους δυο-τρεις υπουργούς σήκωσαν το βάρος της αντίδρασης. Ξεχάστε τη Χάγη, αυτή η πολιτική δεν αλλάζει, ήταν το μήνυμα. Μη φοβάστε, η διαβεβαίωση.

Η στενή συνεργασία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρ. Παπούλια με τον τέως υπουργό Εξωτερικών Π. Μολυβιάτη τις τελευταίες ημέρες συνετέλεσε τα μέγιστα στην αποτροπή δραματικής αλλαγής στην εξωτερική μας πολιτική, και ειδικότερα στον χειρισμό των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Π», η συνεργασία των δύο και η συμφωνία τους σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο χειρισμού του ευαίσθητου αυτού εθνικού θέματος ήταν καθοριστική έως και καταλυτική στο:

• Να μην αλλάξει η στρατηγική της χώρας μας, να απορριφθεί επί της ουσίας η πρόταση Στεφανόπουλου, για την αποδοχή της οποίας υπήρξαν αφόρητες πιέσεις και συγκροτήθηκε ένα ιδιόμορφο μέτωπο, αποτελούμενο απ’ τους Κ. Στεφανόπουλο, Κ. Σημίτη, Γ. Παπανδρέου, στελέχη της κυβέρνησης (Ντ. Μπακογιάννη, Γ. Σουφλιάς κ.ά.), τον ΣΥΝ και τη μεγάλη πλειοψηφία των ΜΜΕ.

Κατά τις ίδιες αποκλειστικές μας πληροφορίες, οι Κάρ. Παπούλιας και Π. Μολυβιάτης αμέσως μετά την παρέμβαση Στεφανόπουλου, την επί της ουσίας αποδοχή της απ’ τους προαναφερθέντες παράγοντες και τις ισχυρότατες πιέσεις που άρχισαν να εκδηλώνονται και στον Κ. Καραμανλή, συζήτησαν πάνω από μία φορά. Εξέφρασαν την ανησυχία τους για την πορεία που είχαν πάρει τα πράγματα και ιδιαίτερα για τον κίνδυνο να προβεί πράγματι η κυβέρνηση, υπό το βάρος των πιέσεων, σε δραματική αλλαγή της πάγιας πολιτικής των ελληνικών κυβερνήσεων, της στρατηγικής που κυρίως υπηρέτησαν οι Κ. Καραμανλής και Α. Παπανδρέου και η οποία συνοψίζεται στο ότι:

• Η Ελλάδα ως μόνη διαφορά με την Τουρκία αναγνωρίζει το θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας με βάση το διεθνές δίκαιο, ενώ τα υπόλοιπα τα θεωρεί παράνομες τουρκικές διεκδικήσεις και έτσι τα αντιμετωπίζει.

Ιδιαίτερα ανησύχησαν απ’ το γεγονός ότι στην κατεύθυνση της ανατροπής της ελληνικής στρατηγικής συνέκλιναν και ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και ο τέως πρωθυπουργός, και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και η υπουργός Εξωτερικών!

Μάλιστα, κατά τις ίδιες αποκλειστικές πληροφορίες μας, εκφράστηκε η μεγάλη ενόχληση για την πρωτοβουλία του Κ. Στεφανόπουλου, με βάση το εξής σκεπτικό:

• Ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας έσπασε την εθνική γραμμή, την πάγια εθνική στρατηγική.

• Ουσιαστικά με το σύνολο της παρέμβασής του περιγράφει το πλαίσιο Σημίτη, το οποίο επί της ουσίας αποδέχεται συζήτηση ακόμα και για γκρίζες ζώνες!

• Είναι το λιγότερο άκομψος ο τρόπος με τον οποίο επέλεξε να εκφραστεί ο Κ. Στεφανόπουλος.

Οι Κάρ. Παπούλιας και Π. Μολυβιάτης συνέκλιναν στην εξής εκτίμηση για την προσέγγιση και αντιμετώπιση του δημιουργηθέντος προβλήματος:

• Δεν πρέπει η χώρα μας να αλλάξει στρατηγική, και κυρίως δεν νοείται αλλαγή στρατηγικής τη στιγμή της κρίσης, διότι μεταξύ άλλων κάτι τέτοιο υποδηλώνει και εθνική αδυναμία. «Δεν αλλάζουμε γήπεδο την ώρα της κρίσης», τονίστηκε χαρακτηριστικά.

• Σε ό,τι αφορά πιο συγκεκριμένα τη Χάγη, δεν λέμε ευθέως ότι την απορρίπτουμε (για ευνόητους λόγους) αλλά την προσεγγίζουμε μόνο στη βάση του «μόνο οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας».

Τις συζητήσεις Παπούλια-Μολυβιάτη μετέφερε ο τέως υπουργός Εξωτερικών στον Κ. Καραμανλή. Αυτό έγινε πριν τη συνάντησή τους την Πέμπτη, συνάντηση που έτσι κι αλλιώς ήταν προγραμματισμένη πριν ξεσπάσει η πρόσφατη ελληνοτουρκική κρίση.

