Χωρίς ατζέντα η Ν.Δ., χωρίς προγραμματικές θέσεις το ΠΑΣΟΚ

Σημειώνεται σχετικά ότι:

• Στα κομματικά κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ διατυπώνονται εντάσεις από πολλά στελέχη για τη σκοπιμότητα ή όχι συμμετοχής του κόμματος (ακόμη και αν γίνουν δεκτές οι προϋποθέσεις που θα ζητήσει ο κ. Βενιζέλος) σε έναν διάλογο, ο οποίος επί της ουσίας θα εξελιχθεί στη διάρκεια ενός παρατεταμένου εκλογικού κλίματος (πρώτα οι εκλογές στη Τοπική Αυτοδιοίκηση και στη συνέχεια οι βουλευτικές εκλογές).

• Σε αυτήν την πρώτη διερευνητικού χαρακτήρα συνάντηση το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ προσανατολίζονται να προσέλθουν για να δηλώσουν τη… μη συμμετοχή τους σε έναν «διάλογο – παρωδία» όπως θα καταγγείλουν οι εκπρόσωποι των κομμάτων της Αριστεράς και στη συνέχεια θα αποχωρήσουν, αφού επαναλάβουν τις θέσεις τους για το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης στη χώρα μας, όπως δημοσίως παρουσίασαν στο πρόσφατο παρελθόν τόσο η κ. Αλέκα Παπαρήγα όσο και ο κ. Αλ. Αλαβάνος. Πάντως:

• Με αδιευκρίνιστο ακόμη το ενδεχόμενο συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ στον διάλογο που η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκει να ανοίξει για το Ασφαλιστικό, και με πιο ισχυρές τις πιθανότητες το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αφήσει μόνους τούς υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Απασχόλησης «να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά», ως «μονομάχοι» της Πέμπτης θα αποδειχθούν σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες οι κ. Σάββας Τσιτουρίδης και Ευάγγ. Βενιζέλος.

Προλειαίνοντας το έδαφος για τη «μάχη της Πέμπτης 11ης Μαΐου ο κ. Τσιτουρίδης δηλώνει ότι:

• Η κυβέρνηση της ΝΔ στηρίζει τον δημόσιο χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης στη χώρα μας και μέχρι το τέλος της θητείας της εγγυάται το «νοικοκύρεμα» των ταμείων, ενώ προεξοφλεί ότι μέσα στο 2007 θα υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις για την επίσπευση έκδοσης των συντάξεων.

Ο υπουργός Απασχόλησης (όπως έγραψε ήδη το «ΠΑΡΟΝ») σκοπεύει την Πέμπτη να ζητήσει από το ΠΑΣΟΚ να αποκρυσταλλώσει τη θέση του, κατά πόσον επιθυμεί -και με ποιους όρους- την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας (νόμο Ρέππα και Σιούφα), ενώ θα επαναλάβει ότι στόχος του διαλόγου, από πλευράς κυβέρνησης, είναι η αποτύπωση της ασφαλιστικής «εικόνας» στη χώρα μας και μάλιστα υπό την «εποπτεία οργάνου» που θα παρακολουθεί την αναλογιστική αποτύπωση μέχρι τέλους της 4ετίας. Ο κ. Τσιτουρίδης, σε μια προσπάθεια δελεασμού επίδοξων συνομιλητών, αναφέρει ότι στον επικείμενο διάλογο θα ενταχθούν και κρίσιμα θέματα όπως είναι: Η καθιέρωση αναλογιστικής σύνταξης και το οικογενειακό βιβλιάριο ενσήμων.

Στην πρώτη περίπτωση, δηλαδή της αναλογιστικής σύνταξης, αφού καθοριστούν όροι και προϋποθέσεις και διαπιστωθεί σύγκλιση και με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, κάθε εργαζόμενος θα δικαιούται ανάλογα με τα ένσημά του αντίστοιχο ποσό σύνταξης. Και στη δεύτερη περίπτωση να μπορούν μέλη της ίδιας οικογένειας να ενισχύουν με ένσημα τις ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές τους δυνατότητες.

Τι θα ζητήσει το ΠΑΣΟΚ

Ο εισηγητής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ευάγγ. Βενιζέλος, δεν απορρίπτει εξαρχής έναν διάλογο για το Ασφαλιστικό, καθώς, όπως λέει, το ΠΑΣΟΚ «είναι ένα θεσμικό κόμμα εξουσίας», όμως ζητά από τη κυβέρνηση να θέσει το πλαίσιο και τις προϋποθέσεις για τη σχετική συζήτηση. Ποιο το πλαίσιο και ποιες οι προϋποθέσεις; Ιδού, αναλυτικά, η τοποθέτηση του κ. Βενιζέλου:

«Εμείς πάντα παίρνουμε μέρος στους θεσμικούς διαλόγους, γιατί είμαστε ένα θεσμικό κόμμα εξουσίας. Αλλά τι σημαίνει διάλογος; Διάλογος σημαίνει κάτι που έχει προϋποθέσεις, αντικείμενο, υπόκειται σε διαδικασία και υπόκειται και σε κανόνες διαφάνειας. Καταρχάς πρέπει να έρθει η κυβέρνηση στη Βουλή.

