XΡΗΜΑτιστήριο

→ Όταν η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στη spot αγορά συνοδεύεται από τζίρο 220 εκατομμυρίων ευρώ, τότε τα 198 της αγοράς παραγώγων δεν μπορούν παρά να θεωρηθούν ικανοποιητικά.

→ Κάθε πέρσι και καλύτερα για τους καταναλωτές, οι οποίοι για μια ακόμη χρονιά θα περάσουν το Πάσχα με εορτοδάνεια! Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία, τα δανεικά ξεπέρασαν τα 140 εκατομμύρια ευρώ.

→ Αρκετά δεν χαρίστηκαν στους «μεγάλους», μήπως έφτασε η στιγμή να κοπούν ή καλύτερα να περιοριστούν προς όφελος της οικονομίας αλλά και των «μικρών» οι κάθε λογής φορολογικές τους ελαφρύνσεις;

→ Ακόμα και αn δεχθούμε την ανάγκη σύστασης ανώνυμης εταιρείας, η οποία θα διαχειρίζεται την περιουσία των ασφαλιστικών μας ταμείων, με ποια κριτήρια θα γίνονται οι απευθείας αναθέσεις διαχείρισης; Με ποιους δεσμευτικούς όρους ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής; Από ποιους κρατικούς φορείς θα ελέγχονται; Μήπως καταλήξουμε σε μια νέα ΔΕΚΑ; Τώρα όσον αφορά τη φημολογούμενη αύξηση του πλαφόν επένδυσης επί των αποθεματικών σε μετοχές, αναμένουμε τις εξελίξεις για να τοποθετηθούμε και επίσημα.

→ Από τα κακό στο χειρότερο φαίνεται να οδεύει η «πραγματική» οικονομία της χώρας, και δεν αναφερόμαστε στους κάθε λογής δείκτες, αλλά στην καθημερινότητα των απλών πολιτών! Σύμφωνα λοιπόν με στοιχεία της Τειρεσίας ΑΕ για το πρώτο τρίμηνο του έτους η αξία των ακάλυπτων επιταγών διαμορφώνεται σε 340,1 εκατ. ευρώ και των απλήρωτων συναλλαγματικών σε 53,2 εκατ. ευρώ.

→ Ποιοι είναι όλοι αυτοί οι μεγαλοσχήμονες των εισηγμένων, οι οποίοι ενώ αρχικά διoχετεύουν πληροφορίες για τις εταιρείες τους, στη συνέχεια βγαίνουν και τις διαψεύδουν κατηγορώντας μάλιστα τους δημοσιογράφους;

→ Ήταν αναμενόμενο για όλους εκτός κάποιων «κυρίων» του οικονομικού επιτελείου, σιγά να μην περιμέναμε την έρευνα του ΣΕΒ και της ICAP, για να «ανακαλύψουμε» τη ραγδαία επιδείνωση στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής μεταποίησης!

→ Θα τον ανοίξουν με σκοπό να τον μελετήσουν ή απλώς για να κερδίσουν λίγο ακόμα χρόνο; Η αναφορά για τον φάκελο της φορολογίας των αυτοκινήτων στη χώρα μας.

→ Σαν πολλά δεν είναι τα καπρίτσια κάποιων «μεγαλοκαρχαριών» της ΕΒΖ; Μήπως θέλουν να κλείσουν το «μαγαζί» στέλνοντας τόσο κόσμο στην ανεργία; Και κάτι ακόμα, όλοι αυτοί οι «γραμματείς και φαρισαίοι» που μιλούν για τη ζάχαρη, μήπως ξέχασαν ότι τα δικά τους, ελπίζουμε πρώην, στελέχη ήταν αυτά που έστησαν το παιχνίδι με τη μετοχή της;

→ Σχετικά με τη χορήγηση του επιδόματος των 176 ευρώ στου δημοσίους υπαλλήλους, ο κ. Αλογοσκούφης δεν κάνει τίποτε άλλο από το να «αγοράζει» χρόνο, καθώς στο τέλος, βάσει δικαστικών αποφάσεων, θα υποχρεωθεί να καταβάλλει τα χρήματα.

→ Ποιοι ευθύνονται για την παροχή μπλοκ επιταγών σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα που είναι καταγεγραμμένα στον Τειρεσία; Από ποιους θα αναζητήσουν τις όποιες ευθύνες οι πολίτες που έχουν εξαπατηθεί; Από τις τράπεζες, τα αφερέγγυα πρόσωπα ή και τους δύο μαζί;

→ Κάτι δεν πάει καλά, από τη μια βρίσκεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου, ενώ από την άλλη συμμετέχει στη διαδικασία συγγραφής των Διεθνών Ελεγκτικών Προτύπων! Η αναφορά μας για τον πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

→ Αληθεύουν οι πληροφορίες που θέλουν κάποια μεγαλοστελέχη της τράπεζας FBB να ενεργούν «υπόγεια» κόβοντας δουλειές από θυγατρική εταιρεία της AΤΕbank; Είναι γεγονός ότι η προσφορά της εταιρείας αυτής είναι από τις πλέον ανταγωνιστικές, τόσο ως προς το δημιουργικό όσο και ως προς το τιμολογιακό μέρος;

→ «Πιπίλα» στα χείλη των αρμοδίων υπουργών έχουν καταντήσει οι αποκρατικοποιήσεις είτε μέσω της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είτε μέσω των καθαρών ιδιωτικοποιήσεων, χωρίς όμως να βλέπουμε αποτελέσματα.