Με την πειστικότητα που τον διακρίνει ο Π. Μολυβιάτης έπεισε τον πρωθυπουργό για την αποδοχή της παραπάνω γραμμής. Η καθοριστική μεταξύ τους συζήτηση έγινε την Τρίτη. Σημειώνεται πως σε γενικές γραμμές ο Καραμανλής σε αυτό το μήκος κύματος κινούνταν, αλλά ήταν αφόρητες οι πιέσεις που δεχόταν, όπως προαναφέραμε. Κυρίως δε το «πρέσινγκ» της Ντ. Μπακογιάννη, στην οποία έκαναν αβάντα με προκλητικότατο τρόπο σχεδόν όλα τα ΜΜΕ. Βεβαίως, υπήρχαν και υπουργοί οι οποίοι κινήθηκαν στο μήκος κύματος Παπούλια-Μολυβιάτη, όπως οι Β. Μεϊμαράκης, Πρ. Παυλόπουλος, αλλά…

Είναι, δε χαρακτηριστικό πως μετά την τελευταία συνάντηση Καραμανλή-Ντόρας, την Τρίτη το μεσημέρι, η υπουργός Εξωτερικών στις δηλώσεις που έκανε και κυρίως στην ενημέρωση της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής το ίδιο βράδυ κινήθηκε ακριβώς στο πλαίσιο που προαναφέραμε, και υπογράμμισε αρκετές φορές το «δεν αλλάζουμε στρατηγική την ώρα της κρίσης».

Στο ίδιο μήκος κύματος εξέπεμψε στη συνέχεια και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ενώ πριν οι δηλώσεις του ήταν επαμφοτερίζουσες και επιδέχονταν διάφορες ερμηνείες…

Σύμφωνα μάλιστα με έγκυρες πληροφορίες μας, όλα τα παραπάνω επισημάνθηκαν από τον Κάρ. Παπούλια και στον Γ. Παπανδρέου, στη συνάντηση που είχαν την Πέμπτη. Και φυσικά αποτέλεσαν το βασικό αντικείμενο της συνάντησης Καραμανλή-Μολυβιάτη την ίδια ημέρα.

Και συνάντηση Παπούλια – Αρσένη

Σύμφωνα τέλος με έγκυρες πληροφορίες μας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρ. Παπούλιας συναντήθηκε την Πέμπτη και με τον πρώην υπουργό Γερ. Αρσένη. Η συνάντησή τους ήταν προγραμματισμένη για την Τετάρτη, αλλά αναβλήθηκε λόγω της παρουσίας του Προέδρου στην κηδεία του ήρωα Ηλιάκη.

Βεβαίως οι Παπούλιας-Αρσένης συνδέονται με πολύχρονη φιλία και τα λένε συχνά-πυκνά. Ωστόσο η συγκεκριμένη συνάντησή τους φυσικά και εντάσσεται στις διεργασίες των τελευταίων ημερών. Είμαστε μάλιστα σε θέση να γνωρίζουμε πως οι δυο άνδρες συνέπεσαν στις εκτιμήσεις τους για την παρέμβαση Στεφανόπουλου, στο μήκος κύματος που έχουμε αναφέρει παραπάνω…

Πριν από τη συνάντηση με τον Αρσένη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συναντηση με τον Γιώργο Παπανδρέου, με τον οποίο συναντήθηκε ο Αρσένης στον προθάλαμο του γραφείου του Προέδρου.

Πολλά τα συμφέροντα

Έγκυροι κυβερνητικοί κύκλοι δίνουν και την παρακάτω ερμηνεία στις εργώδεις εξελίξεις της τελευταίας περιόδου περί τα ελληνοτουρκικά:

• Είναι, τονίζουν, πολλά τα κέντρα τα οποία ενδιαφέρονται για την περιοχή, στην οποία παίζεται ένα πολύ ενδιαφέρον γεωπολιτικό παιχνίδι επιρροής. Και όταν λέμε πολλά κέντρα, εννοούμε και οικονομικά. Δεν είναι λίγοι οι επιχειρηματίες από πολλές πλευρές, που «σπρώχνουν» τα πράγματα σε «εξομάλυνση» και «επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών» με μια στόχευση. Να διασφαλίσουν, όπως οι ίδιοι λένε, μια αγορά 80 εκατομμυρίων, για επενδύσεις, εξαγορές, μπίζνες κάθε είδους. Αυτή την αγορά θεωρούν προνομιακή και ελκτική για «χοντρό παιχνίδι».

Οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι κάνουν μάλιστα και την εξής επιπλέον επισήμανση:

• Προφανώς με αυτά τα οικονομικά συμφέροντα συμπλέουν και ορισμένοι απ’ τους εσωτερικούς παράγοντες, οι οποίοι επίσης εμφανίζονται να πιέζουν στην ίδια κατεύθυνση της έναντι οποιουδήποτε τιμήματος εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων…


Σχολιάστε εδώ