Πρώτον: Έχουμε καλέσει εδώ και δύο μήνες, απ’ την ορκωμοσία του κ. Τσιτουρίδη μαζί με τον κ. Αλογοσκούφη να εμφανιστεί στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και να μας πει πώς αντιλαμβάνεται το θέμα η κυβέρνηση. Τι πρόκειται να κάνει στο μεταξύ; Τι μέτρα θα πάρει; Τι πράξεις θα κάνει ή θα πάψει μάλλον να κάνει, ώστε να μην υπονομεύσει το ασφαλιστικό σύστημα; Δεν υπάρχει διάλογος αόριστος.

Δεύτερον: Θα σεβαστεί την ισχύουσα νομοθεσία; Θα εκπληρώσει τις νομοθετημένες υποχρεώσεις της πολιτείας απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία; Θα ενεργοποιήσει την Εθνική Αναλογιστική Αρχή; Θα την περιβάλει με εγγυήσεις ανεξαρτησίας και διαφάνειας; Θα έχουμε έστω με ανάθεση σε διεθνείς εταιρείες ή σε ερευνητικά ιδρύματα, υπό την εποπτεία όμως της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, έγκυρες και επικαιροποιημένες αναλογικές μελέτες ή θα μιλάμε ερασιτεχνικά και επιπόλαια, όπως πολλοί δυστυχώς μιλούν ερασιτεχνικά και επιπόλαια και αποσπασματικά, χωρίς μελέτες και χωρίς αριθμούς, αλλά έτσι απ’ το κεφάλι τους διαισθητικά; Διαισθητική συζήτηση στο Ασφαλιστικό δεν γίνεται.

Τρίτον: Θα λειτουργήσει η επιτροπή για τα βαρέα και ανθυγιεινά, για τους νεοεισερχομένους, προκειμένου να έχουμε έναν νέο κατάλογο βαρέων και ανθυγιεινών με βάση τα νέα δεδομένα, τα νέα διεθνή δεδομένα; Γιατί έμεινε αδρανής αυτή η επιτροπή επί 26 μήνες;

Τέταρτον: Πρόκειται να γίνει σεβαστός ο θεσμικός ρόλος των κοινωνικών εταίρων; Ο θεσμικός ρόλος της ΕΛΚΕ; Αναγνωρίζεται ο ρόλος στους εργοδότες και στους εργαζόμενους απ’ την άλλη πλευρά, που το Σύνταγμα αναγνωρίζει και κάθε ευνομούμενη ευρωπαϊκή κοινωνία αναγνωρίζει στους κοινωνικούς εταίρους;

Ας τα συζητήσουμε όλα αυτά και θα δούμε τότε ότι το πρόβλημα του ασφαλιστικού συστήματος είναι πρόβλημα απασχόλησης και άρα ανεργίας, είναι πρόβλημα παραοικονομίας και εισφοροδιαφυγής, είναι πρόβλημα το οποίο συνδέεται με τα άτυπα φαινόμενα, δηλαδή με την εκτεταμένη αδήλωτη εργασία που έχουμε. Είναι ένα πρόβλημα που συνδέεται με την κακή διοικητική οργάνωση, μη λογική δηλαδή οργάνωση του ασφαλιστικού συστήματος, που οδηγεί σε απώλεια πόρων, με την υποαξιοποίηση των αποθεματικών, με τη μακροχρόνια άδικη εκμετάλλευση των αποθεματικών ταμείων απ’ το ελληνικό Δημόσιο και το τραπεζικό σύστημα.

Αφού τα βάλουμε αυτά κάτω, μπορούμε να κάνουμε τον διάλογο. Εγώ από τις 29 Μαρτίου όταν πήγα με τον κ. Τσιτουρίδη στο συνέδριο των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία, που είναι οι ίδιοι άνθρωποι που ζουν το πρόβλημα και έχουν τους λογαριασμούς των ασφαλιστικών ταμείων στα χέρια τους, είπα στον κ. Τσιτουρίδη ως εκπρόσωπο της κυβέρνησης: ʽʽσυμφωνείτε να πάρουμε ως βάση διαλόγου την εμπεριστατωμένη μελέτη που παρουσίασαν τα ίδια τα στελέχη των ασφαλιστικών ταμείων;”».

Πάντα κατά τον κ. Βενιζέλο:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ αφήνει τον προϋπολογισμό του 2006 με εκ γενετής έλλειμμα 2 περίπου δισ. ευρώ για τα ταμεία, στα οποία δεν καταβάλλει τα χρήματα αυτά το κράτος. Δεν εφαρμόζει την ισχύουσα νομοθεσία, τους βασικούς νόμους του 2002 και του 2004, οι οποίοι προβλέπουν μια σειρά από πράγματα για την εκλογίκευση, για τον εκσυγχρονισμό των ταμείων, για την ενοποίηση, την ομαδοποίηση, τη μηχανοργάνωση, την καλύτερη διαχείριση των αποθεματικών και της περιουσίας, όλα όσα προβλέπει η νομοθεσία».


Σχολιάστε εδώ