→ Αν οι αναφορές του κ. Καπράλου σχετικά με τη μετοχική σύνθεση του ομίλου της ΕΧΑΕ έχουν βάση, τότε τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα όλη αυτή την περίοδο πουλούσαν και μάλιστα εναρμονισμένα, γιατί άραγε; Εντύπωση πάντως προκαλούν οι σκέψεις του προέδρου για εξαγορά του χρηματιστηρίου της Σόφιας, όταν μέχρι πρότινος μελετούσε ακόμα και την απομάκρυνση υπαλλήλων του.

→ «Φρένο» ακούμε, αποτελέσματα δεν βλέπουμε, καθώς όλο και κάποιοι ημέτεροι ζητούν την παροχή κρατικών εγγυήσεων, χωρίς φυσικά οι αρμόδιοι να τους χαλάν το χατίρι.

→ Για να δούμε πώς θα δικαιολογηθούν. Τι θα βρουν πάλι να μας πουν σχετικά με τη σημαντικότατη διεύρυνση που εμφάνισε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τον Φεβρουάριο. Από λόγια άλλο τίποτε, από έργα όμως;

→ Οι «ξεχωριστοί» Έλληνες, οι «βαπτισμένοι» ξένοι, οι κάτοχοι των υπεράκτιων εταιρειών καλούνται να καταβάλουν φόρο 3% επί της αντικειμενικής αξίας των «δωματίων» τους! Οι εξαιρέσεις πάντως, εξαιρέσεις και μάλιστα πολύ περίεργες.

→ Όταν υπάρχουν χαμηλόμισθοι των οποίων οι αυξήσεις στις συντάξεις δεν ξεπερνούν καθημερινά τα 50 λεπτά, μήπως το 1 ευρώ δώρο επιπλέον της ένδειξης του ταξιμέτρου είναι πρόκληση;

→ Ασφάλειες μέσω τραπεζών ή μέσω ασφαλιστικών εταιρειών; Αν και στις περισσότερες των περιπτώσεων μιλάμε για την ίδια τσέπη, η εξειδίκευση των δεύτερων προκρίνεται έναντι της ελλιπούς πληροφόρησης των πρώτων.

→ Το νομοσχέδιο μπορεί να το προβλέπει, αλλά ποιος πιστεύει ότι οι εισηγμένες εταιρείες θα ενημερώνουν από μόνες τους σχετικά με τις ιδιαίτερες συμφωνίες μεταξύ βασικών μετόχων, μελών διοικητικών συμβουλίων αλλά και τρίτων;

→ Το θέμα της φορολόγησης των τόκων των ομολόγων εξωτερικού είναι πολύ σημαντικό για να περνάει στα «μουλωχτά»! Όσον αφορά την ανοχή του οικονομικού επιτελείου σε αυτού του είδους τις τραπεζικές πρακτικές ούτε λόγος.

→ Για τις επικείμενες εκποιήσεις μετοχών δεν έχουμε να πούμε και πολλά, αφού οι ποσότητες είναι μικρές και οι διαδικασίες θα πραγματοποιηθούν από επίσης μικρές ΑΧΕΠΕΥ.

→ Τι σας γράφαμε την προηγούμενη εβδομάδα; Το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού, το γνωστό σε όλους ΑΣΕΠ, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες αποφάσισε να εξαιρέσει από τις διαδικασίες ελέγχου των προσλήψεων τα Ελληνικά Πετρέλαια, μέτρο που αναμένεται να επεκταθεί και στις άλλες εισηγμένες στο χρηματιστήριο!

→ Ήταν θέμα χρόνου, για να δοθεί η έγκριση της χρήσης παραγώγων χρηματοοικονομικών μέσων από αμοιβαία κεφάλαια και ανώνυμες εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου. Το θέμα είναι αν οι ανωτέρω επιχειρήσεις είναι έτοιμες, αν δηλαδή διαθέτουν υποδομές και πιστοποιημένα στελέχη!

→ Μέσα σε αυτό το υποτονικό χρηματιστηριακά κλίμα πολλές από τις εισηγμένες εταιρείες, μη έχοντας τίποτε άλλο να ασχοληθούν, προχωρούν σε μετακινήσεις και αλλαγές στελεχών τους.

→ Μπορεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να «έβρεξε» πρόστιμα, αλλά αυτά είναι εφέσιμα, οι δικηγόροι των ΑΧΕΠΕΥ εξειδικευμένοι, ενώ η αρμόδια αρχή κάποιες φορές κάνει τα στραβά μάτια.

→ Ορισμένες εισηγμένες προχωρούν σε εκδόσεις ομολογιακών δανείων, άλλες σε μετατροπές αυτών μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, σε κάθε πάντως περίπτωση ο δανεισμός παραμένει δανεισμός.

→ Αν δεν αποτελεί καθαρά εισπρακτικό μέτρο, τότε τι άλλο μπορεί να είναι; Η αναφορά μας για την επικείμενη αύξηση των προστίμων στις τροχαίες παραβάσεις.

→ «Χαστούκι» στις προθέσεις του κ. Αράπογλου αποτελούν οι θέσεις της ΟΤΟΕ, η οποία ζητά από την κυβέρνηση το αυτονόητο, να πάρει δηλαδή πρωτοβουλίες που θα επιτρέψουν στα ασφαλιστικά ταμεία να συμμετάσχουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, ώστε να διατηρηθεί η ισορροπία που υπάρχει στη σημερινή σύνθεσή του!

→ Όλα καλά και για την τιμή του πετρελαίου Μπρεντ, η οποία μεσοβδόμαδα έσπασε ένα ακόμα ιστορικό ρεκόρ, καθώς εν μέσω ανησυχιών για το ενδεχόμενο σύρραξης στο Ιράν ξεπέρασε τα 72 δολάρια το βαρέλι.


Σχολιάστε εδώ