Όταν συμβεί στα πέριξ (του Μαξίμου) φωτιές «νταβατζήδων» να καίνε…

– Εγώ δέχομαι πως ο Καραμανλής είναι ειλικρινής όταν λέει ότι θέλει να πολεμήσει τη διαπλοκή. Πώς όμως μπορεί να πείσει και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η διαπλοκή, όταν μέσα στην κυβέρνηση υπάρχουν άνθρωποι των «νταβατζήδων» και η μάχη υπονομεύεται εκ των έσω;

Το ίδιο στέλεχος άρχισε να μου αραδιάζει ονόματα κυβερνητικών στελεχών, τα οποία στην καλύτερη περίπτωση δεν… διακρίνονται από πάθος στην καταπολέμηση των διαπλεκομένων, ενώ στη χειρότερη περίπτωση…

Εν κατακλείδι μου υπογράμμισε πως αν αυτή η μάχη χαθεί οριστικά -και προς τα κει πάει το πράγμα…- τότε θα έχει χαθεί μια ιστορική ευκαιρία και τόσο ο Καραμανλής όσο και η κυβέρνησή του θα είναι εύκολος στόχος. Κυριολεκτικά έρμαια των «νταβατζήδων» θα είναι.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο φίλτατος Στάθης επισήμαινε πριν από λίγες ημέρες (απ’ τις σελίδες της «Ελευθεροτυπίας»):

– «… Αυτή την κυβέρνηση θα τη ρίξουν τα κανάλια… Ποσώς! Ο καθένας μπορεί να πέφτει από τον εχθρό που του αξίζει. Άλλωστε να πάνε τα κόπια της κυβέρνησης χαμένα; Παρέλαβε παπαγαλάκι απ’ το ΠΑΣΟΚ που να μην του αύξησε το μισθό; την πολυθεσία; την αργομισθία; Παρέλαβε νταβατζή απ’ το ΠΑΣΟΚ που να μην του προσέθεσε φόρτον εργασίας; μιζούλες; δουλίτσες κατ’ ανάθεσιν; Λάχανο θα τη φάνε την κυβέρνηση τα πιράνχας…».

Σε πολιτικό επίπεδο πρέπει να επισημανθεί και το εξής:

– Στη μάχη κατά της διαπλοκής και των «νταβατζήδων» είχε συγκροτηθεί άτυπα μεν αλλά ουσιαστικά πέριξ του Κώστα Καραμανλή μια ευρεία πολιτική και κοινωνική συμμαχία, αποτελούμενη απ’ τα κόμματα της Αριστεράς, έντιμα στελέχη της Κεντροαριστεράς, ανένταχτους και τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών. Αυτό φάνηκε καθαρά στην έναρξη της μάχης για τον «βασικό μέτοχο», όπου σύμμαχοι του πρωθυπουργού ήσαν άπαντες πλην… Λακεδαιμονίων, δηλαδή του διαπλεκόμενου τμήματος του ΠΑΣΟΚ. Αυτή λοιπόν η ευρεία πολιτικό-κοινωνική συμμαχία έχει αρχίσει να διαλύεται. Όχι μόνο επειδή είχαμε τη γνωστή κατάληξη του «βασικού μετόχου», αλλά και επειδή φαίνεται ότι σταδιακά εγκαταλείπεται το μέτωπο κατά των «νταβατζήδων»… Και αν τελικά τα πράγματα οδηγηθούν εκεί, αυτό θα σημαίνει για Καραμανλή και κυβέρνηση μια βαριά πολιτική ήττα.

Ανεξήγητη η «χαλαρότητα» Καραμανλή…

Είν’ αλήθεια πως μια τέτοια εξέλιξη θα αδικεί τον πρωθυπουργό, του οποίου τις καλές προθέσεις ελάχιστοι μόνο αμφισβητούν. Χαρακτηριστικά άλλο ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ τονίζει:

– Εντάξει, ο Καραμανλής δεν είναι Σημίτης. Δεν του υπαγορεύουν τις εξελίξεις οι «βαρόνοι» των ΜΜΕ, ούτε τον ελέγχουν. Δεν συγχρωτίζεται μαζί τους. Τι κάνουν όμως κάποιοι υπουργοί του; Δεν βλέπει, ότι τα ΜΜΕ των «νταβατζήδων», έντυπα και ηλεκτρονικά, ορισμένους υπουργούς τούς «κρεμάνε στα τσιγκέλια» σχεδόν καθημερινά, όπως τον Παυλόπουλο, ο οποίος αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα, και κάποιους άλλους τους «χαϊδεύουν»; Μα η εικόνα βγάζει μάτια!

Πράγματι. Είναι κάτι παραπάνω από ευδιάκριτη η διαφορά στη μεταχείριση κυβερνητικών στελεχών απ’ τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ. Από δω οι καθημερινά κατακρεουργημένοι κι από κει οι ευνοημένοι. Και είναι γεγονός επίσης ότι και τον ίδιο τον Καραμανλή τον… περιποιούνται δεόντως. Είν’ αλήθεια ότι στη μεταπολιτευτική πολιτική ιστορία του τόπου κανένας πρωθυπουργός δεν είχε τόσο απέναντί του τα ΜΜΕ, αν εξαιρέσει κάποιος τον Ανδρέα Παπανδρέου κατά την περίοδο 1988-1990.

Αλλά τότε πώς μπορεί να ερμηνευτεί η ανεξήγητη χαλαρότητα έως ακόμα και νωθρότητα του Καραμανλή στην αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου, που πράγματι και κυριολεκτικά «βγάζει μάτια»;

Ορισμένοι συνεργάτες του πρωθυπουργού επιχειρούν να ερμηνεύσουν τη συμπεριφορά του επισημαίνοντας πως «ο Καραμανλής τσεκάρει και σημειώνει τις κινήσεις όλων των υπουργών του, γνωρίζει ποιοι κάνουν παιχνίδια με τους “νταβατζήδες” και την κατάλληλη στιγμή θα χτυπήσει».

Αλλά πότε θα είναι η κατάλληλη στιγμή; Χάνεται πολύτιμος χρόνος και όσο περνά ο καιρός και η θέση των διαπλεκόμενων ισχυροποιείται, τόσο αντίστροφα αδυνατίζει το μέτωπο όσων ακόμα επιμένουν να κάνουν λόγο για την ανάγκη καταπολέμησης της διαπλοκής. Η στάση «υπεράνω» του πρωθυπουργού αντικειμενικά διευκολύνει και ευνοεί όσα κυβερνητικά στελέχη παίζουν με τους διαπλεκόμενους «βαρόνους» των μίντια. Σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες, τα παραπάνω επισημάνθηκαν στον Κ. Καραμανλή από συνεργάτη του, με τον οποίο είχε πρόσφατα κουβέντα περί των πολιτικών εξελίξεων. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο συνεργάτης του πρωθυπουργού τού επεσήμανε με συγκεκριμένα παραδείγματα την υπάρχουσα κατάσταση και με «σκληρά λόγια» τού περιέγραψε τα παιχνίδια ορισμένων. Είναι δε χαρακτηριστικό πως όταν η συζήτηση έφτασε σε συγκεκριμένα ονόματα, ο Καραμανλής απάντησε:

– Πάμε παρακάτω, αυτό θα το χειριστώ προσωπικά…

Πάντως δεν λείπει και η κριτική ότι ο πρωθυπουργός σε ορισμένα θέματα εγκλωβίζεται από άτομα του περιβάλλοντός του, με αποτέλεσμα να μην είναι πλήρως ενημερωμένος για τα όσα συμβαίνουν «πέριξ του Μαξίμου» και γενικότερα τα παιχνίδια με τους «νταβατζήδες». Απ’ την άλλη μεριά, συνεργάτες του ισχυρίζονται ότι «είναι γνώστης της πραγματικής κατάστασης και αυτό θα το διαπιστώσουν όλοι σύντομα»… Αλλά πόσο σύντομα; Η κατά της διαπλοκής και των «νταβατζήδων» μάχη τείνει να εκφυλιστεί πλήρως, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για το μέλλον της κυβέρνησης και του Καραμανλή προσωπικά…


Σχολιάστε εδώ